Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

ΜΑΖΙ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΡΙΖΑ .. ΠΟΙΟΣ ΑΛΛΟΣ ΘΑ ΚΑΕΙ ????

Η Κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ συνεχίζει την διαπραγμάτευση για το κλείσιμο της αξιολόγησης του προγράμματος όπως αυτό υπογράφτηκε το περασμένο καλοκαίρι. Αυτή η αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον περασμένο Οκτώβριο, αλλά η Κυβέρνηση της ΠΦΑ, ως συνήθως, κωλυσιεργεί προσπαθόντας με επικοινωνιακά κόλπα να περάσει όσο πιο ανώδεινα (γι’ αυτήν) τα πολλά και επώδεινα μέτρα. Έτσι:
Α) Εάν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση εντός του Μαïου θα λάβουμε τα 5,5 δις € που προβλέπει η δόση. Μέσα στον Ιούνιο θα λάβουμε άλλα 9 δις από την Ευρωπαïκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία είναι από τα κέρδη των Ελληνικών ομολόγων σ’ αυτήν, και με τα οποία το Κράτος περιμένει να πληρώσει όλες τις ληξιπρόθεσμες οφειλές του προς τους Ιδιώτες. Επίσης, τον Ιούλιο, έχουμε να πληρώσουμε μία δόση του ΔΝΤ ύψους 3,5 δις €, τα οποία δεν τα έχουμε, αλλά θα μας τα δόσει η τρόïκα (θα μας τα δανίσει ενοείται).

Β) Για να κλείσει όμως η αξιολόγιση, θα πρέπει να συμφωνίσει η Κυβέρνηση πρώτα για τα μέτρα με την τρόïκα, μετά να τα ψηφίσει και μετά να τα εφαρμόσει. Τότε και μόνο τότε θα πάρει την δόση των 5,5 δις, τα άλλα 9 δις της ΕΚΤ και θα πληρώσουμε το ΔΝΤ(μέσω της τρόïκας). Τα μέτρα, όμως για το ασφαλιστικό, το φορολογικό, τα κόκκινα δάνεια και τις εργασιακές σχέσεις είναι δύσκολο να περάσουν από την Βουλή και διότι καταπατούνται όλες οι κόκκινες γραμμές του ΣΥΡΙΖΑ και διότι αντιδρούν οι ‘’53’’ και διότι τα ποσοστά του ΣΥΡΙΖΑ όλο και πέφτουν.
Εάν μέσα στον Μάïο δεν ψηφιστούν τα μέτρα, τότε υπάρχει ο κίνδυνος το κράτος να ξεμείνει από ρευστότητα και να μην έχει να πληρώσει μισθούς και συντάξεις, να μην πληρωθούν οι Ιδιώτες (και να κλείσουν πολλοί από αυτούς) και τον Ιούλιο να χρεωκοπήσουμε επίσημα διότι δεν θα μπορούμε να πληρώσουμε την δόση του ΔΝΤ. Ήδη το Κράτος αρχίζει και μένει από ρευστότητα και μαζεύει πάλι τα αποθεματικά των διαφόρων κρατικών φορέων (Νοσοκομεία, ΕΟΠΠΥ, ΟΑΕΔ, ΒΟΥΛΗ, κλπ).
Για όλα τα ανωτέρω, πιστεύω, ότι μέσα στο καλοκαίρι ή το πολύ τον Σεπτέμβριο θα έχουμε πολιτικές εξελίξεις (δημοψήφισμα ή εκλογές). Και αυτό διότι το πρόγραμμα όπως το έχει υπογράψει ο Τσίπρας δεν του βγαίνει. Γι’ αυτό η τρόïκα απαιτεί να ψηφισθούν πρόσθετα μέτρα 3,6 δις, διότι υπολογίζει ότι η Κυβέρνηση δεν θα πιάσει τον στόχο του 3,5% του ΑΕΠ πλεόνασμα του 2018 (υπάρχει δέσμευση γι’ αυτό στο 3ο ΜΝΗΜΟΝΙΟ). Αυτό επιτείνει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ και δεν καταλήγουν σε συμφωνία. Ο Τσίπρας προσπαθεί να επιτύχει ‘’πολιτική’’ λύση από τους Ευρωπαίους ηγέτες, αλλά αυτό δεν του περνάει. Ο Τσακαλώτος είχε πει ότι εάν δεν κλείσει η συμφωνία μέσα στον Μάïο, ‘‘καïκαμε’’. Μαζί όμως με τον ΣΥΡΙΖΑ θα καούμε και όλοι εμείς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου