Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

Βράζει η ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Αγρότες και ελεύθεροι επαγγελματίες διχάζουν τους βουλευτές. Ειδική αποστολή Τσακαλώτου στους υποψήφιους αντάρτες. Σενάρια ανασχηματισμού.

oi-antidraseis-prokaloun-asfuksia-stin-ko-tou-surizaΒράζει η κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ για το ασφαλιστικό καθώς τα μπλόκα και το κλίμα που επικρατεί στην περιφέρεια έχει επηρεάσει τους βουλευτές του κόμματος που ζητούν αλλαγές στην ελληνική πρόταση για τις ασφαλιστικές εισφορές.
Σύμφωνα με πληροφορίες αρκετοί βουλευτές έχουν διαφωνήσει και με την τακτική του Μαξίμου βάση της οποίας κυβερνητικά στελέχη παρουσιάζονται στα ΜΜΕ με την βεβαιότητα ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους αγρότες και πως θα ξεκινήσει ο διάλογος σε μία ..άκαρπη προσπάθεια να καταγραφεί ότι υπάρχει κλίμα διαλόγου.Οι επιθέσεις και οι προπηλακισμοί από αγρότες σε βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ που πήγαν στα μπλόκα των αγροτών έχουν προκαλέσει έντονη ανησυχία στην ΚΟ του κυβερνώντος κόμματος.

«Υπάρχει έλλειμμα εμπιστοσύνης από τους αγρότες προς τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και για τον λόγο αυτό οι δηλώσεις που θέλουν να δείξουν ότι αγρότες και Μαξίμου θα καθίσουν στο τραπέζι του διαλόγου άμεσα, ρίχνουν λάδι στην φωτιά των μπλόκων», όπως σημειώνουν στο ThetOC.gr στελέχη της τοπικής αυτοδιοίκησης από την περιφέρεια που γνωρίζουν καλά την κατάσταση στα μπλόκα.
Ομάδα βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ με βασικό πυρήνα τα μέλη της ομάδας των 53+ Β. Κατριβάνου, Αν. Καββαδία και Χρ. Καραγιαννίδη εκφράζουν αντιρρήσεις για την πρόταση της κυβέρνησης για το ασφαλιστικό ενώ σύμφωνα με πληροφορίες, αρκετοί βουλευτές της περιφέρειας μετά τους προπηλακισμούς που δέχτηκαν από αγρότες έχουν αρχίσει τη …γκρίνια για την κυβερνητική πρόταση.
Για την συγκεκριμένη ομάδα βουλευτών έχει τεθεί σε ειδική αποστολή ο υπουργός Οικονομικών Ευ. Τσακαλώτος προκειμένου να… μαζέψει τις αντιδράσεις από τους διαφωνούντες συντρόφους του από την ομάδα των 53+.
Όπως αναφέρουν κομματικά στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν θα είναι εύκολη μία ενδεχόμενη διαφοροποίηση βουλευτών των 53 στο ασφαλιστικό στον βαθμό που ο «άτυπος» επικεφαλής της τάσης Ευ. Τσακαλώτος είναι υπουργός Οικονομικών, στηρίζει τις κυβερνητικές επιλογές και ήταν ο καθοριστικός παράγοντας για να ενταχθούν στα ψηφοδέλτια σε εκλόγιμες θέσεις οι συγκεκριμένοι βουλευτές.
Από τη άλλη πλευρά ο Γ. Μιχελογιαννάκης είναι ο πρώτος βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ που έχει ξεκαθαρίσει ότι δεν θα ψηφίσει το νομοσχέδιοπροβλέποντας ότι θα ακολουθήσουν στον ίδιο δρόμο και άλλοι βουλευτές του κόμματος.
Το σχέδιο της κυβέρνησης για να αναχαιτίσει τα μπλόκα ή τις κινητοποιήσεις και να αμβλύνει τις αντιθέσεις και στο εσωτερικό της Κ.Ο. περιλαμβάνει τέσσερις άξονες:
  • βελτιωμένες προτάσεις για αγρότες και επαγγελματίες,
  • συνομιλίες του Μαξίμου με επιτροπές αγροτών που επιθυμούν τον διάλογο,
  • παρουσίαση των προτάσεων των δανειστών όπου ζητούν περικοπές με στόχο να αναδειχτούν τα θετικά της ελληνικής πρότασης
  • επικοινωνιακός πόλεμος για τα φαινόμενα φοροδιαφυγής σε αγρότες και επαγγελματίες.
Η κυβέρνηση αναμένεται να παρουσιάσει εντός των επόμενων ημερών βελτιωμένες προτάσεις τόσο για τις εισφορές των αγροτών όσο και των ελεύθερων επαγγελματιών.
Παράλληλα, κυβερνητικοί κύκλοι σημειώνουν ότι υπάρχουν επιτροπές αγροτών σε μπλόκα που θέλουν να συναντήσουν τον Πρωθυπουργό γεγονός που θα καταγράψει μία σημαντική ρωγμή στο αγροτικό μέτωπο.
Το Μαξίμου αξιοποιώντας τις πιέσεις της Ε.Ε. για το προσφυγικόαναμένεται να ζητήσει συναίνεση για το ασφαλιστικό και θα παρουσιάσει αναλυτικά την πρόταση των δανειστών όπου αναμένεται να περιλαμβάνει μειώσεις κύριων συντάξεων προκειμένου να θέσει το δίλημμα σε αγρότες και διαφωνούντες ότι μετά την πρόταση Κατρούγκαλου υπάρχει το τσεκούρι των δανειστών.
Παράλληλα η κυβέρνηση έχει ξεκινήσει σημειολογικό ανταρτοπόλεμο ποντάροντας σε έναν …αριστερό κοινωνικό αυτοματισμό με «ταξικό πρόσημο», αφού εντέχνως διαχωρίζει τους νέους αγρότες με μικρές καλλιέργειες από τους …αγροτοσυνδικαλιστές της ΠΑΣΕΓΕΣ και των μεγάλων επιδοτήσεων του παρελθόντος.
Ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γ. Αποστόλου έχει εμφανιστεί ως ο ...καλός της διαπραγμάτευσης με τους αγρότες αφού στις τοποθετήσεις του αναφέρει την ανάγκη να ψηφιστεί το ασφαλιστικό για να είναι η χώρα στο πρόγραμμα και καλεί σε διάλογο τονίζοντας όμως ότι ένα μεγάλο τμήμα των αγροτών δεν έχει καταβάλει φόρους.
Ο υπουργός Παιδείας Ν. Φίλης επανεμφανίστηκε στα ΜΜΕ μετά από τις δηλώσεις του για την γενοκτονία των Ποντίων και αυτήν την φορά έχει αναλάβει τον ρόλο της …αποδόμησης των επιχειρημάτων των αγροτών.
Με ύφος και ορολογία που θύμιζε υπουργούς των προηγούμενων μνημονιακών κυβερνήσεων ο υπουργός Παιδείας εξαπέλυσε δριμεία επίθεση κατά των «αγροτοπατέρων» σχετικά με τις κινητοποιήσεις τους ενάντια στο κυβερνητικό σχέδιο για το ασφαλιστικό ενώ διεμήνυσε πως το «πάρτι» έχει τελειώσει.
Στην Κουμουνδούρου, σύμφωνα με πληροφορίες, κομματικά στελέχη παρατηρούν με κάθε λεπτομέρεια τα βίντεο από τα μπλόκα των αγροτών και τα επεισόδιά που έχουν γίνει ανά την επικράτεια για να… ανακαλύψουν την συμμετοχή στελεχών της Χρυσής Αυγής η πρώην βουλευτών άλλων κομμάτων και να χρησιμοποιήσουν τα στοιχεία στην δημόσια συζήτηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου