Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Αυγουστιάτικη πανσέληνος (10/8) με Οδυσσέα Ελύτη .

panselinosΗ ποίηση του Οδυσσέα Ελύτη θα πρωταγωνιστήσει το βράδυ της αυγουστιάτικης πανσελήνου (10/8), στις εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν με πρωτοβουλία της ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων (ΕΚΠΑ) σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους στις Κυκλάδες, τη Σάμο και την Ικαρία.
 Τη φετινή χρονιά η ΚΑ” ΕΠΚΑ συντονίζεται, σε ένα κοινό θέμα, με την Ι΄και την Κ΄Εφορεία Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, αλλά και με τον Πολιτιστικό Σύλλογο Πλωμαρίου «Το Πόλιον» και με το Αναγνωστήριο Αγιάσου «Η Ανάπτυξη».

 «Στην αρχαιότητα τόσο στα νησιά του Αιγαίου, όσο και στους Δελφούς, λατρευόταν ο ίδιος θεός, ο Απόλλωνας, προσωποποίηση όλων εκείνων των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών που κάνουν τον ελληνικό πολιτισμό ξεχωριστό: φως, αρμονία, ισορροπία, μέτρο, ποίηση, μουσική. Επειδή στο έργο του Οδυσσέα Ελύτη συμπυκνώνονται όλα αυτά τα Απολλώνια στοιχεία της «ελληνικότητας», επιλέξαμε να είναι η ποίησή του το θέμα των εκδηλώσεων της φετινής Πανσελήνου και να δοθεί στους επισκέπτες το κείμενό του «Σχέδιο για μια εισαγωγή στον χώρο του Αιγαίου», στο οποίο συμπυκνώνονται όλες οι εικόνες, τα συναισθήματα και οι σκέψεις όσων έχουν ζήσει, ή έχουν επισκεφθεί και αγαπήσει τα νησιά του Αρχιπελάγους» αναφέρει σε ανακοίνωση της η ΚΑ΄ Εφορείας Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων.
 Οι αρχαιολογικοί χώροι και τα μουσεία που συμμετέχουν στις γιορτή της Πανσελήνου θα είναι ανοιχτά για το κοινό, την Κυριακή 10 Αυγούστου με ελεύθερη είσοδο, από τις 21:00 έως τις 24:00. Στους περισσότερους χώρους και μουσεία θα υπάρχει κάποια εκδήλωση, που πραγματοποιείται σε συνεργασία με τοπικούς φορείς, πολιτιστικούς συλλόγους και εθελοντές. Στις 21:19, με την ανατολή του φεγγαριού, σε μια προσπάθεια να ενωθούν νοερά τα νησιά των Κυκλάδων, η Ικαρία, η Λέσβος, η Λήμνος, η Σάμος, η Χίος, τα Ψαρά, αλλά και οι Δελφοί, θα ακουστεί ταυτόχρονα σε όλους τους χώρους ένα απόσπασμα από το «Άξιον Εστί» με τη φωνή του ίδιου του ποιητή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου