Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Πικάντικη ιστορία στη Νάξο, στις 4 Ιουλίου 1825. Ο γραμματ[εας ήτααν Ναξιώτης ???

Σε εγγραφή της 4 Ιουλίου 1825 το περιστατικό έχει ως εξής : ο γραμματέας του νομάρχη πήγε στις τρεις το βράδυ σε ένα σπίτι του χωριού Δρυμαλία , για να περάσει τη νύχτα με μια παντρεμένη γυναίκα που είχε φιλενάδα .
 Μπαίνοντας στο σπίτι , άφησε φρουρό στην πόρτα έναν στρατιώτη . 
Ο σύζυγος όμως της γυναίκας που βρισκόταν στο χωράφι του , ειδοποιήθηκε και μαζί με μια δεκαριά άτομα πήγαν στο σπίτι όπου βρήκαν μαζί τους δύο εραστές . 
Αφού χτύπησαν τον γραμματέα με ραβδιά φέρνοντας τον σε αξιοθρήνητη κατάσταση , τον υποχρέωσαν να τους πληρώσει αμέσως 500 πιάστρα και να φτιάξει ένα γραμμάτιο για να τους πληρώσει άλλα 500 πιάστρα την επόμενη .

Τελικά την δεύτερη ημέρα του επεισοδίου , ο νομάρχης έβαλε στην φυλακή κάποια από αυτά τα άτομα , ζητώντας να τους επιστρέψουν τα χρήματα και το γραμμάτιο του γραμματέα . Εκείνοι όμως αμέσως επαναστάτησαν , ελευθέρωσαν όσους ήταν στην φυλακή απειλώντας να σκοτώσουν τον νομάρχη .

Τα παραπάνω είναι από την διατριβή της διδάκτορος του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρίας Γιουρούκου με τίτλο ‘’Έκθεση γεγονότων και πολιτισμικές πτυχές του καθημερινού βίου της Νάξου 1822 1827 : το ανέκδοτο γαλλικό ημερολόγιο του υποπροξενείου της Δανίας ‘’
ΟΡΕΙΝΟΣ ΑΞΩΤΗΣ emailgiorgos.manolas@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου