Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2016

«Ιστορική συνάντηση» στη Λευκωσία – Ελλάδας, Κύπρου και Ισραήλ

«Ιστορική συνάντηση» στη Λευκωσία – Ελλάδας, Κύπρου και ΙσραήλH πρώτη τριμερήw συνάντηση κορυφής Κύπρου-Ισραήλ-Ελλάδας, σε επίπεδο αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων, πραγματοποιήθηκε χθες στη Λευκωσία, σηματοδοτώντας την επισημοποίηση της συνεργασίας των τριών χωρών.
Οι τρεις χώρες συμφώνησαν στην προώθηση κοινών έργων στον ενεργειακό τομέα που θα συμβάλουν στην ενεργειακή ασφάλεια τόσο των τριών χωρών όσο και στη διαφοροποίηση των πηγών τροφοδοσίας της ΕΕ

Ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης μετά το πέρας της τριμερούς συνάντησης, χαρακτήρισε την συνάντηση «ιστορική» και τόνισε ότι δεν στρέφεται εναντίον καμιάς άλλης χώρας αλλά έχει ως στόχο την προώθηση της συνεργασίας και της ασφάλειας στην περιοχή. Πρόσθεσε ότι προς αυτή την κατεύθυνση οι τρεις ηγέτες συμφώνησαν στη δημιουργία τριμερούς επιτροπής με στόχο την προώθηση των κοινών θεμάτων.
Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Βενιαμίν Νετανιάχου αναφέρθηκε στην πρόθεση των τριών χωρών να εξετάσουν τις δυνατότητες δημιουργίας αγωγού φυσικού αερίου που θα μεταφέρει φυσικό αέριο από το Ισραήλ και την Κύπρο στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη, όπως και στη δημιουργία ενός υποβρύχιου ηλεκτρικού καλωδίου για να διασυνδέσει τα δίκτυα ηλεκτροδότησης των τριών χωρών, που όπως είπε θα ενισχύσει σε μεγάλο βαθμό την ενεργειακή αγορά τους. Χαρακτήρισε επίσης με τη σειρά του ιστορική τη συνάντηση.
Από την πλευρά του ο έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας ανέφερε ότι συμφωνήθηκε η προώθηση ενεργειακών και άλλων δικτύων συνδεσιμότητας σε διάφορους τομείς. Τόνισε τη μεγάλη σημασία αξιοποίησης των κοιτασμάτων Ισραήλ και Κύπρου, με την Ελλάδα να παίζει το ρόλο «γέφυρας» για τη μεταφορά φυσικού αερίου από τις δύο χώρες στην Ευρώπη. Αναφέρθηκε επίσης στο υποθαλάσσιο καλώδιο μεταξύ των τριών χωρών για άμεση μετατροπή του αερίου σε ηλεκτρική ενέργεια.
«Σχεδιάζουμε», ανέφερε χαρακτηριστικά, «την άμεση υλοποίηση των δράσεων που αποφασίστηκαν μέσω της δημιουργία εξειδικευμένης Επιτροπής στα ενεργειακά ζητήματα. Στο πλαίσιο της τριμερούς διάσκεψης υπογράφηκε συμφωνία για διαχείριση των υδάτινων πόρων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου