Πέμπτη 31 Ιουλίου 2014

Πόθεν Έσχες: Ποιοι προστέθηκαν και ποιοι μένουν εκτός

Πόθεν Έσχες: Ποιοι προστέθηκαν και ποιοι μένουν εκτόςAποφασίστηκε η συγκρότηση ειδικής επιτροπής ελέγχου περιουσιακής κατάστασης που θα αναλάβει τον έλεγχο των δηλώσεων πόθεν έσχες όλων των πολιτικών προσώπων και των κρατικών λειτουργών. Ταυτόχρονα, γίνονται πολύ πιο αυστηρές οι ποινές που φτάνουν έως κάθειρξη 10 ετών και πρόστιμο 1.000.000 ευρώ.
 Στον κατάλογο εκείνων που υποχρεωτικά πρέπει να υποβάλλουν δήλωση πόθεν έσχες προστέθηκαν όσοι σχετίζονται με διαχείριση δημόσιου χρήματος. 

Επίσης, προβλέπεται ότι ο έλεγχος των δηλώσεων που ανήκε μέχρι σήμερα στις υπηρεσίες εσωτερικών υποθέσεων της ΕΛ.ΑΣ. και του Λιμενικού Σώματος θα ασκείται από εισαγγελικό λειτουργό επικουρούμενο από τις οικείες υπηρεσίες. 
Στους υπόχρεους, συμπεριλαμβάνονται ο Πρωθυπουργός, αρχηγοί κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ευρωβουλευτές, οι επικεφαλής συγκεκριμένων υπηρεσιών (ΕΥΠ, ΥΠΑ, ΕΟΦ, ΕΟΤ κ.λ.π.), οι αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, οι επικεφαλής δημόσιων επιχειρήσεων, τα μέλη επιτροπών προμηθειών, δικαστικοί, τραπεζικά στελέχη, εκδότες, δημοσιογράφοι, γιατροί, στρατιωτικοί και εργαζόμενοι στα Σώματα Ασφαλείας και σωφρονιστικοί υπάλληλοι, εφοριακοί και οι υπάλληλοι του ΣΔΟΕ που έχουν αναλάβει την καταπολέμηση του «μαύρου» χρήματος.
 Επίσης, η υποχρέωση δήλωσης περιουσιακής κατάστασης επεκτείνεται, στους προέδρους, στους αντιπροέδρους, τους διευθύνοντες σύμβουλους, τα εκτελεστικά μέλη Δ.Σ. και τους γενικούς διευθυντές των επιχειρήσεων παροχής επενδυτικών υπηρεσιών.
 Εκτός υποχρεωτικής υποβολής πόθεν έσχες μένουν οι επενδυτικές τράπεζες του εξωτερικού καθώς και άλλες ελληνικές και διεθνείς εταιρίες εκτός του χρηματοπιστωτικού χώρου, που υπογράφουν συνήθως με (ή χωρίς) απευθείας αναθέσεις από δημόσιους φορείς, εργασίες με μεγάλα ποσά δημοσίου χρήματος.
 Επίσης δεν περιλαμβάνονται οι υπεύθυνοι χρηματιστηριακών εργασιών σε τράπεζες. Προβλέπεται ότι για μη υποβολή, ανακριβή ή ελλιπή δήλωση πόθεν έσχες, η ποινή που επιβάλλεται είναι φυλάκιση και πρόστιμο έως 100.000 ευρώ. Έαν ο στόχος είναι η απόκρυψη περιουσιακού στοιχείου, προβλέπεται φυλάκιση τουλάχιστον 2 ετών και πρόστιμο από 10.000 έως 500.000 ευρώ. Εάν η απόκρυψη αφορά σε περιουσία άνω των 300.000 ευρώ, προβλέπεται κάθειρξη έως 10 ετών και πρόστιμο από 20.000 έως 1.000.000 ευρώ Σημειώνεται ότι από το 2015, το έντυπο πόθεν έσχες θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, με την υποχρέωση ενημέρωσης σε ετήσια βάση για τις αλλαγές στην περιουσιακή κατάσταση, ενώ ο έλεγχος θα περιλαμβάνει και διασταυρώσεις στις δαπάνες διαβίωσης. Επιπλέον, θεσμοθετείται η υποχρέωση υποβολής και Δήλωσης Οικονομικών Συμφερόντων όπου θα καταγράφονται μεταξύ άλλων επαγγελματικές δραστηριότητες, συμμετοχή σε εταιρίες, αμειβόμενη περιστασιακή δραστηριότητα.

www.dikaiologitika.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου