Κυριακή 31 Ιανουαρίου 2016

Ο πολιτικός χάρτης του Προσφυγικού στην EΕ: Ευρωπαϊστές εναντίον Ευρωσκεπτιστικών

Χάος στην κυριολεξία έχει προκαλέσει η προσφυγική κρίση σε όλη την Ευρώπη, καθώς οι πολιτικές ηγεσίες σε όλη την ΕΕ έχουν διαφορετικές απόψεις για την επίλυση της, με αποτέλεσμα να εγείρονται αμφιβολίες ακόμη και για την ίδια βιωσιμότητα της ΕΕ.
Σουήδια: Επίθεση μασκοφόρων σε μετανάστες
Όπως αναφέρει το BBC, 100 άνδρες ντυμένοι στα μαύρα, στη Στοκχόλμη, συγκεντρώθηκαν προκειμένου να επιτεθούν σε μετανάστες, πολίτες και μη. Η Σουηδική αστυνομία τονίζει, ότι η ομάδα πέταξε φειγ – βολάν, παροτρύνοντας τους Σουηδούς να επιτεθούν στους μετανάστες. Όπως αναφέρει το BBC μάλιστα, ανεπιβεβαίωτες από τη Σουηδική αστυνομία πληροφορίες, κάνουν λόγο για επίθεση σε μετανάστες.

Κομισιόν: Καμία σχέση με την προσφυγική κρίση η επιθέσεις στην Κολωνία
Η πλέον ψύχραιμη φωνή σε ολόκληρη την Ευρώπη, φαίνεται πως είναι ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και η Κομισιόν, οι οποίοι έχουν αναλάβει να κατευνάσουν τα ακραία στρώματα τα οποία ζητούν σκληρά μέτρα κατά των προσφύγων. Σύμφωνα με διαρροές από την ΕΕ τις οποίες επικαλείται η Telegraph από την πρόσφατη Σύνοδο των Επιτρόπων, η Κομισιόν τόνισε ότι είναι παραπλανητική η σύνδεση των επιθέσεων σε γυναίκες στην Κολωνία με το προσφυγικό ζήτημα.
Ντομπρόφσκις και Σόιμπλε ζητούν να μπει φόρος στην βενζίνη υπέρ των προσφύγων
Την πρόταση του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε για την επιβολή πανευρωπαϊκού φόρου στη βενζινή προκειμένου να καλυφθεί το κόστος για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης επανέφερε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόφσκις.
«Ένας φόρος καυσίμων, σε εθνικό ή πανευρωπαϊκό επίπεδο, θα μπορούσε να αποτελέσει μια πιθανή πηγή χρηματοδότησης, ειδικά αν αναλογιστεί κανείς ότι οι τιμές του πετρελαίου βρίσκονται σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα» δήλωσε ο Λετονός πολιτικός στο Der Spiegel.
Πρώτος την ιδέα αυτή είχε παρουσιάσει στα μέσα Ιανουαρίου σε συνέντευξή του στη Sueddeutsche Zeitung ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών. Τότε δήλωνε χαρακτηριστικά: «Αν οι εθνικοί προϋπολογισμοί ή ο ευρωπαϊκός προϋπολογισμός δεν επαρκούν, θα μπορούσαμε να συμφωνήσουμε σε μέτρα, όπως ένας φόρος ορισμένου ύψους σε κάθε λίτρο βενζίνης. Η λύση του προβλήματος δεν θα πρέπει να αποτύχει λόγω περιορισμένων πόρων».
Με την πρόταση Σόιμπλε είχε διαφωνήσει ανοιχτά η Γιούλια Κλόκνερ, μια από τις πέντε αντιπροέδρους του κόμματος της Άνγκελα ΜέρκελΤην ίδια στιγμή, το προσφυγικό έχει αναδείξει τις μεγάλες πολιτικές διαφορές των ευρωπαϊκών κομμάτων, καθώς όλα τα Ευρωσκεπτικιστικά κόμματα όπως το UKIP του Nigel Farage στην Αγγλία, τα ακροδεξιά AfD και Pegida στη Γερμανία, η Μαρίν Λεπέν στη Γαλλία, η Χρυσή Αυγή στην Ελλάδα και οι κυβερνήσεις της Ουγγαρίας, της Τσεχίας και της Πολωνίας, υιοθετούν ιδιαίτερα σκληρές και ακραίες απόψεις για το προσφυγικό ζήτημα, οι οποίες βάζουν σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ.
Τα Συντηρητικά κόμματα της Κεντροδεξιάς δεν έχουν σαφή άποψη, καθώς υπέρμαχοι της εξεύρεσης δίκαιης λύσης για το προσφυγικό είναι η Ανγκέλα Μέρκελ –σε ένα μετριοπαθές μοτίβο-, το ισπανικό Λαϊκό Κόμμα του Μαριάνο Ραχόι και ο Ξαβιέ Μπετέλ, πρωθυπουργός του Λουξεμβούργου, ωστόσο στις υπόλοιπες χώρες οι ηγέτες των κεντροδεξιών κομμάτων μάλλον κρατούν ουδέτερη στάση, όπως ο Ντέιβιντ Κάμερον στην Αγγλία.
Από την άλλη πλευρά, φανατικοί υπέρμαχοι της εξεύρεσης λύσης είναι οι προοδευτικές δυνάμεις της Ευρωπαϊκής Σοσιαλδημοκρατίας, της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, των Πρασίνων και των Φιλελευθέρων. Τόσο ο Γκι Φερχόφσταντ του ALDE –Φιλελεύθεροι-, η Ρεμπέκα Χάρμς των Ευρωπαίων Πρασίνων, ο Τζιάνι Πιτέλα των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών και η Γκάμπι Τσίμερ της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, δίνουν ‘’μάχες’’ στο Ευρωκοινοβούλιο για το προσφυγικό. Καταλυτική ωστόσο είναι η στήριξη της Κομισιόν και ιδιαίτερα του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, αλλά και του Προέδρου του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς.
Σε εθνικό πολιτικό επίπεδο, ο Τζέρεμι Κόρμπιν και οι Εργατικοί και το Σκωτσέζικο SNP στην Μεγάλη Βρετανία, οι Ισπανοί Σοσιαλιστές και οι Podemos, ο Ματέο Ρέντσι στην Ιταλία, ο Φρανσουά Ολάντ και οι Γάλλοι Σοσιαλιστές στη Γαλλία μαζί με το κόμμα του Ζαν Λυκ Μελανσόν και το ΚΚ Γαλλίας, το Γερμανικό SPD, οι Γερμανοί Πράσινοι, το Die Linke, καθώς και η Πορτογαλική Κυβέρνηση (συνασπισμός Κεντροαριστεράς – Αριστεράς – Κομμουνιστών – Πρασίνων) του Αντόνιο Κόστα, είναι θερμοί υποστηρικτές της εξεύρεσης προοδευτικής λύσης για το προσφυγικό ζήτημα και μάλιστα έχουν στηρίξει αρκετές φορές και την Ελλ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου