Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024

Ντιμπέιτ ΠΑΣΟΚ: Τηλεμαχία με «κόντρες», χωρίς καθαρό νικητή


 Χωρίς να αναδειχθεί καθαρός νικητής ολοκληρώθηκε αργά χθες το βράδυ η τηλεμαχία μεταξύ των έξι υποψηφίων για την αρχηγία του ΠΑΣΟΚ, με άπαντες να προσπαθούν να αποφύγουν λάθη τα οποία θα τους στοίχιζαν στην τελική ευθεία προς τις εσωκομματικές κάλπες του πρώτου γύρου τη μεθεπόμενη Κυριακή. Ωστόσο, το ντιμπέιτ χαρακτηρίστηκε από πολλές εκατέρωθεν αιχμές και ενίοτε υψηλούς τόνους, στο πλαίσιο της καινοτομίας που είχε προσυμφωνηθεί, να υπάρξει δηλαδή η δυνατότητα απευθείας διαλόγου μεταξύ των Νίκου Ανδρουλάκη, Παύλου Γερουλάνου, Νάντιας Γιαννακοπούλου, Αννας Διαμαντοπούλου, Χάρη Δούκα και Μιχάλη Κατρίνη, γεγονός που κατέστησε τη χθεσινή τηλεμαχία ως την πλέον ζωντανή όλων των άλλων που έχουν προηγηθεί στη χώρα.

Στο πλαίσιο αυτό, ενδεικτικό του κλίματος στο στούντιο της δημόσιας τηλεόρασης είναι το τι συνέβη από τον πρώτο κιόλας κύκλο της τηλεμαχίας, τον σχετικό με την οικονομία και την ανάπτυξη.

Πρώτο δίδυμο που διασταύρωσε τα ξίφη του ήταν οι Ανδρουλάκης – Γερουλάνος, με αμφότερους να έχουν ζωηρό διάλογο ανταλλάσσοντας αιχμές αναφορικά με την ειλικρίνεια ενός εκάστου στη θεσμική λειτουργία εντός του κόμματος, όσον αφορά τη διαμόρφωση του προγράμματος. Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ σχολιάζοντας τις προτάσεις του κ. Γερουλάνου ουσιαστικά τον κατηγόρησε πως δεν συμμετείχε στη διαμόρφωση του κομματικού προγράμματος, με τον πρώην υπουργό να απαντάει πως δεν κλήθηκε πάντα σε τέτοιες διαδικασίες.

Λίγο μετά, όταν άνοιξε ο δεύτερος κύκλος, η κ. Διαμαντοπούλου απηύθυνε ερώτηση στον κ. Ανδρουλάκη, με τον νυν πρόεδρο απαντώντας να αφήνει την πρώτη αιχμή προς την πρώην επίτροπο, υπενθυμίζοντας εμμέσως ότι η ερωτώσα ήταν εκτός του κόμματος για πολλά χρόνια. Σε αυτή την ενότητα, αίσθηση προκάλεσε η επίθεση της κ. Γιαννακοπούλου στον κ. Ανδρουλάκη, σημειώνοντας πως δεν έχουμε συζητήσει στο ΠΑΣΟΚ ούτε το μεταναστευτικό ούτε άλλα μείζονα θέματα.

Ο κ. Ανδρουλάκης απέκρουσε παράλληλα την κατηγορία πως το ΠΑΣΟΚ είναι γερασμένο κόμμα, λέγοντας πως τα τελευταία χρόνια έχει τριπλασιάσει τα ποσοστά του στις ηλικίες 18-20. Ενδιαφέρουσα χαρακτηρίστηκε η ερώτηση της κ. Διαμαντοπούλου προς τον κ. Ανδρουλάκη για την Παιδεία, λέγοντας πως το ΠΑΣΟΚ δεν υπερασπίστηκε τον νόμο Διαμαντοπούλου, κάτι που αρνήθηκε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ.

Στην ενότητα για την εξωτερική πολιτική, μεταξύ άλλων ξεχώρισε το μπρα ντε φερ ανάμεσα σε Διαμαντοπούλου – Κατρίνη, με την πρώτη να υπενθυμίζει τις πολλές προτάσεις της για τα συγκεκριμένα θέματα και τον δεύτερο να υπενθυμίζει τις κοινοβουλευτικές παρεμβάσεις του για τα ίδια θέματα. Σε αυτό το τελευταίο αντέδρασε η κ. Γιαννακοπούλου λέγοντας ότι και η ίδια έχει έντονη κοινοβουλευτική παρουσία. Εδώ, αίσθηση προκάλεσε και ερώτηση του κ. Δούκα προς τον κ. Κατρίνη, με τον δήμαρχο Αθηναίων να είναι φιλικός προς τον ερωτώμενο και δηκτικός προς τον κ. Ανδρουλάκη, υπενθυμίζοντας πως υπήρξε και εκείνος εξωκοινοβουλευτικός πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τον καιρό που ήταν ευρωβουλευτής. τα

Τ'εταρτη ενότητα με θέμα Κράτος – Θεσμοί – Αυτοδιοίκηση, ο κ. Ανδρουλάκης ρώτησε την κ. Διαμαντοπούλου εάν εννοούσε όσα είχε πει σε μια συνέντευξή της ότι ο πρωθυπουργός κακώς βάλλεται για τις υποκλοπές, με την πρώην υπουργό να απαντάει πως έχει επανειλημμένως τοποθετηθεί δημόσια για το πόσο απαράδεκτο είναι να παρακολουθείται ο πρόεδρος ενός κόμματος.

Στον κύκλο για την κλιματική κρίση, την ενεργειακή μετάβαση και την πολιτική προστασία, άπαντες φάνηκε να συμφωνούν ότι οι κυβερνητικές επιλογές είναι εις βάρος των πολιτών και υπέρ κάποιων μεγάλων συμφερόντων.

[kath-read-more post="563236153"]

Η πιο επεισοδιακή ήταν η τελευταία θεματική ενότητα με θέμα ΠΑΣΟΚ: επόμενη μέρα, όπου οι αντεγκλήσεις και οι αιχμές μεταξύ των υποψηφίων ήταν έντονες. Ο κ. Ανδρουλάκης απαντώντας σε ερώτημα του κ. Δούκα για το εάν πέτυχε η στρατηγική του χαρακτήρισε τον δήμαρχο της Αθήνας ευνοημένο αυτής της στρατηγικής που τον οδήγησε στη νίκη στην Αθήνα, την οποία διαφορετικά δεν θα είχε πετύχει. Ο κ. Δούκας σήκωσε το γάντι και χαρακτήρισε προσβολή την αναφορά του κ. Ανδρουλάκη, λέγοντας πως ανέλαβε την ευθύνη να κατέβει υποψήφιος δήμαρχος όταν κανείς δεν ήθελε. Η κ. Γιαννακοπούλου άσκησε σκληρή κριτική στον Νίκο Ανδρουλάκη και σε αυτόν τον κύκλο, ρωτώντας τον τι διαφορετικό θα κάνει για να κερδίσει τους πολίτες που δεν έχει καταφέρει να κερδίσει μέχρι σήμερα. Την ίδια ώρα ο Χάρης Δούκας θύμισε στην Αννα Διαμαντοπούλου πως είχε κάνει κόμμα, την Ωρα Αποφάσεων με τον Φλωρίδη και τον Ραγκούση, ενώ πυρά προς την κ. Διαμαντοπούλου εξαπέλυσε και ο Παύλος Γερουλάνος. Λείπεις 11 χρόνια, Αννα, από τις μάχες. Πώς ελπίζεις να γυρίσεις πίσω και να εμπνεύσεις εμάς;ρώτησε. Τέλος, ο κ. Ανδρουλάκης είπε στον κ. Δούκα πως είσαι λίγους μήνες δήμαρχος, δεν είσαι Μιτεράν, δεν είσαι ευτυχώς ούτε Ερντογάν, με τον δήμαρχο της Αθήνας να το χαρακτηρίζει απρέπεια.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου