Αναμφίβολα, η σημερινή ημέρα αποτελεί ορόσημο στη μακρά πολιτική πορεία του 78χρονου βουλευτή της Νέας Δημοκρατίας, Νικήτα Κακλαμάνη. Στις 12:00 το μεσημέρι, η Ολομέλεια του Κοινοβουλίου αναμένεται να τον εκλέξει με ευρεία πλειοψηφία ως τον νέο πρόεδρο του Σώματος, τον 13ο κατά σειρά από τη Μεταπολίτευση έως σήμερα. Ο κ. Κακλαμάνης θα διαδεχθεί τον Κώστα Τασούλα, ο οποίος σε λίγες εβδομάδες, στην ίδια ακριβώς αίθουσα, αναμένεται να εκλεγεί Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
Τον κ. Κακλαμάνη σήμερα αναμένεται κατ’ αρχάς να υπερψηφίσουν οι 156 βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, καθώς σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα του κυβερνώντος κόμματος διάκειται θετικά προς το πρόσωπό του. Υπέρ του αναμένεται να ταχθεί και το ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ που στη χθεσινή συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας, ο επικεφαλής Νίκος Ανδρουλάκης εισηγήθηκε θετικά, θέλοντας να εκπέμψει μήνυμα θεσμικότητας και σεβασμού. Όπως είπε, «ο κ. Μητσοτάκης έσπασε μια πολιτική παράδοση 30 ετών και οι χειρισμοί του στο θέμα της προεδρίας της Δημοκρατίας δεν συνάδουν με το πνεύμα του Συντάγματος που επιτάσσει ευρείες συναινέσεις. Το ΠΑΣΟΚ δεν θα ακολουθήσει τη Νέα Δημοκρατία στην καταπάτηση των θεσμικών παραδόσεων. Εισηγούμαι να ψηφίσουμε τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής, αναδεικνύοντας τη διαφορετική αντιμετώπιση των θεσμών εκ μέρους του ΠΑΣΟΚ».
Την απόφαση να ψηφίσει τον Νικήτα Κακλαμάνη για πρόεδρο της Βουλής κατά τη σημερινή ψηφοφορία, ανακοίνωσε ο ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα στην ανακοίνωσή του αναφέρει πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σέβεται τη Δημοκρατία και τους θεσμούς σε αντίθεση με τον κ. Μητσοτάκη που τους καταστρατηγεί και τους εργαλειοποιεί για τα συμφέροντά του. Με τον ίδιο θεσμικό τρόπο θα λειτουργήσουμε και στην εκλογή προέδρου της Βουλής υπερψηφίζοντας την πρόταση της πλειοψηφίας. Ο νέος πρόεδρος οφείλει να είναι πρόεδρος όλης της Βουλής και όχι μόνο του κυβερνώντος κόμματος».
Το ΚΚΕ από πολιτική και μόνο άποψη θα ψηφίσει «παρών». Ούτε οι 10 βουλευτές της Νίκης όμως πρόκειται να στηρίξουν την πρόταση της Νέας Δημοκρατίας για τον τρίτο τη τάξει πολιτειακό θεσμό της χώρας. «Παρών» θα δηλώσει επίσης τόσο η Πλεύση Ελευθερίας όσο και η Νέα Αριστερά, που συνεδρίασε χθες διαδικτυακά για το θέμα αυτό. Το «παρών» θα επιλέξουν επίσης οι ανεξάρτητοι βουλευτές Γιώργος Μανούσος, Γιάννης Δημητροκάλλης, Διονύσης Βαλτογιάννης και Κώστας Φλώρος.
Στον αντίποδα, οι υπόλοιποι 17 ανεξάρτητοι βουλευτές θα υπερψηφίσουν τον κ. Κακλαμάνη. Ήτοι, οι προερχόμενοι από τη ΝΔ (Αντώνης Σαμαράς και Μάριος Σαλμάς), οι 10 προερχόμενοι από τον ΣΥΡΙΖΑ, συν ο Παύλος Σαράκης, ο Μπουρχάν Μπαράν, η Αρετή Παπαϊωάννου, ο Μιχάλης Χουρδάκης και ο Χάρης Κατσιβαρδάς. Στους αναποφάσιστους κατατάσσονται οι προερχόμενοι από τους Σπαρτιάτες, Γιώργος Ασπιώτης και Μιχάλης Γαυγιωτάκης, οι οποίοι ωστόσο είχαν υπερψηφίσει τον προϋπολογισμό και αναμένεται τώρα να στηρίξουν τον εκλεκτό της Νέας Δημοκρατίας. Με αυτά τα δεδομένα οι θετικές ψήφοι που αναμένεται να συγκεντρώσει η υποψηφιότητα Κακλαμάνη είναι από 246 έως 248 ψήφους, δηλαδή λιγότερες από τις 283 ψήφους που είχε συγκεντρώσει ο Κώστας Τασούλας την πρώτη φορά που εξελέγη πρόεδρος Βουλής το 2019.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.