Τρίτη 28 Φεβρουαρίου 2017

Επικαιροποιημένο Μνημόνιο προ των πυλών, την ώρα που ο Τσίπρας ζητάει βοήθεια από τους… τραπεζίτες

Με τον Ευκλείδη Τσακαλώτο να δηλώνει ευθαρσώς στη Βουλή πως δεν ξέρει ούτε ο ίδιος με ποιο τρόπο θα κλείσει η συμφωνία με τους δανειστές, το Bloomberg αναφέρει ότι ήδη οι πιστωτές καταρτίζουν ένα προσχέδιο αναθεωρημένου μνημονίου για την Ελλάδα. 
Το πρακτορείο αναφέρει μάλιστα ότι το προσχέδιο αυτό έχει ζητηθεί από την ελληνική κυβέρνηση, προκειμένου να αποτυπώνονται σ’ αυτό τα μέτρα που ζητήθηκαν από τον υπουργό Οικονομικών στην πρόσφατη συνεδρίαση του Eurogroup.
Ο ίδιος ο κ. Τσακαλώτος πάντως εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι η συμφωνία θα κλείσει εντός του Μαρτίου, όπερ σημαίνει πως κυβέρνηση και δανειστές – οι οποίοι επέστρεψαν στην Αθήνα και από το πρωί ξεκίνησαν πάλι οι συζητήσεις στο Χίλτον – έχουν μπροστά τους
είκοσι ημέρες έως το Eurogroup της 20ης Μαρτίου. Διευκρίνισε μάλιστα ότι μιλάμε μόνο για την τεχνική συμφωνία (staff level agreement), ενώ έστειλε το μήνυμα προς τους θεσμούς ότι «αν δεν κλείσουν όλα, δεν έχει κλείσει τίποτα» – υπονοώντας δηλαδή ότι η ελληνική πλευρά θέλει να υπάρξει μία συμφωνία-πακέτο που περιλαμβάνει και τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για τη διευθέτηση του χρέους και ανοίγει το δρόμο για την ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ.
Για μία ακόμη φορά, ωστόσο, απέφυγε να δώσει λεπτομέρειες για τη διαπραγμάτευση ή για τα μέτρα που πρέπει να νομοθετηθούν – για τα οποία ούτως ή άλλως θα έχει αναλυτική συζήτηση με τους εκπροσώπους των δανειστών στις 9 το βράδυ. Από το πρωί, τις συζητήσεις στο Χίλτον μονοπώλησαν τα θέματα των αποκρατικοποιήσεων και του περίφημου υπερ-ταμείου, όπως επίσης και τα ενεργειακά, ενώ στο τραπέζι μπαίνουν αιφνιδίως και τα εργασιακά, με συνάντηση που θα έχει η αρμόδια υπουργός, Έφη Αχτσιόγλου πριν από τη βραδινή του οικονομικού επιτελείου για τα δημοσιονομικά.

Την ίδια στιγμή, ο πρωθυπουργός συναντούσε στο Μαξίμου το προεδρείο της Ένωσης Ελληνικών Τραπεζών, ζητώντας από τους τραπεζίτες «συνεργασία με την κυβέρνηση για την ανόρθωση της οικονομίας» και «ανάσες σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις που έχουν κόκκινα δάνεια».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου