Πέμπτη 27 Φεβρουαρίου 2014

" Είμαστε όλοι και όλες άριστοι .... δεν χρειαζόμαστε αξιολόγηση ..... "

   DHMOSIOI YPALLHLOIΗ  Γ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου τονίζει τα εξής:
1. Τόσο το σχέδιο νόμου όσο και η εν λόγω έκθεση, αποτελούν στοιχεία της μεθόδευσης για την αναδιάρθρωση του Δημοσίου στην κατεύθυνση που δίνουν οι  παραγγελίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, του ΟΟΣΑ και του ΣΕΒ. Οι κατευθύνσεις αυτές  συγκλίνουν στην φιλοσοφία που υπηρετεί και η κυβέρνηση σύμφωνα με την οποία, στο κράτος θα μείνουν μόνο οι υπηρεσίες που δεν προσφέρουν κέρδος στους ιδιώτες. Στοχεύουν σε ένα μικρό, ευέλικτο και επιτελικό κράτος, που από την μια θα ταλαιπωρεί και θα χαρατσώνει τα λαϊκά στρώματα, ενώ θα υπηρετεί ακόμη πιο πιστά τα συμφέροντα των επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη.

2. Με το σχέδιο νόμου που κατέθεσε κυβέρνηση στις 12 Φεβρουαρίου 2014,μεταξύ άλλων τροποποιεί και τις διατάξεις του ΠΔ 318/92( ΦΕΚ Α” 61) δηλ. την αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων. Το ίδιο σχέδιο νόμου συμπεριλαμβάνει ρυθμίσεις που αφορούν σε διοικητικές απλουστεύσεις αλλά και σε απολύσεις λόγω κατάργησης και συγχώνευσης οργανισμών του δημοσίου.
3. Οι πραγματικές προθέσεις της κυβέρνησης αποκαλύπτονται από δύο επιστημονικές πρωτοτυπίες που ενσωματώνει το νομοσχέδιο σύμφωνα με τις οποίες: α) θεσμοθετείται διαδικασία «αξιολόγησης» χωρίς να έχουν τεθεί συγκεκριμένοι και σαφείς στόχοι υλοποίησης ούτε φυσικά συγκεκριμένα και σαφή κριτήρια, και β) τα αποτελέσματα της «αξιολόγησης» προκαθορίζονται ποσοστιαία και δια νόμου (!)  
4. Άλλα διαμάντια του κυβερνητικού πονήματος αποτελούν: α) Η κατάργηση του δεύτερου αξιολογητή καθώς, μοναδικός πλέον αξιολογητής ορίζεται ο πρ/νος της υπερκείμενης μονάδας (μετά από μη δεσμευτική εισήγηση του άμεσα πρ/νου – με ότι αυτό συνεπάγεται για την… αντικειμενικότητα), β) επανέρχεται η… συνέντευξη, γ) τα ποσοστά που προκαθορίζονται (έως 25% των αξιολογούμενων ορίζεται ότι θα «λάβουν» 9 ή 10, έως 60% 7 ή 8 και έως 15% από 1 έως 6), προ- κατανέμονται ανά οργανική μονάδα εντός της κάθε Γενικής Δ/νσης με απόφαση του Γεν. Δ/ντή (!!!), δ) ενστάσεις επιτρέπονται μόνο σε όσους λάβουν από 6 και κάτω, ενώ, ε) από την Ειδική Επιτροπή Αξιολόγησης που κρίνει τις ενστάσεις, αποκλείονται οι εκπρόσωποι των εργαζομένων και τέλος στ) σε περίπτωση που κάποιος αξιολογητής δεν συμμορφωθεί με τα προαποφασισμένα  ποσοστά και την προαποφασισμένη κατανομή ανά τμήμα, τότε παραπέμπεται πειθαρχικά.
5. Είναι  προφανές ότι η ψευδεπίγραφη αξιολόγηση που επιχειρεί να επανεισάγει η κυβέρνηση, δεν στοχεύει στην οποιαδήποτε βελτίωση των δημοσίων υπηρεσιών, όσο αφορά την συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών (δηλ. τους εργαζόμενους και γενικότερα τα λαϊκά στρώματα), αλλά στην αποτελεσματικότερη υποταγή των εργαζομένων στο δημόσιο στις επιδιώξεις της πολιτικής της. Θέλει τους δημοσίους υπαλλήλους και λειτουργούς όχι θεματοφύλακες του δημοσίου συμφέροντος, αλλά ασπόνδυλα όργανα μιας πολιτικής που κατακρεουργεί κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα από την μια, ενώ διασφαλίζει, ακόμη και μέσα στην κρίση, μυθώδη κέρδη στους επιχειρηματικούς ομίλους.
Η διάλυση της δημόσιας υγείας που μεθοδεύει απροκάλυπτα η κυβέρνηση,φροντίζοντας για την «υγεία» της τσέπης των εμπόρων «υγείας», δείχνει στην πράξη τι σημαίνει «λιγότερο» κράτος. Η σκανδαλώδης νέα αύξηση των διοδίων των, ιδιωτικοποιημένων  δρόμων, αύξηση που κατέστησε συγκρίσιμες τις τιμές των αεροπορικών εισιτηρίων με αυτές της μετακίνησης με αυτοκίνητο, ήρθε να προστεθεί στην νέα προίκα που εισέπραξαν οι εθνικοί εργολάβοι ως συμπλήρωμα στα δισεκατομμύρια των επιδοτήσεων και των θαλασσοδανείων με κρατική εγγύηση για τα δήθεν «αυτοχρηματοδοτούμενα» έργα και καθιστά σαφές γιατί η κυβέρνηση θέλει υποταγμένους και φοβισμένους υπαλλήλους.
6.Στην ίδια ακριβώς μεθόδευση εντάσσεται και η στημένη έκθεση για τις Δασικές Υπηρεσίες, όπου κατά τρόπο εξόφθαλμο και αντιεπιστημονικό, «αξιολογούνται» με κριτήρια την παραγωγή μηνύσεων για παραβάσεις και πράξεων χαρακτηρισμού, απαξιώνοντας το σύνολο του παραγωγικού ρόλου των Υπηρεσιών αυτών. Η τελική πρόταση της εν λόγω έκθεσης προσφέρει την πρόφαση για την περαιτέρω διαλυτική συρρίκνωση των Υπηρεσιών που προστατεύουν τον δασικό πλούτο της χώρας.
7.Η Γ.Σ. του Συλλόγου του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου, δεν υπερασπίζεται τίποτα από την μέχρι σήμερα κατάσταση που επικρατεί στο δημόσιο τομέα με αποκλειστική ευθύνη των κυβερνήσεων και του εργοδοτικού «συνδικαλισμού», σύμφωνα με την οποία το δημόσιο εκτελεί χρέη τροχονόμου για τα κέρδη μιας χούφτας «εθνικών» εργολάβων, προμηθευτών, τραπεζιτών κλπ.
8.Για τον Σύλλογό μας η όποια αξιολόγηση κρίνεται – αξιολογείται, πρώτα και κύρια από  το περιεχόμενο και το σκοπό που υπηρετεί. Μια τέτοια αξιολόγηση ξεκινά από την βασική αρχή – στόχο για Δημόσιο που θα εξυπηρετεί τις κοινωνικές – λαϊκές ανάγκες. Η δική μας αξιολόγηση συνεχίζει με οργάνωση και στελέχωση υπηρεσιών με βάση την ικανοποίηση των  κοινωνικών  αναγκών στην παιδεία, την υγεία, την κοινωνική πρόνοια, την προστασία του περιβάλλοντος, την λαϊκή κατοικία, τον μαζικό αθλητισμό, τις ασφαλείς  και σύγχρονες μετακινήσεις, την αντιπλημμυρική και αντισεισμική προστασία κλπ  και όχι με βάση όσα περισσεύουν από το φαγοπότι των προνομίων και των παχυλών επιδοτήσεων των επιχειρηματικών ομίλων. Για  μια  αξιολόγηση που βασίζεται σε τέτοια κριτήρια αγωνιζόμαστε και εργαζόμαστε συνάμα.
9.Η Γ.Σ. του Συλλόγου Εργαζομένων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου στηρίζοντας και την σχετική απόφαση του Δ.Σ. της Ομοσπονδίας μας καλεί όλους τους συναδέλφους να αγωνιστούν για την απόσυρση  του άθλιου αυτού σχεδίου νόμου. ΚΑΝΕΙΣ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΘΛΙΟΤΗΤΑ ΜΕ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΟΥ!  
10.Η Γ.Σ. καλεί όλους τους συναδέλφους να συμμετέχουν και να στηρίξουν τις κινητοποιήσεις στις  οποίες συμμετέχει η Ομοσπονδία Συλλόγων Α.Δ. Ελλάδας  (48ωρη απεργία όταν επιχειρηθεί να ψηφιστεί το νομοσχέδιο – έκτρωμα και νέα 48ωρη απεργία στις 13 και 14 Μαρτίου όπου γίνονται οι πρώτες απολύσεις συναδέλφων σε διαθεσιμότητα ). Ενδιάμεσα σύγκλιση νέας Γ.Σ. (αμέσως μετά για τη πρώτη 48ωρη) για την καλύτερη οργάνωση καθώς και λήψη αποφάσεων για την κλιμάκωση του αγώνασε συντονισμό με τους συναδέλφους του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.
(φωτό: tovima.gr)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου