Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

Γιατί πρέπει να συμμετάσχουμε και να ψηφίσουμε στις Ευρωεκλογές

EYROEKLOGESΟι ευρωπαϊκές εκλογές το Μάιο του 2014 θα δώσουν στους Ευρωπαίους πολίτες τη δυνατότητα να συμβάλλουν στην πολιτική κατεύθυνση που θα ακολουθήσει η Ε.Ε. τα επόμενα πέντε έτη.
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στη διαμόρφωση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, η οποία έχει άμεσο αντίκτυπο και επηρεάζει την καθημερινή ζωή όλων μας, καθώς αφορά τομείς όπως η εσωτερική αγορά, η γεωργία, η αλιεία, η ενέργεια, το περιβάλλον, οι μεταφορές, η προστασία των καταναλωτών, η δικαστική και αστυνομική συνεργασία και πλήθος άλλων πολιτικών. Από τη θέση σε ισχύ της Συνθήκης της Λισαβόνας, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο συναποφασίζει από κοινού με το Συμβούλιο των Υπουργών για το 85% της ευρωπαϊκής νομοθεσίας. Η διαδικασία της συναπόφασης αποτελεί το συνήθη τρόπο λήψης των αποφάσεων, τη λεγόμενη «κοινοτική μέθοδο».

Επιπλέον, οι εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα καθορίσουν για πρώτη φορά στην ιστορία της Ε.Ε. την ηγεσία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, καθώς σύμφωνα με τη Συνθήκη της Λισαβόνας, η επιλογή για τη θέση αυτή πρέπει να λαμβάνει υπόψη τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.
Που θα πάει η Ευρώπη, ποια Ευρώπη θέλουμε τελικά; Ποιες πολιτικές θα εφαρμόσει η ΕΕ την περίοδο 2014-2019; Πώς θα δαπανηθούν οι ευρωπαϊκοί πόροι; Θα υπάρχει περισσότερη αλληλεγγύη ή θα επανέλθουμε σε εθνικούς εγωισμούς και απομονωτισμό; Ποιος θα ελέγξει το τραπεζικό σύστημα; Τι στήριξη θα έχουν οι νέοι; Πώς θα μειωθούν οι διακρίσεις και οι ανισότητες; Τι είδους οικονομία θα έχουμε; Θα ενισχυθεί ο δημοκρατικός έλεγχος και η συμμετοχική δημοκρατία ή τα πάντα θα καθορίζονται από λόμπυ συμφερόντων και την ανεξέλεγκτη αγορά; θα υπάρχει διαφάνεια και αντιμετώπιση της διαφθοράς; Οι απαντήσεις σε αυτά και άλλα ερωτήματα αυτά θα εξαρτηθούν σημαντικά από τους πολιτικούς συσχετισμούς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, την σύνθεση της νέας Κομισιόν αλλά και τον νέο Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Και αυτοί οι παράγοντες επηρεάζονται από τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου