Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

‘Συνευθύνη’ η λέξη-κλειδί για μία αμοιβαία επωφελή και ρεαλιστική συμφωνία μέχρι αρχές Ιουνίου συμφώνησαν Τσίπρας-Γιούνκερ

tsipras-giounker

Για την ατζέντα της χθεσινοβραδινής δίωρης τριμερούς συνάντησης ενημέρωσε ο πρωθυπουργός τον πρόεδρο της Κομισιόν, ο οποίος επέμεινε σε συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, ενώ απέφυγε να τοποθετηθεί στην πολιτική απόφαση για λύση που ζητάει η Αθήνα. «Έχουν και οι Έλληνες αξιοπρέπεια, δεν μπορείς να τους πετάξει έτσι απλά από το ευρώ» δήλωσε νωρίτερα ο πολιτικός από το Λουξεμβούργο, που επεσήμανε, όμως, ότι η αλληλεγγύη πρέπει να είναι αμφίπλευρη.

Σε πολύ καλό κλίμα, αμοιβαίας κατανόησης και συνεργασίας διεξήχθη η συνάντηση μεταξύ του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα και του προέδρου της Κομισιόν Ζαν Κλoντ Γιούνκερ, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές.

Κατά τη συνάντηση διάρκειας περίπου μισής ώρας, ο κ. Τσίπρας ενημέρωσε τον κ. Γιούνκερ για την πορεία των διαπραγματεύσεων αλλά και τη συνάντησή του με τηνΆνγκελα Μέρκελ και τον Φρανσουά Ολάντ και, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, ο πρόεδρος της Κομισιόν από τη δική του πλευρά επισήμανε ότι έχει γίνει όντως πολύ σημαντική πρόοδος και ότι θεωρεί και αυτός ότι είναι εφικτή μια συμφωνία μέσα στο προσεχές διάστημα, εντός του χρονικού πλαισίου που έχει θέσει η κυβέρνηση, δηλαδή έως τα τέλη του Μάη ή αρχές Ιουνίου.
Σε σχετική ερώτηση, οι ίδιες πηγές της κυβέρνησης σημείωναν ότι εάν κυριαρχεί η σκληρότερη γραμμή μεταξύ των εταίρων, «προφανώς μας δυσχεραίνει». Υπογράμμιζαν επίσης ότι αυτή τη στιγμή απαιτείται να υπάρχει από όλους αντίληψη της κατάστασης και πως εάν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε με ρεαλισμό την κατάσταση, πρέπει να υπάρχει ρεαλιστική λύση για το πώς έχει διαμορφωθεί η πραγματικότητα. «Τώρα η ρεαλιστική λύση είναι μια αμοιβαία επωφελής συμφωνία», τόνισαν οι ίδιες πηγές.
Προχωρώντας σε μια σύντομη αποτίμηση της επίσκεψης του πρωθυπουργού στη Ρίγα της Λετονίας, οι ίδιες πηγές έκαναν λόγο για ένα ταξίδι που είχε ουσία, τόσο οι συναντήσεις που έγιναν χτες με την ‘Α. Μέρκελ και τον Φρ. Ολάντ όσο και η σημερινή με τον κ. Γιούνκερ. Για το εάν έδωσε το ταξίδι ώθηση στις διαπραγματεύσεις, οι ίδιες πηγές απαντούσαν «σίγουρα» και επισήμαιναν ότι εκφράστηκε η πολιτική βούληση από όλες τις πλευρές να υπάρξει συμφωνία.
Νωρίτερα και λίγο πριν από την συνάντηση ο πρόεδρος της Κομισιόν διεμήνυσε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «δεν μπορούμε να πετάξουμε την Ελλάδα έξω από την Ευρωζώνη».
Το ζήτημα, όπως είπε στο γερμανικό περιοδικό Wirtschaftswoche, «δεν αφορά μόνο τη νομισματική πολιτική ή οικονομικούς λόγους, αλλά αφορά και την αξιοπρέπεια των Ελλήνων».
«Δεν μπορείς να τους πετάξεις έξω από τη νομισματική ένωση. Και οι Έλληνες όμως πρέπει να κατανοήσουν ότι η αλληλεγγύη του ενός πρέπει να αντανακλά στην ακεραιότητα του άλλου» υπογράμμισε, ενώ απαντώντας σε όσους επικρίνουν το κοινό νόμισμα, ισχυριζόμενοι ότι έχει προκαλέσει διάσπαση στο εσωτερικό της ΕΕ, τόνισε:
«Δεν ευθύνεται το ευρώ για το γεγονός ότι δεν υπάρχει κοινή στάση στο εσωτερικό της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Θα βρισκόμασταν σε νομισματικό πόλεμο, ενώ δεν υπήρχε το ευρώ».
Πηγή: ΑΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου