Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Μέρκελ: Υπάρχει κάποια ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις

Μέρκελ: Η Ελλάδα έχει κάποια ευελιξία στις μεταρρυθμίσεις- Πρέπει να βγάζουν νόημαΟι Ελληνες θέλουν να μείνουν στο ευρώ τονίζει η καγκελάριος. Η Αθήνα πάντα καθυστερούσε στις διαδικασίες. Ευελιξία, αλλά οι μεταρρυθμίσεις πρέπει να έχουν νόημα, ξεκαθαρίζει. Πρώτα ψήφιση μέτρων και μετά βοήθεια διαμηνύει το γερμανικό ΥΠΟΙΚ. Πιθανό EWG.

Η Ελλάδα έχει κάποια περιθώρια ευελιξίας για να καθορίσει τις μεταρρυθμίσεις που θα εφαρμόσει, αλλά το συνολικότερο πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα, δήλωσε από το Ελσίνκι της Φινλανδίας η Άγκελα Μέρκελ.
«Το ερώτημα είναι κατά πόσον η Ελλάδα μπορεί και θα εκπληρώσει τις προσδοκίες που όλοι έχουμε» είπε.
«Μπορεί να υπάρξουν διαφοροποιήσεις όσον αφορά τα μέτρα τα οποία επιλέγει μια κυβέρνηση, αλλά στο τέλος το συνολικό πλαίσιο πρέπει να βγάζει νόημα» ανέφερε.
«Το είδαμε αυτό στην Ιρλανδία όταν μια νέα κυβέρνηση άλλαξε μέρη του προγράμματος. Αλλά στο τέλος η οικονομική σταθερότητα της χώρας πρέπει να αποκατασταθεί. Η Ελλάδα μιλάει με τους θεσμούς αυτήν τη στιγμή. Περιμένουμε αυτές τις συζητήσεις. Και θα περιμένουμε την αξιολόγηση από τους θεσμούς» πρόσθεσε η ίδια.
Επίσης τόνισε πως δεν της προκαλεί έκπληξη ότι η συζήτηση για τις ελληνικές μεταρρυθμίσεις διαρκεί τόσο πολύ, σημειώνοντας πως πάντα έτσι συνέβαινε. 
Όπως μεταδίδει το Reuters, η κ. Μέρκελ επισήμανε ακόμα ότι η πλειοψηφία των Ελλήνων επιθυμεί την παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, τονίζοντας ότι η πολιτική της Γερμανίας ήταν πάντοτε προσανατολισμένη σε αυτήν την κατεύθυνση.
Ο Φινλανδός πρωθυπουργός Αλεξάντερ Στουμπ προειδοποίησε από την πλευρά του ότι ο χρόνος τελειώνει για την Ελλάδα, λέγοντας πως δεν πρέπει να αλλάξουν οι όροι για την παροχή βοήθειας.

Γερμανικό ΥΠΟΙΚ: Περιμένουμε τη λίστα 

Την ίδια στιγμή ωστόσο το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών προειδοποιεί ότι "η ελληνική βουλή θα πρέπει να εγκρίνει τις μεταρρυθμίσεις προτού υπάρξει περαιτέρω βοήθεια προς την Αθήνα". Οπως δήλωσε ο εκπρόσωπος τύπου Μάρτιν Γιάγκερ, ερωτηθείς σχετικά, σημείωσε ότι "δεν έχει οριστεί ακόμη ημερομηνία συνεδρίασης του Eurogroup για την Ελλάδα".
"Πρέπει να περιμένουμε από την ελληνική πλευρά να μας παρουσιάσει μια επαρκή και εκτενή λίστα μεταρρυθμιστικών μέτρων που θα είναι κατάλληλη για συζήτηση με τους θεσμούς και εν συνεχεία στο Eurogroup", υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι οι συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με τους θεσμούς μέσα στο Σαββατοκύριακο αφορούσαν πρώτες συγκεκριμένες ιδέες και σκέψεις.
Εφόσον επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο, τα κράτη μέλη του Eurogroup θα αποφασίσουν εάν αυτά τα μέτρα συνάδουν με το τρέχον δανειακό πρόγραμμα ή εάν πρόκειται για παρέκκλιση. Στη συνέχεια θα πρέπει να αποφασίσει η γερμανική βουλή από την πλευρά της για την εκταμίευση της τελευταίας δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.

Πιθανό ένα EWG αυτήν την εβδομάδα, διαμηνύουν οι Βρυξέλλες

Παράλληλα, σήμερα το μεσημέρι, ο εκπρόσωπος τύπου της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθεί συνεδρίαση του EuroWorking Group για την Ελλάδα εντός της τρέχουσας εβδομάδας.
Το EWG θα κληθεί να αποτιμήσει τη λίστα μεταρρυθμίσεων την οποία έχει στείλει η Αθήνα και είναι υπό διαπραγμάτευση με τους εκπροσώπους των θεσμών στις Βρυξέλλες. "Το EuroWorking Group θα συζητήσει το ζήτημα στην επόμενη συνάντησή του, όπου θα κληθεί να αποτιμήσει τις εξελίξεις και να προχωρήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο", υπογράμμισε ο κ. Σχοινάς.
"Πιθανόν να υπάρξει μια τηλεδιάσκεψη πριν από το Πάσχα", (σ.σ. των Καθολικών) τόνισε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου