14-13: Και με τη βούλα το κουκούλωμα της υπόθεσης των υποκλοπών...
Σε κλίμα σφοδρής σύγκρουσης ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, σχετικά με την απόφαση των εισαγγελέων του Αρείου να αρχειοθετήσουν το σκάνδαλο των υποκλοπών...
Οι βουλευτές της συμπολίτευσης απέρριψαν τα αιτήματα που είχαν υποβάλει τα κόμματα της αντιπολίτευσης (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, Νέα Αριστερά, Πλεύση Ελευθερίας, Νίκη,) μετά το πόρισμα του Αρείου Πάγου για την υπόθεση των υποκλοπών.
Η αντιπολίτευση είχε ζητήσει να διαβιβαστεί το πόρισμα και η πράξη αρχειοθέτησης και να κληθούν η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη και ο αντιεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Αχιλλέας Ζήσης, που διενήργησε την προκαταρκτική έρευνα. Υπέρ της αποδοχής των αιτημάτων τάχθηκαν με την ψήφο τους τα κόμματα της αντιπολίτευσης, αλλά η πλειοψηφία το απέρριψε, με ψήφους 14 - 13.
Κατά της αποδοχής των αιτημάτων τάχθηκαν οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας, αλλά και ο βουλευτής των Σπαρτιατών Ιωάννης Κόντης που κατηγόρησε για υποκρισία τα κόμματα της... αντιπολίτευσης. «Eμείς δεν ζητήσαμε να φέρουμε στην επιτροπή την κυρία Αδειλίνη γιατί εμείς σεβόμαστε όλες τις αποφάσεις της Δικαιοσύνης», σχολίασε.
Η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Θεοδώρα Τζάκρη είπε ότι η κλήση σε ακρόαση των δύο εισαγγελικών λειτουργών δεν προσκρούει στην αρχή της διάκρισης των εξουσιών, αφού αφενός αφορά στη διαφάνεια της δικαστικής λειτουργίας και τη γενική αρμοδιότητα της Βουλής να επιβλέπει όλους τους θεσμούς του κράτους και αφετέρου δεν κατατείνει στην αλλοίωση της δικαστικής κρίσης ή σε παρέμβαση σε αυτήν, δεδομένου πως ούτε εκκρεμής δικαστική διαδικασία υφίσταται αλλά ούτε και τελεσίδική δικαστική απόφασή η βούλευμα δικαστικού συμβουλίου υπάρχει.
«Ο ελληνικός λαός και εμείς ως εκλεγμένοι εκπρόσωποί του, έχουμε δικαίωμα, σύμφωνα με το άρθρο 10 της ΕΣΔΑ, να λάβουμε γνώση του περιεχομένου των σχετικών εγγράφων της δικογραφίας», είπε η κυρία Τζάκρη και προσέθεσε «εμείς δεν ελέγχουμε την εισαγγελική κρίση αλλά ζητούμε να ενημερωθούμε για το περιεχόμενο αυτής και να αξιολογήσουμε τα νομικά επιχειρήματα που καταγράφονται» και «εφόσον τα νομικά επιχειρήματα κριθούν ανεπαρκή, κάθε πολίτης, και η Επιτροπή μας έχει δικαίωμα να ασκήσει την κριτική του».
«Το μισό σας υπουργικό σας συμβούλιο ήταν παρακολουθούμενο. Όταν στο ένα τρίτο των παρακολουθήσεων ΕΥΠ και Predator συμπίπτουν, σας καλώ να διαβάσετε θεωρία πιθανοτήτων», είπε βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτης Δουδωνής, απευθυνόμενος στη Νέα Δημοκρατία και προσέθεσε: «όταν το μισό υπουργικό συμβούλιο, ο αρχηγός των Ενόπλων Δυνάμεων, παρακολουθούντο, και αυτό είναι ”όλα καλά”, αυτό δεν πλήττει ούτε το ΠΑΣΟΚ ούτε την αντιπολίτευση ούτε κανέναν άλλο. Πλήττει την κυβέρνησή σας και την ηθική και πολιτική της βάση».
Ο Παναγιώτης Δουδωνής είπε επίσης ότι «υπάρχουν ερωτήματα για την κυρία Αδειλίνη. Εκάστη εποχή και ο Παπαγγελόπουλός της. Ο κ. Παπαγγελόπουλος δεν ήταν πρόσωπο, ήταν θέση». Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ ανέφερε επίσης ότι «η υπερχειλής επιθυμία που οδήγησε την κυρία Αδειλίνη να εκδώσει δελτίο Τύπου συνιστά και αποδοχή εκ μέρους της ότι ο ρόλος της μπαίνει στον δημόσιο λόγο», πολύ περισσότερο που διακοίνωσε τις απόψεις της με τρόπο ιδιαιτέρως πολιτικοποιημένο.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ Νίκος Καραθανασόπουλος είπε ότι η ανακοίνωση της Εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, σε σχέση με το πόρισμα για την υπόθεση των υποκλοπών, δημιουργεί πολύ σοβαρά ερωτηματικά για την ίδια την έρευνα, για τα στοιχεία που προέκυψαν αλλά και για το πόρισμα και τη βασιμότητα των συμπερασμάτων, όπως αυτά κωδικοποιήθηκαν από την Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.
«Η ανακοίνωση αυτή αποκαλύπτει τα λεγόμενα όρια της ανεξάρτητης δικαστικής εξουσίας. Αλήθεια πόσο ανεξάρτητη είναι μια δικαστική εξουσία η οποία επιλέγεται από την εκάστοτε κυβέρνηση; Να θυμίσω, ότι η κυρία Αδειλίνη είχε προταθεί από την Διάσκεψη των Προέδρων προς το υπουργικό συμβούλιο, για να επιλεγεί ως εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, από τα 4/5 των μελών που συμμετείχαν στη Διάσκεψη», είπε ο Νίκος Καραθανασόπουλος.
Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας Ζωή Κωνσταντοπούλου είπε ότι η έρευνα πρέπει να ανοίξει και τουλάχιστον ο κ. Χατζηδάκης θα πρέπει να κληθεί και προσέθεσε: «δεν ζητάμε απλώς να διαβιβαστεί το πόρισμα, δεν ζητάμε απλώς να διαβιβαστεί η δικογραφία, δεν ζητάμε απλώς να έρθει η κυρία Αδειλίνη και να δώσει τις απαραίτητες απαντήσεις, όπως οφείλει, κατά τον Κανονισμό, που λέει ότι η Επιτροπή Θεσμών μπορεί να καλεί σε ακρόαση τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, για θέματα που αφορούν λειτουργικά ζητήματα της Δικαιοσύνης, προς τον σκοπό της ενίσχυσης της διαφάνειας». Είναι σαφές, είπε η Ζωή Κωνσταντοπούλου, ότι η παρέμβαση της Δικαιοσύνης και «αυτοπροσώπως, της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου, για να καλύψει την κυβέρνηση στην πιο οργιώδη υπόθεση υποκλοπών των τελευταίων ετών», δημιουργεί πολύ μεγάλα ζητήματα.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου είπε ότι η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου δεν έδρασε στο πλαίσιο, ούτε ανακριτικών ούτε εισαγγελικών καθηκόντων, διότι το δελτίο Τύπου που εξέδωσε δεν είναι ούτε ανακριτική, ούτε εισαγγελική, ούτε διαδικαστική πράξη, «είναι μια ενέργεια συγκάλυψης, με την οποία, με τρόπο προκλητικό, μια εισαγγελική λειτουργός διορισμένη από την κυβέρνηση, πριν από ένα χρόνο, και που έχει επιχειρήσει και στην υπόθεση των Τεμπών να παρέμβει, και έχει βγει στο φόρουμ των Δελφών να αντιπαρατίθεται με τις οικογένειες, γι΄αυτήν την εισαγγελέα μιλάμε, η οποία, με δημόσιες δηλώσεις, νίβει τα χέρια της κυβέρνησης». Είναι αδιανόητο να κλείσει η υπόθεση των παρακολουθήσεων, είπε η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας, χωρίς να μάθουμε, για λογαριασμό τίνος γινόντουσαν οι παρακολουθήσεις.
Η κυρία Κωνσταντοπούλου διεύρυνε το αίτημα του κόμματος της και ζήτησε να κληθούν επίσης και οι κ.κ. Μενουδάκος και Ράμμος, όπως και ο υπουργός Εθνικής και Οικονομικών Κωστής Χατζηδάκης. Η πρόεδρος της Πλεύσης Ελευθερίας χαρακτήρισε «αρχιερείς της συγκάλυψης», τους βουλευτές της ΝΔ και «άκυρη» τη σημερινή εξέλιξη. Προειδοποίησε δε ότι σήμερα «δεν έκλεισε τίποτα, όπως δεν έκλεισε και η εξεταστική των Τεμπών», «αντιθέτως, σήμερα ανοίγουν όλα»...
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.