Παρασκευή 22 Μαΐου 2015

“Πολύ αισιόδοξος” ο Τσίπρας-”Πολλή δουλειά” θέλει η Μέρκελ

tsipras-merkel

Αντικρουόμενα τα μηνύματα στον απόηχο της χθεσινής συνάντησης Τσίπρας-Μέρκελ-Ολάντ με στόχο την αναγνώριση της προόδου στις διαπραγματεύσεις σε πολιτικό επίπεδο. Στο τεχνικό σκέλος των διαβουλεύσεων παραπέμπει το Βερολίνο με τον γερμανικό Τύπο να μην συμμερίζεται την αισιοδοξία της Αθήνας.

Την αισιοδοξία του για τη θετική κατάληξη των διαπραγματεύσεων με τους δανειστές δήλωσε ο έλληνας Πρωθυπουργός προσερχόμενος στη δεύτερη ημέρα της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα.
«Η συζήτηση χθες το βράδυ με την Καγκελάριο Άγκελα Μέρκελ και τον Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ ήταν πολύ εποικοδομητική, σε πολύ καλή και φιλική ατμόσφαιρα. Είμαι αισιόδοξος ότι μπορούμε σύντομα να φτάσουμε σε σταθερή μακροπρόθεσμη και βιώσιμη λύση χωρίς τα λάθη του παρελθόντος – και η Ελλάδα θα επιστρέψει με συνοχή στην ανάπτυξη. Είμαι αισιόδοξος», τόνισε χαρακτηριστικά ο πρωθυπουργός.
Μέρκελ: Mένει πολλή και εντατική δουλειά για τη συμφωνία


Ακόμα χρειάζεται «εντατική» δουλειά έως ότου να υπάρξει συμφωνία των πιστωτών με την Ελλάδα, δήλωσε από τη σύνοδο της Ρίγας η γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ, όπως μεταδίδουν τα πρακτορεία Reuters και Bloomberg.

Παραπέμποντας τη διαπραγμάτευση στο τεχνικό επίπεδο, η κ. Μέρκελ είπε πως είναι ξεκάθαρο πως η Αθήνα πρέπει να συνεχίσει να συνεργάζεται με τους θεσμούς.
Οι δηλώσεις της κ. Μέρκελ ήλθαν λίγες ώρες μετά την συνάντηση που είχε με τον Αλέξη Τσίπρα και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, στο περιθώριο της συνόδου.
Δε συμμερίζεται την αισιοδοξία της Αθήνας ο γερμανικός Τύπος
Δε “βλέπει” “αξιοσημείωτη πρόοδο” ο γερμανικός Τύπος, μετά τη συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τη Γερμανίδα καγκελάριο, στο περιθώριο της συνόδου κορυφής στη Ρίγα.
Η Frankfurter Allgemeine έχει τίτλο “Καμία πρόοδος στη Ρίγα” και στο δημοσίευμα επισημαίνει ότι η Ελλάδα, η Γερμανία και η Γαλλία δεν κατέληξαν χθες σε συμφωνία για την επίλυση της κρίσης χρέους της Αθήνας. Προσθέτει δε ότι κατά τη χθεσινή συνάντηση στη Ρίγα εξακολούθησαν να υπάρχουν οι ίδιες διαφωνίες, ενώ υπογραμμίζει ότι τελειώνει ο χρόνος για την Ελλάδα.
Σε άρθρο της η Die Zeit αναφέρει ότι “Ο Τσίπρας ελπίζει σε συμφωνία ήδη τον Μάιο” και προσθέτει ότι πολύ μικρό μέρος των όσων συζήτησαν οι τρεις ηγέτες στη συνάντησή τους έχει γίνει γνωστό.
“Φιλική και εποικοδομητική” έχει τίτλο η Tagesschau, στο δημοσίευμα που μιλά για τη χθεσινή συνάντηση, προσθέτει όμως ότι δεν επετεύχθη κάποια σημαντική πρόοδος.
“Δύο ώρες συνομιλιών και μετά ‘καληνύχτα’”, έχει τίτλο η Handelsblatt, η οποία στο άρθρο της υπογραμμίζει ότι μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης οι τρεις ηγέτες δεν έκαναν δηλώσεις. Σημειώνει ότι η Άγκελα Μέρκελ είπε στους δημοσιογράφους που την περίμεναν απλώς “καληνύχτα”.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου