Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Ναυάγιο: Οριστικά τέλος το Eurogroup της Μ. Πέμπτης Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά το Eurogroup της Μ. Πέμπτης.

dixazei-kubernisi-daneistes-to-ekstra-paketo-twn-35-disΣε ναυάγιο φαίνεται οδηγούνται οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές. Το απόγευμα της Μ. Τρίτης υπήρξε εμπλοκή και τελικά δεν θα πραγματοποιηθεί το Eurogroup της Μ. Πέμπτης, για το οποίο ο Γερούν Ντάισελμπλουμ είχε πει ότι θα γίνει μόνο εάν υπάρχει πιθανότητα επιτυχίας.
«Χρειάζεται περισσότερος χρόνος» έγραψε ο εκπρόσωπος του Γ. Ντάϊσελμπουμ στο Twitter το βράδυ της Τρίτης, προσθέτοντας ότι «η συνάντηση για την πρώτη αξιολόγηση, τα επιπλέον μέτρα αλλά και τη ρύθμιση του χρέους θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο». 


Νωρίτερα, οι συνομιλίες μεταξύ των δύο πλευρών είχαν διακοπεί προκειμένου οι εκπρόσωποι των δανειστών να ενημερώσουν τους προίσταμένους τους.
Η πρόταση της κυβέρνησης να δεσμευτεί –και νομοθετικά- στη λήψη μέτρων εφόσον καταγραφούν αποκλίσεις στα στοιχεία της Eurostat  δεν φαίνεται να ικανοποιεί ούτε το σκληρό ΔΝΤ αλλά ούτε καλύπτει και τις ανησυχίες των ευρωπαίων.
 Με δεδομένη μάλιστα την έλλειψη εμπιστοσύνης στις σχέσεις των θεσμών με την ελληνική κυβέρνηση, εμφανίζεται ασθενές το ενδεχόμενο οι δανειστές να συμβιβαστούν με μια νομοθετική ρύθμιση που θα δεσμεύει τον υπουργό Οικονομικών να προχωρά σε αυτόματη περικοπή δαπανών κάθε φορά που θα καταγράφεται απόκλιση από τους δημοσιονομικούς στόχους. 

Τι είχε προηγηθεί

 Η συνάντηση του Ευκλείδη Τσακαλώτου με τους Θεσμούς στο Hilton το απόγευμα της Μ.Τρίτης μπορεί να ήταν  «εξπρές»  ωστόσο είχε προηγηθεί μακρά τεχνική διαβούλευση υπό τον αναπληρωτή υπουργό  Γιώργο Χουλιαράκη  τον διευθυντή του πρωθυπουργικού γραφείου Δημήτρης Τζανακόπουλο και νομικούς συμβούλους της κυβέρνησης  για τον μηχανισμό  αυτόματης διόρθωσης αν υπάρχουν αποκλίσεις στους δημοσιονομικούς στόχους της Ελλάδα.
«Εγινε η συζήτηση για τον μηχανισμό δέσμευσης που έχουμε προτείνει. Μας ακούσανε, μιλήσανε. Είχαμε και μια νομική ομάδα μαζί μας, γιατί είναι ένας μηχανισμός που θέλει πολλή σκέψη. Τώρα μπήκε στη συζήτηση» ανέφερε σχετικά ο κ. Τσακαλώτος δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει ακόμη δρόμος μπροστά μέχρι την τελική συμφωνία.  
Το ζητούμενο είναι σε ποιο βαθμό θα υποχωρήσει το ΔΝΤ από την απαίτηση για αναλυτική καταγραφή και νομοθέτηση των μέτρων που θα καλύψουν το ποσό των 3.6 δις ευρώ 
Μέγαρο Μαξίμου και Ευκλείδης Τσακαλώτος επαναλαμβάνουν ότι η ελληνική πλευρά δεν πρόκειται να αποδεχθεί νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων γιατί αυτό αντίκειται και στο ελληνικό σύνταγμα και γιατί είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Ζητούμενο όμως είναι και το περιθώριο που έχει η ελληνική κυβέρνηση να επιμένει στην άρνησή της να δεχθεί τα μέτρα αν τελικά το ΔΝΤ δεν υποχωρήσει.
« Θα είμαστε με την πλάτη στον τοίχο» φέρεται να είπε ο αξιωματούχος της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ ΑΝΕΛ αποτυπώνοντας την οικονομική πραγματικότητα και προφανώς στέλνοντας και ένα χρήσιμο σήμα στους βουλευτές της συμπολίτευσης. 
Μαξίμου: έχουμε κατοχυρώσει τις κόκκινες γραμμές μας  
Το Μέγαρο Μαξίμου φρόντισε σε εκτενές non paper το απόγευμα της Μ. Τρίτης να αποδώσει την ευθύνη για τη μη επίτευξη συμφωνίας στην επιμονή του ΔΝΤ να νομοθετηθούν συγκεκριμένα μέτρα διόρθωσης.  Σύμφωνα με τις κυβερνητικές πηγές ο μηχανισμός διόρθωσης που προτείνει η ελληνική πλευρά καλύπτει τις 4 προϋποθέσεις που έχει θέσει το  Eurogroup ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο πρόγραμμα.  
«Η διαπραγμάτευση έχει κλείσει ως προς τα μέτρα 3% του ΑΕΠ που προβλέπει η συμφωνία του περασμένου Ιουλίου, με στόχο πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% το 2018.Τα μέτρα 3% του ΑΕΠ αντιστοιχούν σε 5,4 δισ. Από τα μέτρα αυτά έχουν υλοποιηθεί ήδη μέτρα που αντιστοιχούν σε 2.8 δισ. ευρώ. Τα υπόλοιπα μέτρα, ύψους 2.6 δισ. ευρώ θα ληφθούν στο διάστημα των επόμενων 2.5 ετών, με μέση ετήσια επιβάρυνση 1.1 δισ. ευρώ» αναφέρει η κυβέρνηση. 
Η κυβέρνηση υποστηρίζει πως «έχει κατοχυρώσει όλες τις κόκκινες γραμμές που έθεσε σε αυτή την φάση της διαπραγμάτευσης και αφορούν την προστασία των συντάξεων, την προστασία της πρώτης κατοικίας, το αφορολόγητο και την προστασία των πιο χαμηλότερων στρωμάτων στην ασφαλιστική και την φορολογική μεταρρύθμιση».
Σημειώνει δε πως το ΔΝΤ, παραβλέποντας τα επίσημα στοιχεία της Eurostat, αμφισβητεί ότι με τα μέτρα αυτά είναι εφικτός ο στόχος για πλεόνασμα 3,5% στο 2018. Το ζήτημα αυτό, αποτελεί στοιχείο διαφωνίας ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς.
«Προκειμένου να επιτευχθεί συμβιβασμός ανάμεσα στο ΔΝΤ και τους ευρωπαϊκούς θεσμούς ώστε να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, το πρόσφατο Eurogroup ζήτησε να υπάρξει η δυνατότητα κάλυψης ενδεχόμενων αποκλίσεων από τους στόχους, με τρόπο που θα είναι α) αυτόματος, β) αξιόπιστος, γ) αντικειμενικός και δ) θεσμοθετημένος.
Το ΔΝΤ επιμένει ότι η Ελλάδα πρέπει να νομοθετήσει προληπτικά μέτρα, τα οποία θα ληφθούν σε περίπτωση απόκλισης από τον στόχο του προγράμματος», τονίζει το Μαξίμου.
Η ελληνική κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι η νομοθέτηση υπό αίρεση είναι αντίθετη με το ελληνικό Σύνταγμα και με το διεθνές νομικό σύστημα. Οι νόμοι που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο έχουν άμεση εφαρμογή και η ισχύς τους παύει μόνο με άλλον νόμο. Επιπλέον, η ελληνική κυβέρνηση έχει καταθέσει ολοκληρωμένη επιχειρηματολογία, με την οποία τεκμηριώνεται ότι η νομοθέτηση προληπτικών μέτρων είναι αρνητική για το οικονομικό κλίμα καθώς προεξοφλεί την αποτυχία του προγράμματος και αποτρέπει τις επενδύσεις.
Η Ελλάδα έχει αντιπροτείνει την θεσμοθέτηση ενός μόνιμου μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης των δημοσιονομικών μεγεθών, που θα ενεργοποιείται σε περίπτωση απόκλισης από τους στόχους. Ο μηχανισμός αυτός καλύπτει πλήρως τις τέσσερις παραπάνω προϋποθέσεις που έθεσε το Eurogroup.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου