Δευτέρα 14 Οκτωβρίου 2024

ο ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ο «φυσικός αντίπαλος» της ΝΔ για τη διακυβέρνηση Νέα δεδομένα στην πολιτική ζωή μετά τον θριάμβο Ανδρουλάκη. Οι πρώτες κινήσεις του αρχηγού του ΠΑΣΟΚ.

 


Σαρωτική νίκη, εκλογικός θρίαμβος, σε μια απαιτητική εσωκομματική αναμέτρηση. Ο Νίκος Ανδρουλάκης με το (σχεδόν) 60% που συγκέντρωσε το βράδυ της Κυριακής στην δεύτερη κάλπη του ΠΑΣΟΚ επικράτησε του Χάρη Δούκα που έφτασε το 40%. Ο Ανδρουλάκης είναι, αυτή την στιγμή, ο αδιαμφισβήτητος ηγέτης της Χαριλάου Τρικούπη.

Είναι η δεύτερη νίκη που επιτυγχάνει - αυτή την φορά στο δύσκολο εσωκομματικό πεδίο και απέναντι στα υψηλά ντεσιμπέλ αμφισβήτησης από το βράδυ των ευρωεκλογών - μετά την πρώτη του εκλογή στην ηγεσία του Κινήματος το 2021.

Το ΠΑΣΟΚ, πλέον, αλλάζει πίστα. Ουσιαστικά είναι η δεύτερη πολιτική δύναμη.

Η «επιστροφή» του στην πολιτική σκηνή είναι γεγονός. Αυξάνει την δυναμική του, δημοσκοπικά ανεβάζει συνεχώς τα ποσοστά του. Εκμεταλλεύεται κάθε στιγμή που του δίνει η κατρακύλα του ΣΥΡΙΖΑ στην κατηφόρα προς την διάλυση. Η μάχη για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ μέσα από την εσωκομματική διαδικασία που «περπάτησε» επανατοποθέτησε την Χαριλάου Τρικούπη στην πολιτική σκηνή. Το ΠΑΣΟΚ βγήκε ενισχυμένο και μέσα από την μεγάλη συμμετοχή που κατάφερε να έχει στους δυο εκλογικούς γύρους.

Σε αυτή την συνθήκη, από εδώ και πέρα, το ΠΑΣΟΚ δείχνει πως αυτό κρατά στα χέρια του τον «τίτλο» της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Και μαζί πως είναι ο βασικός αντίπαλος, μέσα στο κοινοβουλευτικό τερέν, απέναντι στη ΝΔ, τον Κυριάκο Μητσοτάκη, την «γαλάζια» κυβέρνηση. Η «φωτογραφία» της στιγμής είναι «καθαρή» και καθόλου θολή: Το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνεται ο «φυσικός αντίπαλος» της ΝΔ για την διακυβέρνηση. Ο ίδιος ο Ανδρουλάκης έστειλε το μήνυμα αμέσως μετά την εσωκομματική του νίκη. Έξω από την Χαριλάου Τρικούπη, μέσα από τις φωνές και τα συνθήματα που διαπερνούσαν τους τοίχους της ιστορικής έδρας του ΠΑΣΟΚ, ξεκαθάρισε πως πλέον ο στόχος είναι η νίκη επί της ΝΔ. «Έχουμε χρέος πάνω απ’ όλα να νικήσουμε στις επόμενες εθνικές εκλογές τη ΝΔ» είπε.

Οι πρώτες κινήσεις

Η «επόμενη ημέρα» του εκλεγμένου, εκ νέου, Ανδρουλάκη στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ είναι το στοίχημα για τον ίδιο από εδώ και πέρα. Ενωτικός, με ανοίγματα προς όλους εντός των κομματικών γραμμών, να «μοιράσει την τράπουλα» και να «ανοίξει το παιχνίδι» σε σχέση με αυτούς που βρέθηκαν απέναντι του στην κούρσα ηγεσίας της Χαριλάου Τρικούπη. Ειδικότερα με τους Παύλο Γερουλάνο και Άννα Διαμαντοπούλου να βρει τον τρόπο για την ακόμα μεγαλύτερη αξιοποίηση τους στην κατεύθυνση της ενίσχυσης και εμβάθυνσης του πολιτικού σχεδίου του ΠΑΣΟΚ με ορίζοντα τις επόμενες εθνικές εκλογές. Μαζί, να «ανοίξει» το ΠΑΣΟΚ, κάνοντας έτσι και ο ίδιος με αυτό τον τρόπο, εμμέσως, την αυτοκριτική του για την πρώτη περίοδο που κράτησε το τιμόνι της Χαριλάου Τρικούπη στα χέρια του. Να στείλει το μήνυμα τόσο στο εσωτερικό του κόμματος όσο, και κυρίως, στην κοινωνία με το άνοιγμα προς ευρύτερες δυνάμεις.

Αμέσως μετά την εμφατική του νίκη στον δεύτερο γύρο της εσωκομματικής αναμέτρησης της Χαριλάου Τρικούπη ο Ανδρουλάκης, στην δήλωση του, εμφανίστηκε ενωτικός και απηύθυνε κάλεσμα στους συνυποψηφίους του για να σταθούν μαζί στην πρώτη γραμμή. Τους συνεχάρη ονομαστικά και τους πέντε, ξεκαθαρίζοντας πως δεν υπάρχουν νικητές και ηττημένοι.

Απευθυνόμενος, παράλληλα, στους προοδευτικούς πολίτες τους κάλεσε να συμπορευτούν με το ΠΑΣΟΚ για να μπει ένα τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ. «Οι μεγάλες αλλαγές και οι μεγάλες νίκες γίνονται όταν είμαστε ενωμένοι, δυναμικοί απέναντι στη συντήρηση. Μαζι μπορούμε, μαζί θα κερδίσουμε» ήταν το μήνυμα που έστειλε ο Ανδρουλάκης.

Ο Ανδρουλάκης προχώρησε σε ένα ανοιχτό προσκλητήριο προς «όλους τους πολίτες, που είναι απογοητευμένοι από την κυβερνητική πολιτική», τονίζοντας πως το ΠΑΣΟΚ στοχεύει «να ενώσει τον ελληνικό λαό σε ένα προοδευτικό σχέδιο, που θα αγωνιστούμε να γίνει κυβερνητικό πρόγραμμα στις επόμενες εθνικές εκλογές» και καλώντας τον κόσμο του ΠΑΣΟΚ να σηκώσει «την σημαία της Δημοκρατικής Παράταξης» για να μπει ένα τέλος στην κυβέρνηση της ΝΔ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου