Τρίτη 28 Μαρτίου 2017

Είναι νομίζω χρήσιμο να υπενθυμίσουμε ορισμένα πράγματα σχετικά με τον Νίκο Μπελογιάννη.

1. Ήταν χωρίς συζήτηση ήρωας και απόλυτα συνεπής με την ιδεολογία του και το κόμμα του - που δεν έδειξε πάντα την ίδια με αυτόν συνέπεια.
2. Το κόμμα του -και συνεπώς και ο Μπελογιάννης- δεν έδωσαν συνεχείς αγώνες κοντά εκατό χρόνων για τη δημοκρατία και την ανεξαρτησία αλλά για την εγκαθίδρυση μιας "Λαϊκής Δημοκρατίας" δεμένης με τη Σοβιετική Ένωση όπως όλες οι άλλες της Ανατολικής Ευρώπης με εξαίρεση τη Γιουγκοσλαβία του Τίτο. Στο πρόγραμμά του περιλαμβάνονταν και η "δικτατορία του προλεταριάτου" που δεν έχει αποκηρυχθεί από όλους τους Έλληνες κομμουνιστές
3. Ήμουν 21 ετών φοιτητής στη Γαλλία και πήρα μέρος στην προσπάθεια να μην εκτελεστούν οι θανατικές καταδίκες που αποφασίστηκαν από στρατοδικεία για να σταματήσει επιτέλους ο φοβερός κύκλος αίματος του εμφυλίου, πράγμα που ήθελε η δημοκρατική κυβέρνηση Πλαστήρα.

4. Η απόφαση για τις εγκληματικές σε βάρος της ειρήνης και της δημοκρατίας εκτελέσεις ήταν πραξικοπηματικό έργο του Παλατιού και της αμερικανικής αποστολής. Το ζητούμενο ήταν η απομόνωση του Πλαστήρα για να ανοίξει σύντομα ο δρόμος στον Παπάγο.
5. Οι εκτελέσεις είχαν ως άμεσο αποτέλεσμα την λίγο χρόνο μετά παραίτηση του Γεωργίου Καρτάλη από την κυβέρνηση και την ΕΠΕΚ και στη συνέχεια την ίδρυση του ΔΗΚΕΛ (πήρε μέρος στην ίδρυσή του και ο πατέρας μου Στράτης Σωμερίτης και ο Γ.Αλλαμανής) και όπου προσχώρησε μετά και ο Αλέξανδρος Σβώλος.
6. Εχει ενδιαφέρον το γεγονός ότι το ΚΚΕ παρακάμπτει "διακριτικά"σήμερα, που έχει "αποκαταστήσει" τον Νίκο Ζαχαριάδη, τον ρόλο του "μεγάλου αρχηγού" στην υπόθεση Μπελογιάννη όπως και στην εξίσου αν όχι περισσότερο πολιτικά και προσωπικά τραγική υπόθεση Πλουμπίδη.
7. Τέλος το μόνο "στοιχείο" για την όποιας φύσης σύμπραξη του Μπελογιάννη στη σφαγή στον Μελιγαλά -που θα έπρεπε κάποτε να διερευνηθεί χωρίς εμφυλιοπολεμικές παρωπίδες- είναι ένα χωρίς ιστορική τεκμηρίωση κείμενο της `Χρυσής Αυγής". Αντίθετα υπάρχει τεκμήριο για την απομάκρυνση του Μπελογιάννη από τον Άρη που φαίνεται δεν τον ήθελε στις επιχειρήσεις.
8. Πού να τα γνωρίζει όλα αυτά ο κ.Τσίπρας;
ΡΕΙΧΑΡΔΟΣ  ΣΩΜΕΡΙΤΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου