Τετάρτη 27 Απριλίου 2016

Όχι Τουσκ σε Σύνοδο Κορυφής. Ζητά άμεση συνεδρίαση του Eurogroup

Με μήνυμα του στο Twitter, ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ζητά να συνεδριάσει το Eurogroup άμεσα έτσι ώστε να βρεθεί κοινός τόπος επίλυσης του ελληνικού ζητήματος σχετικά με το πρόγραμμα διάσωσης.
AdTech Ad

Συγκεκριμένα γράφει: "Πρέπει να αποφύγουμε μια κατάσταση αναβίωσης της αβεβαιότητας στην Ελλάδα. Πρέπει να ορίσουμε μια ημερομηνία για Eurogroup στο άμεσο μέλλον. Μέσα στις επόμενες ημέρες, όχι εβδομάδες".
"Μίλησα νωρίτερα με τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα ενώ έχω στενές διαβουλεύσεις με τους υπουργούς του Eurogroup και την Κομισιόν", ανέφερε ο Ντ. Τουσκ σε σημερινές δηλώσεις του μετά την επικοινωνία με τον Έλληνα πρωθυπουργό.
"Είμαι πεπεισμένος πως υπάρχει περισσότερη δουλειά για να γίνει από τους υπουργούς οικονομικών. Πρέπει να αποφύγουμε την αβεβαιότητα στην Ελλάδα. Έτσι, πρέπει να ορίσουμε ημερομηνία για ένα νέο Eurogroup άμεσα, και μιλάω για ημέρες, όχι εβδομάδες".

Το γραφείο Τύπου του πρωθυπουργού αναφέρει με επίσημη ανακοίνωση του: "Ο Πρωθυπουργός είχε σήμερα τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλτ Τουσκ. Ο Πρωθυπουργός εξέφρασε στον κ. Τουσκ τη δυσαρέσκειά του, τόσο για την επιμονή εκ μέρους του ΔΝΤ σε μέτρα πέραν της Συμφωνίας του Ιουλίου 2015, όσο και για την αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup. Ο Πρωθυπουργός ζήτησε από τον Πρόεδρο Τουσκ, εφόσον η αδυναμία σύγκλισης του Eurogroup επιβεβαιωθεί τις επόμενες ώρες, να αναλάβει πρωτοβουλία σύγκλισης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, προκειμένου να επανεπιβεβαιωθούν τα συμφωνηθέντα και να αποφευχθεί νέος κύκλος αβεβαιότητας για την Ευρωζώνη".
"Ο Πρόεδρος Τουσκ διαβεβαίωσε τον Έλληνα Πρωθυπουργό ότι, εντός της ημέρας, θα αναλάβει πρωτοβουλίες προκειμένου να εξετάσει τη δυνατότητα άμεσης σύγκλισης του Eurogroup", όπως και πράγματι έγινε. "Τέλος, ο Πρωθυπουργός και ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ανανέωσαν το τηλεφωνικό τους ραντεβού για αύριο το πρωί, προκειμένου να επανεξετάσουν την κατάσταση, έχοντας πληρέστερη εικόνα των δεδομένων", ανακοινώνει το γραφείο Τύπου.
Λίγα λεπτά πάντως πριν τις δηλώσεις Τουσκ  - που έλαβαν χώρα μετά την συνάντησή του στις Βρυξέλλες με τον πρόεδρο της Αλβανίας, Μπουγιάρ Νισάνι - με δημοσίευμα της η Deutsche Welleαπέκλειε την πιθανότητα να γίνει δεκτό το αίτημα του Έλληνα πρωθυπουργού για τη σύγκληση έκτακτης συνόδου κορυφής.

"Όχι" σε σύνοδο και από Σόιμπλε

Σε δήλωσή του κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Βερολίνο, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι "δεν βλέπει την ανάγκη αυτή τη στιγμή να συγκληθεί έκτακτη σύνοδος κορυφής της ΕΕ για την Ελλάδα".
Υπενθυμίζεται πως ο Α. Τσίπρας ήθελε να ζητήσει έκτακτη σύνοδο για "να διασφαλιστεί η τήρηση της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου για την Ελλάδα", όπως αναφέρει και το σχετικό ρεπορτάζ του news 247.
Σημειώνεται πως το Μέγαρο Μαξίμου θέτει ως "κόκκινη γραμμή" τη μη νομοθέτηση των συγκεκριμένων μέτρων στο πακέτο των προληπτικών παρεμβάσεων, αλλά απλώς τον προσδιορισμό τους στη συμφωνία γνωρίζοντας ότι θα περιλαμβάνουν περικοπές δαπανών, καθώς και άλλα ισοδύναμα μέτρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου