Τετάρτη 29 Απριλίου 2015

Ομολογία σοκ από υπουργό: «H εποχή της αθωότητας έληξε… δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να αντέξουμε»

Ομολογία σοκ από υπουργό: «H εποχή της αθωότητας έληξε… δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να αντέξουμε»«H εποχή της αθωότητας έληξε» και η προσαρμογή μας στην πραγματικότητα είναι πολύ βίαιη και δεν ξέρω κατά πόσο μπορούμε να την αντέξουμε» έλεγε το βράδυ της Τρίτης στη Βουλή κεντρικός υπουργός της κυβέρνησης, στη σκιά των σεναρίων για επικείμενη συμφωνία της κυβέρνησης με τους πιστωτές και τη στροφή στον ρεαλισμό. 
Λίγο νωρίτερα ο Αλέξης Τσίπρας ενημέρωνε τα κομματικά όργανα για την εξέλιξη της διαπραγμάτευσης και άκουγε τις πρώτες σοβαρές αντιδράσεις, ενώ πλέον και ο ίδιος βρίσκεται αντιμέτωπος με τις δικές του αστοχίες, την υποεκτίμηση των δεδομένων, ενώ ακόμα και η παραδοχή ότι μας παραπλάνησε ειδικά η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν μπορεί να υποστηριχθεί. 

Η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ με τη συμπλήρωση 100 ημερών από την εκλογική της νίκη έχει μπροστά της μια σειρά από λάθη, παραλείψεις, αστοχίες, αλλά και μια ρεαλιστική στροφή με φόντο μια έντιμη συμφωνία με τους πιστωτές, αλλιώς το δημοψήφισμα είναι προ των πυλών, παρά τις διαψεύσεις πως δεν είναι το μείζον στην παρούσα φάση, αλλά το θέμα είναι πως θα επέλθει συμβιβασμός. 
Το χαρτί του δημοψηφίσματος τίθεται, σύμφωνα με έμπειρο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ, για ένανευφυή ελιγμό του Πρωθυπουργού, ώστε να μην διαταραχτούν σε σημαντικό βαθμό οι σχέσεις στο εσωτερικό του κόμματος και να μην εκδηλωθούν ανταρσίες και διαφωνίες στη Βουλή. Επίσης έχει στόχο να εξουδετερωθεί η αντιπολίτευση καθώς ένα δημοψήφισμα για την αποδοχή ή όχι της συμφωνίας θα έχει σαν αποτέλεσμα ένα συντριπτικό ναι στη συμφωνία. 
«Επαναλαμβάνουμε μονότονα πως το μείζον είναι η συμφωνία και όχι το δημοψήφισμα» λένε από την ηγετική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ, στο εσωτερικό του οποίου έχει εξελίσσεται η επιχείρηση προσγείωσής του στην πραγματικότητα. 
Παράλληλα, το άλλο μείζον ζήτημα για τον Αλ. Τσίπρα και την ηγετική του ομάδα είναι να διασφαλιστεί η συνοχή του κυβερνώντος κόμματος και της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας ενόψει των δύσκολων παρεμβάσεων που έρχονται. 
Μάλιστα, όπως λέγεται χαρακτηριστικά, ο Πρωθυπουργός ξεκινά την αποκαλούμενη «μάχη της συνειδητοποίησης» της κρισιμότητας των στιγμών για τον ΣΥΡΙΖΑ που θα αρχίζει σιγά-σιγά να έρχεται αντιμέτωπος με τον ίδιο του τον εαυτό. 
Mετά τη χθεσινή ενημέρωση της Πολιτικής Γραμματείας και του Προεδρείου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του κυβερνώντος κόμματος από τον Πρωθυπουργό, την Πέμπτη, μετά την επιστροφή του από την Κύπρο, θα συγκαλέσει εκ νέου την Πολιτική Γραμματεία, ενώ την ίδια ημέρα θα ζητηθεί και η συναίνεση όλων των μελών της κυβέρνησης επί της συμφωνίας και των συμβιβασμών, καθώς θα συγκληθεί το υπουργικό συμβούλιο, ενώ το μεθεπόμενο σαββατοκύριακο, εκτός απροόπτου, θα συγκληθεί και η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ. 
Πλέον, λοιπόν, οι προσπάθειες του πρωθυπουργού επικεντρώνονται στην διασφάλιση της συνοχής του ΣΥΡΙΖΑ για τους συμβιβασμούς που έρχονται, ενώ ήδη τα πρώτα πυρά από τα στελέχη της «Αριστερής Πλατφόρμας» εκτοξεύθηκαν και μένει να φανεί μέχρι ποιου σημείου θα τραβήξει το σχοινί η τάση του Παναγιώτη Λαφαζάνη.
NEWPOST.GR

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου