Τρίτη 27 Μαρτίου 2018

Είναι επικίνδυνοι

Δεκαοκτώ ελληνικά νησιά στο στόχαστρο στης Άγκυρας. Κλιμακώνουν οι Τούρκοι τις προκλήσεις. Κατασκευάζουν νέες «γκρίζες ζώνες» στο Αιγαίο. Μπαράζ δημοσιευμάτων στον τούρκικο Τύπο. Και δηλώσεις από ανώτατους πολιτικούς παράγοντες τις τελευταίες μέρες. Κάνουν λόγο για παράνομη «κατοχή» από την Ελλάδα 152 βραχονησίδων. 
Ανάμεσα σε αυτά και το Γαϊδουρονήσι. Η γνωστή Χρυσή, στα νότια της Ιεράπετρας. Και το Κουφονήσι. Στα νότια του Μακρύ Γιαλού. Και η Διονυσάδες. Βορειοανατολικά της Σητείας. Και τόσα άλλα.
Τα πράγματα είναι πολύ σοβαρά. Έχουν ανάψει οι μηχανές όλων των όπλων στην Τουρκία. Αυτή τη στιγμή χτυπάνε στη βόρεια Συρία. Και κατευθύνονται προς Ανατολάς. Δε θα σταματήσουν εκεί. Θα κατέβουν και νότια. Δηλώνουν έτοιμοι να συγκρουστούν και με τις ένοπλες δυνάμεις των ΗΠΑ. Δεν ξέρουμε τι τους συμβουλεύει ο Πούτιν. Προς το παρόν, είναι ικανοποιημένος. Απόκτησε, επιτέλους, η Ρωσία ελεύθερη πρόσβαση στη Μεσόγειο. Και βάζει πόδι, μαζί με την Τουρκία, στις πλούσιες σε πετρέλαιο περιοχές της Μέσης Ανατολής.

Και εμείς; Λένε ότι ο Τσίπρας τηλεφώνησε στον Πούτιν! Μπράβο μας! Αυτή είναι η διεθνής μας πρωτοβουλία; Με τηλέφωνα σε εκείνους που πρωταγωνιστούν στα εγκλήματα στη Μέση Ανατολή;
Τόσο καιρό τους είχαμε ξεχάσει τους Ρώσους. Όχι ότι έπρεπε να στηρίξουμε ελπίδες σε αυτούς. Αλλά καμιά μας πρωτοβουλία που θα επέτρεπε να μας θεωρήσουν και αυτοί παίκτες στο γεωπολιτικό παιχνίδι της περιοχής. Κάναμε και κάνουμε ό,τι τους δυσαρεστεί. Με εξαίρεση ένα τελευταίο, μόλις, ελιγμό στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Που αυτή η τελευταία δεν παίζει στο σκληρό γεωπαιχνίδι της Μέσης Ανατολής. Κάτι λογάκια ψέλλισε η Μέρκελ. Και αυτό ήταν όλο.
Και εμείς, πάλι; Πώς προετοιμαζόμαστε; Βάλαμε κουκούλες παντού για να μη βλέπουμε τους αληθινούς πρωταγωνιστές στην εσωτερική πολιτική ζωή. Χρησιμοποιούμε επίορκους δικαστές για να χτυπήσουμε τους πολιτικούς μας αντιπάλους. Και δε σταματάμε ούτε φρενάρουμε το διχαστικό και σκοτεινό λόγο που εκστομίζουμε καθημερινά.
Όλα στο βωμό της σκανδαλολογίας. Όλα στο βωμό των πιο χυδαίων εσωτερικών πολιτικών παρορμήσεων. Με πολλούς συμπρωταγωνιστές. Με τον Πάνο Καμένο, που πανηγυρίζει για την απίστευτη αθώωσή του, όταν παρότρυνε τους πολίτες να λιντσάρουνε όποιον βρίσκουνε μπροστά τους. Με τον Κώστα Γαβρόγλου, που διαρκώς καθυβρίζει το Συμβούλιο Επικρατείας με βαθύτατα απαξιωτικούς χαρακτηρισμούς. Αποδίδει στο Ανώτατο Δικαστήριο σκοταδιστικές απόψεις, ενώ αυτός είναι ο πρώτος σκοταδιστής. Έβαλε κουκούλες και στις αξιολογήσεις των εκπαιδευτικών μας.
Αύριο γιορτάζουμε την εθνική παλιγγενεσία. Και ο σπόρος του διχασμού διεισδύει στον πυρήνα της ζωής μας. Τόσο επικίνδυνα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου