Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2024

 Μόνο για τις «λαϊκές συναλλαγές» η μείωση των προμηθειών...

Οι μηδενικές προμήθειες για πάγιες και μη εντολές πληρωμής αφορούν όσες γίνονται μέσω web και mobile banking, διευκρίνισε χθες ο υπουργός Οικονομικών. 

Κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου για την εξειδίκευση των όσων εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της Βουλής, ο κ. Χατζηδάκης σημείωσε ότι οι μηδενικές προμήθειες για πάγιες και μη

εντολές πληρωμής προς το Δημόσιο, τους δήμους, εταιρείες ενέργειας, ύδρευσης, τηλεπικοινωνιών, ασφαλιστικών εταιρειών αφορούν το web και το mobile banking...

ενώ στο γκισέ παραμένουν οι υφιστάμενες χρεώσεις καθώς δεν μπορεί να υπάρξει νομοθετική παρέμβαση σε κάτι που έχει κόστος για τις τράπεζες (προσωπικό καταστήματος).

Επίσης, ο Κωστής Χατζηδάκης επισήμανε ότι οι πάγιες όσο και οι μη πάγιες εντολές αφορούν μόνο πολίτες και ελεύθερους επαγγελματίες και όχι νομικά πρόσωπα. Το κόστος για τις τράπεζες από το «κούρεμα» των προμηθειών, το πλαφόν στις χρεώσεις εμβασμάτων με μεταφορά χρημάτων και τις παρεμβάσεις που αφορούν τα ΑΤΜ και τις μικροσυναλλαγές μέχρι 20 ευρώ (από 10 ευρώ που ισχύει σήμερα) υπολογίζεται στα 150 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων τα 130 εκατ. ευρώ αφορούν προμήθειες και εμβάσματα. Ο Θάνος Πετραλιάς, αρμόδιος υφυπουργός για τη Δημοσιονομική Πολιτική, επισήμανε ότι τα έσοδα των τραπεζών το 2023 από τις προμήθειες που αφορούν τις «λαϊκές», καθημερινές συναλλαγές, στις οποίες παρεμβαίνει η κυβέρνηση, ήταν 334 εκατ. ευρώ και θα μειωθούν σχεδόν στο μισό.

Σε ό,τι αφορά την επιβολή πλαφόν 0,5 ευρώ στα εμβάσματα μέχρι 5.000, αυτό επίσης αφορά φυσικά πρόσωπα και ελεύθερους επαγγελματίες, ισχύει για αποστολή χρημάτων μεταξύ τραπεζών του εσωτερικού και καταβάλλεται εις διπλούν, και από αυτόν που στέλνει και από αυτόν που λαμβάνει το έμβασμα, δηλαδή σύνολο 1 ευρώ (υπάρχει η δυνατότητα να πληρώσει μόνο ο αποστολέας). Επίσης, αφορά την απλή έκδοση εμβάσματος σε 2 ημέρες αλλά και τα εμβάσματα SEPA για τράπεζες του εσωτερικού. Σήμερα οι προμήθειες ανέρχονται σε 1,5-2,5 ευρώ και φτάνουν μέχρι και τα 5 ευρώ και σύμφωνα με τους κυβερνητικούς υπολογισμούς η ετήσια απώλεια για τις τράπεζες διαμορφώνεται περίπου στα 95 εκατ. ευρώ.

Ευρωπαϊκή Οδηγία

«Γιατί δεν προχωρήσατε σε περαιτέρω μέτρα όσον αφορά τα επιτόκια κάνοντας και χρήση της σχετικής ευρωπαϊκής Οδηγίας;» ρώτησε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο η δημοσιογράφος της «Εφ.Συν.», Γεωργία Σάκκουλα.

«Καταρχάς είναι εντελώς διαφορετικό θέμα νομοθετικά τα επιτόκια και, όπως έχουμε απαντήσει και στο ΠΑΣΟΚ, για την πρόταση που έκαναν για τα επιτόκια χορηγήσεων, κάτι τέτοιο δεν είναι συμβατό με τους κανόνες της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας», απάντησε ο Παύλος Μαρινάκης. «Αντιθέτως» πρόσθεσε «μπορεί να γίνει μια νομοθετική παρέμβαση για το ύψος των προμηθειών. Δεύτερον, επειδή ήμασταν όλες αυτές τις ημέρες σε έναν διάλογο με την αντιπολίτευση, έναν πολιτικό διάλογο, θέλω να πω, με τις τροπολογίες και τις προτάσεις, να θυμίσω ότι αυτό που πρότεινε η αντιπολίτευση ήταν εφάπαξ. Αυτή η φορολόγηση, αν δεν κάνω λάθος, ήταν μια φορολόγηση κάποιων υπερκερδών, που ξεκίνησε από τα 800 εκατομμύρια, έπεσε κάπου στα 200 εκατομμύρια, εν πάση περιπτώσει, ό,τι και να δεχτούμε, αυτό θα ήτανε κάτι το οποίο θα ήταν εφάπαξ και το οποίο δεν θα μπορούσε να μετατραπεί σε μια μόνιμη παροχή. Εμείς κάναμε μια σειρά από παρεμβάσεις, μη μένουμε μόνο στις προμήθειες, που είναι νομίζω κάτι γενναίο, το να μηδενίσεις την προμήθεια για πληρωμή λογαριασμού ή να βάλεις στα 0,50 ευρώ ένα έμβασμα, οποιοδήποτε έμβασμα μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ, οι οποίες έχουν μόνιμα χαρακτηριστικά».

Ανέγγιχτα τα υπερκέρδη

«Δεν μπορεί ο άλλος να έχει 1,5 δισ. υπερκέρδη και να του βάζεις το 6,45% για μια χρονιά, να αφήνεις ανέγγιχτα τα υπερκέρδη των προηγούμενων ετών και να μην ακουμπάς καθόλου τα επιτόκια, ενώ υπάρχει ευρωπαϊκή Οδηγία που το επιτρέπει, η 2225/2023 της Ευρωπαϊκής Ενωσης, άρθρο 31, “Μέτρα για τον περιορισμό των χρεωστικών επιτοκίων, των συνολικών ετήσιων πραγματικών επιτοκίων ή του συνολικού κόστους της πίστωσης του καταναλωτή”», υπενθύμισε ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Γιώργος Καραμέρος.

«Μάτωσαν οι τράπεζες με τις ανακοινώσεις Μητσοτάκη. Ολα τα μέτρα που εξήγγειλε δεν αντιστοιχούν ούτε στο 3% των κερδών που έχουν βγάλει τα τελευταία 3 χρόνια στις πλάτες των πολιτών», τουίταρε η βουλεύτρια της Νέας Αριστεράς, Εφη Αχτσιόγλου.

«Η Ευρωπαϊκή Οδηγία (EU) 2023/2225, που ισχύει από τον Οκτώβριο του 2023, δίνει τη δυνατότητα θέσπισης πλαφόν στα επιτόκια χορηγήσεως δανείων, αποτρέποντας υπερβολικές επιβαρύνσεις και περιορισμούς χρεώσεων τραπεζών για τη στήριξη των δανειοληπτών» επισημαίνει σε ανακοίνωσή του το Κίνημα Δημοκρατίας. «Η κυβέρνηση επί 13 μήνες αδρανεί, επιτρέποντας την εκτίναξη των τραπεζικών κερδών (7,5 δισ. το 2023, με νέες αυξήσεις το 2024), ενώ τα επιτόκια στην Ελλάδα παραμένουν τα υψηλότερα στην ευρωζώνη» επισημαίνει μεταξύ άλλων το κόμμα του Στέφανου Κασσελάκη...

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου