Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

«Χωρίζουν» Τσίπρας - Καμμένος ή στήνεται νέο παιχνίδι επιβίωσης;

«Χωρίζουν» Τσίπρας - Καμμένος ή στήνεται νέο παιχνίδι επιβίωσης;Σε μάχη χαρακωμάτων εξελίσσεται ο «γάμος» ΣΥΡΙΖΑ με Ανεξάρτητους Ελληνες, με πολλούς ακόμη και σήμερα να αμφιβάλλουν για το πώς θα κρατηθεί ζωντανό το «σύμφωνο συμβίωσης» που υπέγραψαν πρόσφατα Αλέξης Τσίπρας και Πάνος Καμμένος.

Είναι γεγονός ότι η συγκυβέρνηση δεν περνά και τις καλύτερες ημέρες και οι ρωγμές είναι καθημερινές. Ωστόσο, αυτή την ώρα προκρίνονται η πολιτική μάχη επιβίωσης που δίνει ο υπουργός Αμυνας και η ανάγκη του Μαξίμου να μην υπάρξουν ρήξεις τουλάχιστον μέχρι να έρθει στη Βουλή η υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων.

Σε περίπτωση που έρθει προς ψήφιση μια συμφωνία με τα Σκόπια με τον όρο «Μακεδονίας», η αποχώρηση από την κυβέρνηση θα είναι μονόδρομος για τους Ανεξάρτητους Ελληνες. Τότε το Μαξίμου θα ενεργοποιήσει τους βουλευτές που έχει προσεγγίσει και που μπορούν να του προσφέρουν κυβερνητική πλειοψηφία. Κι ενδεχομένως ο Πάνος Καμμένος και όσοι βουλευτές του απομείνουν, να στηρίζει την κυβέρνηση χωρίς να συμμετέχει σ’ αυτήν.
Όμως, οι δηλώσεις το πρωί του υπουργού Αμυνας, ασφαλώς βάζει σε δεύτερες σκέψεις όλους όσοι υποστήριζαν ότι η συγκυβέρνηση μπορεί να φτάσει μέχρι τέλους, όπως ο κ. Καμμένος έχει διαμηνύσει.

Ο υπουργός Αμυνας έκοψε τον αέρα του Φώτη Κουβέλη λέγοντας ότι αυτός χαράζει την πολιτική στο Πεντάγωνο, ουσιαστικά δηλαδή ότι ο ίδιος αποφασίζει και δεν συναποφασίζει με τον αναπληρωτή υπουργό του.

Πώς θα συνεργαστούν;

Γεννάται ξανά λοιπόν το ερώτημα πώς θα μπορέσει να συνυπάρξει με τον «τοποτηρητή» του Μαξίμου στο υπουργείο Αμυνας και αν ο κ. Κουβέλης θα σηκώσει το επόμενο διάστημα το γάντι και θα απαντήσει.
Υπενθυμίζεται ότι αμέσως μετά την ορκωμοσία του είχε δηλώσει ότι ως αναπληρωτής υπουργός λογοδοτεί μόνο στον πρωθυπουργό. Προ ημερών είχε χαρακτηρίσει υπερτροφικό το λόγο του Πάνου Καμμένου ασκώντας του έμμεση κριτική για τα περί «ομήρων» που αφορούσαν τους Ελληνες αξιωματικούς.
Η αλήθεια είναι ότι παρά τους όρκους πίστης, στο Μαξίμου αναζητούν τον επόμενο κυβερνητικό εταίρο, σε περίπτωση που διαλυθεί ο «γάμος» με τους ΑΝΕΛ. Με βάση κάποια σενάρια, την κυβερνητική πλειοψηφία θα στηρίξει ο Θ. Παπαχριστόπουλος από τους ΑΝΕΛ ενώ ενδέχεται να προστεθούν, υπό προϋποθέσεις τρεις βουλευτές από την Ενωση Κεντρώων (από Βόρεια Ελλάδα και Θεσσαλία), δύο ή τρεις βουλευτές από το Ποτάμι που εκλέγονται σε Κρήτη και Λεκανοπέδιο και ένας ή δύο βουλευτές από τους ΑΝΕΛ.
Και βεβαίως, κανείς δεν πρέπει να ξεχνά τα σενάρια περί δημιουργίας «Λέγκας του Βορρά» που επανέρχονται με τον Ιβάν Σαββίδη να έχει πρωταγωνιστικό ρόλο και τον Πάνο Καμμένο να μπορεί να διασωθεί σε ένα τέτοιο σχήμα.

Το Μακεδονικό


Η συνάντηση που είχε με τον κ. Τσίπρα την περασμένη εβδομάδα δεν ηρέμησε τα πάθη σε ό,τι αφορά την υπόθεση της ονομασίας των Σκοπίων. Και φαίνεται ότι οι δύο συγκυβερνήτες συμφώνησαν να παραμείνουν στη γραμμή του «καλού και του κακού». Δηλαδή ο Αλ. Τσίπρας να μπορεί να αναφέρει το όνομα «Γκόρνα Μασεντόνιγια» και ο Πάνος Καμμένος να μη δέχεται με τίποτε τον όρο «Μακεδονία».
Στις δηλώσεις του στον ΑΝΤ1, επανέλαβε τους ισχυρισμούς του αλλά όχι ότι θα ρίξει την κυβέρνηση

Ανέφερε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ συγκροτήθηκε έχοντας ως στόχο την έξοδο της χώρας από τα μνημόνια, την επιτροπεία και την αποτροπή της παραχώρησης της εθνικής κυριαρχίας στους δανειστές και την κάθαρση.

Ανέφερε χαρακτηριστικά ότι «για να πέσει η κυβέρνηση πρέπει να υπάρχει απόφαση του πρωθυπουργού και δική μου». Χαρακτήρισε πάντως προσωπικές απόψεις του Αλέξη Τσίπρα όσα είπε στις Βρυξέλλες για «Γκόρνα Μασεντόνιγια».
Το ερώτημα είναι αν πράγματι πάμε σε οριστική ρήξη ΣΥΡΙΖΑ με ΑΝΕΛ ή αν πρόκειται για ένα ακόμη πολιτικό παιχνίδι επιβίωσης και του Αλέξη Τσίπρα και του Πάνου Καμμένου.

Βασίλης Σ. Κανέλλης
in.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου