Δευτέρα 7 Οκτωβρίου 2024

 Ένας χρόνος φρίκης και αιματοχυσίας...

Ένας χρόνος συμπληρώνεται σήμερα από την 7η Οκτωβρίου και το ξέσπασμα του φονικού πολέμου στη Λωρίδα της Γάζας. 365 ημέρες μετά, ο ισραηλινός στρατός έχει «βάλει φωτιά» στη Μέση Ανατολή και έχει επιτεθεί στον Λίβανο, το Ιράν και την Υεμένη, όσο η Λωρίδα της Γάζας μετατρέπεται σε «κρανίου τόπο»...

Εντός της ημέρας, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου θα απευθυνθεί στον λαό του Ισραήλ, ενώ συγκεντρώσεις είναι προγραμματισμένες στο Τελ

Αβίβ, καθώς και το Νιρ Οζ. Χθες, η Χαμάς δήλωσε, με αφορμή την ημέρα, πως «η ένδοξη (επίθεση) της 7ης Οκτωβρίου κατέστρεψε τις ψευδαισθήσεις που είχε δημιουργήσει ο εχθρός, πείθοντας τον κόσμο και την περιοχή για την ανωτερότητά του και τις υποτιθέμενες δυνατότητές του».

Στη Γάζα, 101 Ισραηλινοί παραμένουν όμηροι και η πίεση στην κυβέρνηση Νετανιάχου για την επιστροφή τους είναι ασφυκτική. Η επίθεσή του Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας έχει στοιχίσει τη ζωή σε σχεδόν 42.000 ανθρώπους, σύμφωνα με τις παλαιστινιακές υγειονομικές αρχές, και έχει προκαλέσει τον εκτοπισμό του μεγαλύτερου μέρους του πληθυσμού του θυλάκου, που αριθμούσε 2,3 εκατομμύρια ανθρώπους.

Ο πόλεμος μαίνεται...

Οι Ταξιαρχίες Εζεντίν αλ-Κάσαμ, η ένοπλη πτέρυγα του παλαιστινιακού κινήματος Χαμάς, ανέλαβαν σήμερα το πρωί την ευθύνη για τις ρουκέτες που εκτοξεύθηκαν από τη λωρίδα της Γάζας εναντίον του νότιου Ισραήλ. Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι αναχαίτισε τρία βλήματα προερχόμενα από τη Λωρίδα της Γάζας, ενώ ένα τέταρτο «έπεσε σε ακατοίκητη ζώνη».

Την ίδια ώρα, συνεχίζονται αμείωτες οι ισραηλινές επιθέσεις στη Γάζα. Τουλάχιστον 24 άνθρωποι σκοτώθηκαν και 93 άλλοι τραυματίστηκαν όταν ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές έπληξαν ένα τέμενος και ένα σχολείο που φιλοξενούσαν εσωτερικά εκτοπισμένους στη Λωρίδα της Γάζας νωρίς την Κυριακή. Παλαιστίνιοι υγειονομικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι τουλάχιστον άλλοι 20 άνθρωποι σκοτώθηκαν από το βράδυ του Σαββάτου στη βόρεια Γάζα, όταν ο στρατός έστειλε τεθωρακισμένα εκεί για πρώτη φορά εδώ και μήνες, καλώντας παράλληλα τους κατοίκους να μετακινηθούν σε ασφαλείς ζώνες, όπως τις χαρακτήρισε, στον νότο.

Στο μεταξύ, ισραηλινά τεθωρακισμένα προχώρησαν στις περιοχές Μπέιτ Λαχίγια και Τζαμπάλια της βόρειας Γάζας, τα ξημερώματα της Κυριακής, ενώ αεροσκάφη έπληξαν αρκετά σπίτια, με αποτέλεσμα τουλάχιστον 20 άνθρωποι να χάσουν τη ζωή τους, σύμφωνα με υγειονομικούς. Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι δυνάμεις του είχαν περικυκλώσει την περιοχή της Τζαμπάλια, το επίκεντρο των επιχειρήσεών του. Σε ένα αεροπορικό χτύπημα,10 άνθρωποι σκοτώθηκαν σε ένα σπίτι και πέντε άλλοι σε άλλο χτύπημα σε δεύτερο σπίτι, με κατοίκους να κάνουν λόγο για μια από τις χειρότερες νύχτες των τελευταίων μηνών.

Το επίκεντρο του πολέμου μετατοπίζεται προς τα βόρεια στον Λίβανο, όπου οι ισραηλινές δυνάμεις ανταλλάσσουν πυρά με τη Χεζμπολά. Την ίδια ώρα, η ανταλλαγή απειλών Ιράν - Ισραήλ συνεχίζεται και η «ισορροπία τρόμου» στη Μέση Ανατολή μπορεί να προκαλέσουν χάος ανά πάσα στιγμή. Το Ιράν ανακοίνωσε ότι ακυρώνονται όλες οι πτήσεις στα αεροδρόμια της χώρας μέχρι τα ξημερώματα της Δευτέρας.

Η Χεζμπολά κατηγορεί το Ισραήλ ότι παρεμποδίζει την αναζήτηση του Χασέμ Σαφιεντίν, πιθανότατα διάδοχου του δολοφονηθέντος ηγέτη της οργάνωσης του Λιβάνου, Χασάν Νασράλα. Η οργάνωση μετά το θάνατο του Χασάν Νασράλα διοικείται από κοινού μέχρι να επιλέξει νέο ηγέτη, μία διαδικασία που θα πάρει χρόνο. Η τύχη του Σαφιεντίν αγνοείται, γεγονός που περιπλέκει ακόμα περισσότερο την κατάσταση... 

Εφ.Συν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου