Απαπανωτοί σεισμοί στις Κυκλάδες συνεχίζονται, με τους κατοίκους σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη να βρίσκονται στις μύτες των ποδιών τους αφού βρίσκονται πιο κοντά στο επίκεντρο.
Οι επιστήμονες συνεχίζουν να παρατηρούν το φαινόμενο, ενώ κύριος σεισμός δεν έχει σημειωθεί μέχρι σήμερα.
Σύμφωνα με το ΕΚΠΑ από τις 26 Ιανουαρίου έως και τις 10 Φεβρουαρίου έχουν καταγραφεί πάνω από 15.300 σεισμοί στην περιοχή. «Σε έναν χρόνο σε όλη την Ελλάδα δεν φτάνουμε τους 1.000 και αυτό έχει γίνει σε δέκα ημέρες», είπε ο γενικός διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Βασίλης Καραστάθης.
«Έχουμε καταγράψει ανύψωση της Καλντέρας έως και 4 εκατοστά από τον Αύγουστο του 2024 έως και σήμερα. Επίσης, έχουμε παρατηρήσει οριζόντιες μετακινήσεις της Καλντέρας προς ανατολάς κατά περίπου 6 εκατοστά», τόνισε ο διευθυντής ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Θανάσης Γκανάς.
Το in καλύπτει από την πρώτη στιγμή όλες τις εξελίξεις, διαβάστε για όσα προηγήθηκαν εδώ.
Όλα όσα συμβαίνουν
Δυναμικός χάρτης για τους σεισμούς στις Κυκλάδες
Άκης Τσελέντης: «Το αισιόδοξο σενάριο» είναι ένας σεισμός της τάξης των 6 Ρίχτερ
Συνεχίζονται οι δονήσεις - Διπλός σεισμός 4,2 Ρίχτερ λίγο μετά τη 01:00 η ώρα
Συνολάκης για Σαντορίνη: υπάρχουν 3 βασικά σενάρια - «Είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά»
Την θέση για τα όσα διαδραματίζονται στη Σαντορίνη και τον κίνδυνο ενός επικίνδυνου σεισμού ή την έκρηξη του ηφαιστείου, ανέπτυξε στην επιτροπή περιβάλλοντος της Βουλής, ο ακαδημαϊκός, Κώστας Συνολάκης.
Σε δηλώσεις του μάλιστα λίγο αργότερα, τόνισε πως υπάρχουν 3 δυνητικά σενάρια για την Σαντορίνη. Όπως είπε, το πρώτο που συγκεντρώνει και τις περισσότερες πιθανότητες είναι να σταματήσει η σεισμική δραστηριότητα όπως έγινε το 2011-2012. Το δεύτερο, να υπάρξει ένας μεγαλύτερος σεισμός χωρίς όμως οι επιστήμονες να είναι σε θέση να προσδιορίσουν γιατί εξαρτάται από το επίκεντρο και την περιοχή.
Το τρίτο σενάριο σύμφωνα με τον κ. Συνολάκη είναι να υπάρξει έκρηξη του ηφαιστείου όπως έγινε το 1939, 1941 και 1950 ή να υπάρξει μια υποθαλάσσια έκρηξη στο Κολούμπο. «Δεν ξέρουμε, είμαστε σε αχαρτογράφητα νερά, προσπαθούμε να κάνουμε αναλογία με άλλα ηφαίστεια. Την Σαντορίνη την παρακολουθούμε 100 χρόνια αλλά τα ηφαίστεια έχουν ζωή, δεκάδες χιλιάδες χρόνια», είπε χαρακτηριστικά.
Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Ανάφη
Μετά τη Σαντορίνη και την Αμοργό ο γενικός γραμματέας Πολιτικής Προστασίας κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και τον Δήμο Ανάφης.
Η απόφαση εκδόθηκε για την αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και τη διαχείριση των συνεπειών που προέκυψαν από τη σεισμική δραστηριότητα που εκδηλώνεται το τελευταίο χρονικό διάστημα στην παραπάνω περιοχή.
Περισσότεροι από 16.500 σεισμοί στις Κυκλάδες
Πάνω από 16.500 σεισμοί έχουν σημειωθεί από τις 26 Ιανουαρίου έως τις 11 Φεβρουαρίου σύμφωνα με το Εργαστήριο Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ.
Μόνο χθες καταγράφηκαν 108 σεισμοί εκ των οποίων 5 με Μ≥4.5, ενώ ο μεγαλύτερος σεισμός σημειώθηκε στις 03:14:55 (τοπική ώρα) και είχε μέγεθος 5.0.
Μέλη του Εργαστηρίου Σεισμολογίας του ΕΚΠΑ μετέβησαν στις 11 Φεβρουαρίου στη νήσο Ίο, όπου εγκατέστησαν νέο σεισμολογικό σταθμό ευρέος φάσματος (HA.IOSI)
Συνεχίζεται η σεισμική δραστηριότητα
Σεισμική ησυχία τις τελευταίες ώρες, λέει ο ομότιμος καθηγητής Γεωλογίας Δημήτρης Παπανικολάου, τονίζοντας όμως ότι η σεισμική δραστηριότητα θα συνεχιστεί, προσθέτοντας ότι μπορεί να ξαναπάμε σε 5άρια.
Το ρήγμα είναι πάνω από 15χλμ και δικαιολογεί σεισμό έως 6 Ρίχτερ, είπε ο καθηγητής στο MEGA.
Κλιμάκια Επαγγελματιών Ψυχικής Υγείας στη Σαντορίνη
Κλιμάκια της ΑΜΚΕ ΕΠΑΨΥ και της ΑΜΚΕ Κλίμακα μετέβησαν στο νησί, για συναντήσεις με τις υγειονομικές και κοινωνικές υπηρεσίες του νησιού, τους επαγγελματίες ψυχικής υγείας και στελέχη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης.
Με έδρα το Γενικό Νοσοκομείο Θήρας και εν μέσω της σεισμικής δραστηριότητας που εξελίσσεται στο νησί, εκτιμήθηκε ο βαθμός κατάλληλης στελέχωσης και ετοιμότητας παρέμβασης στην κρίση από σεισμούς των τοπικών δημόσιων υπηρεσιών υγείας και κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και οι ανάγκες πρόληψης και αντιμετώπισης ψυχοκοινωνικών προβλημάτων που ενδέχεται να ανακύψουν, ιδίως στις ομάδες υψηλής ευαλωτότητας.
Δυνατότητα φοίτησης σε σχολεία της Ηλιούπολης για μαθητές
Με ανακοίνωση του ο Δήμαρχος Ηλιούπολης δήλωσε: «Νιώθουμε χρέος απέναντι στους συνανθρώπους μας, που βιώνουν τον φόβο και την ανασφάλεια λόγω της πρωτοφανούς και συνεχιζόμενης σεισμικής δραστηριότητας στην περιοχή τους να στηρίξουμε με όσα μέσα μπορούμε. Η συνέχιση των μαθημάτων σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης είναι ιδιαίτερα σημαντική, προκειμένου οι μαθητές να μην αποκοπούν από την εκπαιδευτική διαδικασία. Ας σκεφτούμε ότι πολλά από τα παιδιά που έχουν μετακομίσει προετοιμάζονται για πανελλήνιες εξετάσεις και η μη συμμετοχή στα μαθήματα μπορεί να επιφέρει δυσμενείς συνέπειες για το χρονικό διάστημα που μεσολαβεί μέχρι τις πανελλήνιες, τόσο για την ύλη των μαθημάτων, όσο και για την ψυχολογία τους».
Σεισμικές δονήσεις χαμηλής έντασης
Ειδικότερα, την τελευταία ώρα σημειώθηκαν 5 δονήσεις με την μεγαλύτερη να μην ξεπερνά τα 3,3 Ρίχτερ.
Σε άριστη κατάσταση τα κτίρια
Κλιμάκια μηχανικών πραγματοποίησαν αυτοψία σε δημόσια κτήρια, σπίτια, αλλά και σχολεία.
Όπως μετέδωσε το MEGA , «σαράντα τρεις σχολικές μονάδες, όλα τα κτίρια πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας, τα κτίρια είναι σε αρίστη κατάσταση δεν παρουσιάστηκαν ούτε τριχοειδείς ρηγματώδεις που είναι μια φυσική εξέλιξη ενός φαινομένου, δεν έχει κανένα κτίριο πρόβλημα κανένα σχολείο, μέχρι σήμερα», ανέφερε ο Διευθυντής διαχείρισης φυσικών καταστροφών υπουργείου υποδομών, Θεόδωρος Ηλιόπουλος.
Ειδικά μέτρα από το υπ. Εργασίας σε Σαντορίνη και Αμοργό
Συγκεκριμένα:
1. Όλες οι επιχειρήσεις - εργοδότες του ιδιωτικού τομέα που δραστηριοποιούνται εντός των ορίων των Δήμων Θήρας και Αμοργού έχουν την δυνατότητα να θέτουν σε αναστολή τις συμβάσεις εργασίας των εργαζομένων τους για την περίοδο από 1η Φεβρουαρίου έως 3η Μαρτίου 2025. Η ρύθμιση αυτή αφορά εργαζομένους που είχαν προσληφθεί έως και την 31η Ιανουαρίου 2025. Για την προστασία των εργαζομένων, οι επιχειρήσεις που κάνουν χρήση του μέτρου της αναστολής δεν επιτρέπεται να προβούν σε απολύσεις κατά το χρονικό διάστημα της αναστολής.
Τυχόν καταγγελίες συμβάσεων θεωρούνται αυτοδικαίως άκυρες. Μετά τη λήξη της περιόδου αναστολής, οι επιχειρήσεις οι οποίες έκαναν χρήση του μέτρου, οφείλουν να διατηρήσουν τον ίδιο αριθμό θέσεων εργασίας για χρονικό διάστημα ίσο με την περίοδο της αναστολής.
2. Οι εργαζόμενοι των οποίων η σύμβαση εργασίας τίθεται σε αναστολή δικαιούνται αποζημίωση ειδικού σκοπού ύψους 534 ευρώ που αντιστοιχεί σε τριάντα ημέρες, κατ' αναλογία των ημερών διάρκειας της αναστολής των συμβάσεων εργασίας τους. Παράλληλα, διασφαλίζεται πλήρης ασφαλιστική κάλυψη καθώς και η αναλογία δώρων εορτών.
Η αποζημίωση ειδικού σκοπού είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη, ενώ η σχετική δαπάνη καλύπτεται πλήρως από τον κρατικό προϋπολογισμό.
Σεισμός 3,3 Ρίχτερ ανοιχτά της Αμοργού
Το επίκεντρο εντοπίζεται 11χλμ νότια της Αρκεσίνης Αμοργού ενώ το εστιακό βάθος είναι στα 11 χλμ.
Ζαχαράκη: Στοχευμένο πρόγραμμα στήριξης παιδιών και oικογενειών της Σαντορίνης
Πρόεδρος ξενοδόχων Σαντορίνης: «Έχουν αρχίσει να παγώνουν οι κρατήσεις»
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Σαντορίνης Αντώνης Παγώνης, επισήμανε πως οι κρατήσεις αυτή τη στιγμή έχουν αρχίσει και παγώνουν.
Το καλό είναι ότι οι tour operators συνεχίζουν κανονικότατα τις κρατήσεις τους και οι αεροπορικές εταιρείες δεν έχουν αλλάξει κάτι στο σχεδιασμό τους. (…) Το πρώτο μεγάλο κρας τεστ για τη Σαντορίνη θεωρούμε όλοι ότι είναι το Πάσχα, που είναι ορθόδοξο, καθολικό μαζί, είναι καθοριστικό κομμάτι» σημειώνει.
Εν συνεχεία αναφέρει πως οι επιχειρηματίες της Σαντορίνης «ακούμε πρώτα τους επιστήμονες μας και με την άκρη του ματιού βλέπουμε την επιχειρηματικότητα. Θεωρούμε ότι πρέπει να ολοκληρωθεί αυτό το φυσικό φαινόμενο και από κει και πέρα να παλέψουμε για όλα τα πράγματα» τόνισε ο κ. Παγώνης».
Σεισμοί μικρής έντασης στις Κυκλάδες
Συνεχίζεται η ηρεμία στις Κυκλάδες καθώς σήμερα Πέμπτη οι περισσότεροι σεισμοί που καταγράφονται δεν ξεπερνούν τα 3 Ρίχτερ.
Δείτε πως εξελίσσεται η σεισμική ακολουθία τα τελευταία λεπτά.
BBC: Ανησυχία στη Σαντορίνη για την τουριστική περίοδο λόγω των σεισμών
Σε άρθρο στην ιστοσελίδα του BBC, αναφέρεται ότι «ο Φεβρουάριος σηματοδοτεί την ανεπίσημη έναρξη της τουριστικής περιόδου στο ελληνικό νησί της Σαντορίνης - όταν τα πρώτα κρουαζιερόπλοια αναμένεται να φτάσουν και οι διακοπές του Πάσχα πλησιάζουν».
Στο ίδιο άρθρο σημειώνεται ακόμη ότι «με χιλιάδες σεισμούς να ταρακουνάνε το νησί από τον Ιανουάριο και τους ειδικούς να μην μπορούν να πουν πότε θα σταματήσουν, μια κρουαζιέρα έχει ήδη απομακρυνθεί και υπάρχουν φόβοι ότι η πιο σημαντική βιομηχανία του νησιού θα μπορούσε να αντιμετωπίσει μια δύσκολη χρονιά».
Διακυμάνσεις στη σεισμική δραστηριότητα - Τι λέει ο Καραστάθης
Επιφυλακτικοί εμφανίζονται οι σεισμολόγοι προκειμένου να αποφανθούν πότε θα μπορούν να πουν με βεβαιότητα ότι η κατάσταση στις Κυκλάδες έχει διαφοροποιηθεί προς τη θετική κατεύθυνση.
«Περιμένουμε μέρα με τη μέρα να δούμε κάποια διαφοροποίηση προς τη θετική κατεύθυνση, για να πούμε και εμείς έπειτα, στον τοπικό πληθυσμό, αλλά και σε όλους τους Έλληνες ότι μπήκαμε σε φάση αποκλιμάκωσης.
Αυτή τη στιγμή, όμως, δεν είναι τα δεδομένα τέτοια που να μας αφήνουν να κάνουμε κάτι τέτοιο. Σε σχέση με τις πρώτες ημέρες σαφέστατα υπάρχει μια πτώση. Αλλά από εκεί και πέρα, υπάρχει μια σταθερότητα. Δεν έχουμε επανέλθει στα πρώτα επίπεδα της σεισμικότητας» σημείωσε ο διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου Βασίλης Καραστάθης (ΕΡΤ).
Πρόσθεσε δε, ότι για να πούμε ότι γίνεται αποκλιμάκωση, θα πρέπει αυτή η πτώση να είναι διαρκής στον χρόνο και κάποια στιγμή να είναι εμφανής, να είναι πέρα των διακυμάνσεων της μικρής περιόδου σε επίπεδο ημέρας.
«Αν ήμουν Σαντορινιά δεν θα είχα φύγει» λέει καθηγήτρια Γεωλογίας
«Μαζί με συναδέλφους δουλεύουμε πάνω στις τρωτές περιοχές, όχι μόνο τρωτές κατά τη διάρκεια της σεισμικής διέγερσης που διανύουμε τώρα, αλλά και αργότερα.
Αυτό που θέλω να τονίσω είναι ότι ο κίνδυνος για τις κατολισθήσεις δεν ελλοχεύει μόνο αυτήν την στιγμή αλλά και μετά από τη λήξη του παροξυσμού, επειδή η περιοχή έχει δεχθεί χιλιάδες σεισμικές κινήσεις» σημείωσε χαρακτηριστικά.
Είπε ακόμη πως «αν ήμουν Σαντορινιά και το σπίτι μου ήταν εκεί, δεν θα είχα φύγει, δεν το φοβάμαι αυτό που συμβαίνει. Φυσικά δεν θα έμενα πάνω στην Καλντέρα, σε περιοχές οι οποίες έχουν σαθρό έδαφος και έχουν κτιστεί κάτω από αμφίβολες καταστάσεις. Αλλά αυτό δεν ισχύει μόνο αυτήν την στιγμή».
Κλιμάκιο του ΠΑΣΟΚ στη Σαντορίνη
Πέντε σεισμοί μέσα σε μισή ώρα στις Κυκλάδες - 2,9R ο μεγαλύτερος
Η μεγαλύτερη δόνηση ήταν 2,9 Ρίχτερ με επίκεντρο 15 χλμ Ν της Αρκεσίνης Αμοργού.
«Σπάνιο το γεωλογικό φαινόμενο στη Σαντορίνη» λέει η Νομικού
«Όλη η επιστημονική κοινότητα και η ελληνική και η διεθνής έχει στρέψει τα βλέμματα σε έναν ενεργό χώρο μεταξύ Σαντορίνης και και Αμοργού, όπου τον μελετάμε εδώ και πάρα πολλά χρόνια» σημείωσε η κ. Νομικού.
Τόνισε ακόμη πως «έχει ενεργοποιηθεί ένας ευρύτερος σεισμογόνος χώρος που αποτελείται από πολλές ρηξιγενείς ζώνες οι οποίες πιθανότατα να έχουν ενεργοποιηθεί από τη διέλευση ρευστών από έναν μεγαλύτερο μαγματικό θάλαμο, δηλαδή μαγματικές διεργασίες μπορούν να κινήσουν τα ρήγματα χωρίς όμως να έχουμε την περίπτωση μιας τεράστιας ηφαιστειακής έκρηξης έτσι, έτσι όπως έχει ακουστεί και έχει φοβίσει τον κόσμο» σημείωσε μεταξύ άλλων η κα Νομικού μιλώντας στην ΕΡΤ.
Ήρεμο πρωινό στις Κυκλάδες - Δονήσεις έως 3 Ρίχτερ
Σύμφωνα με τα στοιχεία από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο, κανένας από τους σεισμούς που σημειώθηκαν από τις 8.30 το πρωί έως και τώρα δεν έχουν ξεπεράσει τα 3 Ρίχτερ.
Σεισμός 2,6 Ρίχτερ νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού
Σεισμός 2,6 Ρίχτερ έγινε νοτιοδυτικά της Αρκεσίνης Αμοργού ακριβώς στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης, σύμφωνα με την αυτόματη λύση του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου.
Τέσσερις σεισμοί ανάμεσα στις 08:00 και στις 09:00 το πρωί της Πέμπτης στις Κυκλάδες
Ο μεγαλύτερος σεισμός σε αυτό το χρονικό διάστημα ήταν 2,7 Ρίχτερ και έγινε στις 08:42 17 χιλιόμετρα νότια της Αρκεσίνης Αμοργού.
Κλειστά μέχρι και την Παρασκευή τα σχολεία σε Σαντορίνη, Αμοργό, Ίο και Ανάφη - Τι αποφάσισε ο Δήμος Πάρου
Επιπλέον, χθες Τετάρτη η δημοτική αρχή στην Πάρο ανακοίνωσε παράταση της αναστολής λειτουργίας των Σχολικών Μονάδων, των Δημοτικών Παιδικών Σταθμών και Δημοτικών Κτιρίων Δήμου Πάρου από την Πέμπτη 13 Φεβρουαρίου έως και τη Δευτέρα 17 Φεβρουαρίου, για προληπτικούς λόγους.
Επίσης, αναστέλλεται η διοργάνωση Αθλητικών και Πολιτιστικών εκδηλώσεων καθώς και συγκεντρώσεων σε δημοτικά κτίρια και σχολικές αίθουσες, για όσο διάστημα ισχύει η αναστολή λειτουργίας των σχολικών μονάδων στο νησί μας», τονίζεται στην ίδια ανακοίνωση.
Η σχετική ανάρτηση:
Δημήτρης Παπανικολάου: «Θα έχουμε σεισμική δραστηριότητα τουλάχιστον μέχρι το Πάσχα»
Ο ίδιος πρόσθεσε: «Θα ευχόμουν να είχαμε ένα εξάρι για να εκτονωθεί το ρήγμα».
Ο διεθνής Τύπος συνεχίζει να αναφέρεται στους σεισμούς στις Κυκλάδες
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.