Δευτέρα 27 Ιουνίου 2016

Για να μιλήσουμε σοβαρά

Έχουν ενδιαφέρον. Οι συζητήσεις για το Brexit. Γράφονται πολλά. Κι ακούγονται περισσότερα. Έτσι, ο μέσος αναγνώστης, ο μέσος ακροατής ή ο μέσος τηλεθεατής να μην είναι σε θέση να επιλέξει. Τι είναι το σωστό; Τι είναι το λογικό; Ή τι είναι ασυνάρτητο. 
Εμείς ας συγκεντρωθούμε και ας στοχαστούμε στα βασικά και κύρια προβλήματα. Δεν πρέπει ν΄ ασχοληθούμε με τις επιπτώσεις του Brexit πάνω στο ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο. Δεν πρέπει να καταναλώσουμε φαιά ουσία για το αν η Σκοτία αποσχιστεί ή για το ποια θα είναι η τύχη της Βόρειας Ιρλανδίας. Αυτά ας απασχολήσουν τους ίδιους τους Βρετανούς. Δική τους επιλογή μπορεί να είναι όχι πια το Ηνωμένο Βασίλειο , αλλά το πολύ μικρότερο βασίλειο της Αγγλίας. Ο κάθε λαός έχει την τύχη στα χέρια του.
Εμάς μας ενδιαφέρει η Ευρώπη και η Ελλάδα. Ας ξεκινήσουμε με την Ευρώπη. Το ερώτημα που πρέπει να μας βασανίσει είναι απλό: Θα συνεχιστούν και θα ενταθούν οι προσπάθειες ενοποίησης και ολοκλήρωσης της ενιαίας πια και ενωμένης Ευρώπης; Ή θα αποκτήσουν δυναμική οι ευρωσκεπτικιστές και τα διαλυτικά φαινόμενα;
Η απάντηση είναι και αυτή απλή. Εξαρτάται από τη συμπεριφορά των υπόλοιπων εταίρων. Και κυρίως και από τις αντιδράσεις της Γερμανίας. Θα βάλει η Γερμανία το χέρι στην τσέπη για να αναπληρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο και να ενισχύσει τις οικονομίες ιδίως των νοτίων χωρών; Ή θα θελήσει να δραπετεύσει από την Ενωμένη Ευρώπη εγκαταλείποντάς την, έχοντας διασφαλίσει τη διεθνή νομιμοποίησή της μετά το φρικιαστικό Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο; Για την Ελλάδα είναι τα δύσκολα. Ας αφήσουν τα χαμόγελα εκείνοι που επιχαίρουν για το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος. Καθαρά τα πράγματα. Την Ελλάδα τη συμφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση. Ακόμα και τις χρονιές και την εποχή που η Ευρωπαϊκή Ένωση κυριαρχείται από τις νεοφιλελεύθερες δυνάμεις. Τις δυνάμεις που υποστηρίζουν την πιο άγρια, απάνθρωπη και άδικη λιτότητα. Μας συμφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση για δύο κυρίαρχους λόγους. Και πολύ σπουδαίους.
Ο πρώτος: Μας συμφέρει η Ευρωπαϊκή Ένωση γιατί μόνο διαμέσου αυτής έχουμε αποφύγει την άτακτη χρεωκοπία. Και ό, τι αυτό σημαίνει.
Ο δεύτερος λόγος είναι καθαρά πολιτικός. Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας προσφέρει την πιο αποτελεσματική και δραστική προστασία. Σε μία Βαλκανική που σπαράσσεται. Σε ένα κόσμο που φλέγεται. Σε μία ανθρωπότητα που μετακινείται κατά χιλιάδες και εκατομμύρια. Από πείνα. Από τη βία και το φόβο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου