Δευτέρα 1 Ιουλίου 2024

Έκλεισαν «πεντάδα» οι υποψήφιοι για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ - Φαβορί Ανδρουλάκης, Δούκας Την υποψηφιότητά τους για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ανακοίνωσαν σήμερα Μιλένα Αποστολάκη και Μιχάλης Κατρίνης.


Μετά τους Νίκο Ανδρουλάκη, Χάρη Δούκα και Παύλο Γερουλάνο που έκαναν γνωστό χθες, Κυριακή (30/6) ότι θα διεκδικήσουν την ηγεσία του κόμματος, σήμερα, Δευτέρα (1/7), ανακοίνωσαν την υποψηφιότητά τους για τις εσωκομματικές κάλπες – στις 6 Οκτωβρίου και στις 13 Οκτωβρίου, εφόσον χρειαστεί β’ γύρος – η 
Μιλένα Αποστολάκη και ο Μιχάλης Κατρίνης.

Τις επόμενες μέρες ή ακόμα και ώρες ενδέχεται να αυξηθεί ο αριθμός των υποψηφίων, καθώς δεν έχουν ανοίξει ακόμα τα «χαρτιά» τους οι Παύλος Χρηστίδης και Νάντια Γιαννακοπούλου, αν και οι τελευταίες πληροφορίες αναφέρουν ότι βουλευτής Νοτίου Τομέα του ΠΑΣΟΚ τελικά θα κάνει πίσω.

Ο «οδικός χάρτης» μέχρι το τέλος της εσωκομματικής αναμέτρησης περιλαμβάνει ακόμα, σύμφωνα με την πρόταση Ανδρουλάκη, την παρουσίαση των υποψηφιοτήτων και τις πολιτικών θέσεων που θα εκπέμψουν σε ανοιχτή Κεντρική Επιτροπή τρεις εβδομάδες πριν τον πρώτο γύρο των εκλογών. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, επιπλέον, έριξε στο τραπέζι την πρόταση για διεξαγωγή ντιμπέιτ μεταξύ των υποψηφίων για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Αποστολάκη: Αναγκαία η επανεκκίνηση

«Στις 6 Οκτωβρίου η δημοκρατική παράταξη θα βρεθεί στις κάλπες, προκειμένου να εκλεγεί νέα ηγεσία.

Αυτή η επανεκκίνηση είναι αναγκαία, αλλά και ιστορικά κρίσιμη, καθώς η χώρα έχει επιτακτική ανάγκη από μια νέα αλλαγή.

Είναι χρέος απέναντι στον δημοκρατικό κόσμο που ασφυκτιά από τη δεξιά διακυβέρνηση, την δραματική αύξηση των ανισοτήτων, την αχαλίνωτη αισχροκέρδεια, την κατεδάφιση του κοινωνικού κράτους, την επίθεση στο κράτος δικαίου και την αδιαφάνεια», αναφέρει η Μιλένα Αποστολάκη στη δήλωσή της και προσθέτει: «Αυτό το μοντέλο διακυβέρνησης και αυτή η πολιτική πρέπει και μπορούν να ηττηθούν.

Το ΠΑΣΟΚ μπορεί να γίνει ξανά ο προοδευτικός πλειοψηφικός φορέας της και αυτός οφείλει να είναι ο στόχος μας. Αυτός θα είναι ο δικός μου στόχος, όπως επεσήμανα στην συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής και γι αυτόν θα αγωνιστώ.

Θέτω όλες μου τις δυνάμεις ως υποψήφια για την ηγεσία, στην υπηρέτηση του στόχου αυτού Και καλώ τον δημοκρατικό κόσμο της χώρας με την μαζική του συμμετοχή στην εκλογική μας διαδικασία, να σφραγίσει την επίτευξη του».

Κατρίνης: Ώριμο το αίτημα για εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης

«Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης», αναφέρει μεταξύ άλλων στη δήλωσή του ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος, Μιχάλης Κατρίνης.

Αναλυτικά:

«Με συνείδηση της ευθύνης και επίγνωση της κρισιμότητας της εποχής για τη χώρα και τη δημοκρατική παράταξη, ανακοινώνω την απόφασή μου να συμμετάσχω ως υποψήφιος πρόεδρος στη διαδικασία εκλογής για την νέα ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

Στόχος μου είναι το ΠΑΣΟΚ να ανταποκριθεί στο ώριμο αίτημα των προοδευτικών πολιτών για μια εναλλακτική πρόταση διακυβέρνησης.

Μία πρόταση που μπορεί να εμπνεύσει, να συνθέσει και να νικήσει.

Μια πρόταση ρήξης και ελπίδας.

Να αποδείξουμε στην πράξη ότι η λύση θα έρθει από την πολιτική.

Μια πρόκληση που έχει μία προϋπόθεση.

Τη συμμετοχή και τη στήριξη των πολιτών».

Ανδρουλάκης: «Είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις»

Στην ασφυκτικά γεμάτη αίθουσα του Caravel οι υποστηρικτές και οι φίλοι του Νίκου Ανδρουλάκη κυριαρχούσαν. Την ομιλία του προέδρου του ΠΑΣΟΚ την διέκοψαν αρκετές φορές με έντονο χειροκρότημα και συνθήματα. Ο Νίκος Ανδρουλάκης, στην ομιλία του, δήλωσε πως θα είναι υποψήφιος για την ηγεσία και εξαπέλυσε επίθεση στους αμφισβητίες και εσωκομματικούς αντιπάλους του. «Κάποιοι μετατρέπουν την αναγκαία αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος σε πασαρέλα προσωπικών φιλοδοξιών», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, ενώ μίλησε για «δημόσιο χαρακίρι» που άρχισε -όπως είπε- το ίδιο το βράδυ των Ευρωεκλογών. Αναγνώρισε λάθη και αστοχίες του, καθώς «στείλαμε λάθος μηνύματα πολλές φορές με διγλωσσία» και παραδέχθηκε οργανωτικές αδυναμίες και αποκλεισμούς στο ΠΑΣΟΚ, αφήνοντας, ωστόσο, αιχμές για συμφέροντα που βγήκαν μπροστά αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές με στόχο να πλήξουν τον ίδιο αλλά και το κόμμα.

Αναφερόμενος στα σενάρια περί «ρευστοποίησης του ΠΑΣΟΚ και ενοποίησης με τον ΣΥΡΙΖΑ», τόνισε πως «κόμμα παρέλαβα από την Φώφη Γεννηματά. Δεν θα γίνει συνιστώσα στα παιχνίδια κανενός», συμπληρώνοντας πως «συγκολλήσεις κορυφής και διαπραγματεύσεις με πρόσωπα για την πολιτική τους επιβίωση θα χρεοκοπήσουν ηθικά και πολιτικά την παράταξη». Πρόσθεσε, μάλιστα, πως «μετά τις εκλογές μας θα πάμε σε ένα ενωτικό συνέδριο, ώστε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο προοδευτικό με προτάσεις για την πατρίδα. Κάναμε λάθη και πρέπει να τα αντιμετωπίσουμε άμεσα. Πάμε σε νέα δομή με ολιγομελές συμβούλιο που θα παίρνει αποφάσεις». Κλείνοντας την ομιλία του ο Νίκος Ανδρουλάκης έστειλε το μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν με πήρε κανένα χέρι να με ανεβάσει πουθενά, πήγαινα ψηλότερα πάντα με τον δικό μου αγώνα και τη δική σας στήριξη, είμαι ελεύθερος από δεσμεύσεις και εξαρτήσεις».

Δούκας: «Πάμε να νικήσουμε τώρα!»

«Μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξη σας για να ξαναγίνει το ΠΑΣΟΚ κυβερνητική δύναμη», δήλωσε ο Χάρης Δούκας μπροστά στα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ, δίνοντας επίσημο χαρακτήρα στην απόφασή του να είναι υποψήφιος για την ηγεσία του κόμματος. «Δεν κρύβομαι, δεν φοβάμαι, μπαίνω μπροστά και ζητώ τη στήριξή σας. Πάμε να νικήσουμε τώρα! Στόχος δεν είναι να κερδίσουμε τον Κασσελάκη, αλλά να νικήσουμε τη ΝΔ στις επόμενες εθνικές εκλογές». Επισήμανε μάλιστα πως «δεν έχουμε ανάγκη από μεσσίες», ενώ μίλησε για την ανάγκη «να κάνουμε πράξη το μαζί» λέγοντας χαρακτηριστικά πως «ενώνουμε δυνάμεις για να νικήσουμε τη ΝΔ».

Ο Χάρης Δούκας τόνισε πως «θα παραμείνω δήμαρχος Αθηναίων σε κάθε περίπτωση», ενώ απαντώντας στο γιατί θέτει υποψηφιότητα μετά από μόλις 6 μήνες στον Δήμο Αθηναίων υπογράμμισε πως «οι συνθήκες επιβάλλουν το πότε» προσθέτοντας πως «σε ότι με αφορά θα αναλάβω και θα αναμετρηθώ με αυτή την ευθύνη». Σχετικά με την εκλογική διαδικασία ο Χάρης Δούκας είπε πως «θα συμφωνήσω με τον οδικό χάρτη του Νίκου Ανδρουλάκη και με μια μαζική διαδικασία όπως έγινε το 2021».

Γερουλάνος: «Να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό»

Την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, κατά την ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, ανακοίνωσε και ο Παύλος Γερουλάνος, συμφωνώντας πλήρως με τον« οδικό χάρτη» που πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης. «Συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση προέδρου, η οποία είναι ενωτική και συντεταγμένη» σημείωσε. «Θέλω να ανακοινώσω επίσης συντεταγμένα και ενώπιον κεντρικού οργάνου, ότι θα είναι τιμή μου να διεκδικήσω ψήφο φίλων μας και μελών μας για να ηγηθώ του ΠΑΣΟΚ» είπε χαρακτηριστικά ο Παύλος Γερουλάνος.

«Ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης να παρουσιάσουμε ένα σχέδιο που θα γίνει κοινωνικά πλειοψηφικό, γιατί θα απαντάει πειστικά, στις ανάγκες του ελληνικού νοικοκυριού. Να ηγηθώ της ευθύνης να απογειώσουμε, λειτουργικά, το κόμμα ώστε να φτάσουμε το σχέδιό μας σε κάθε ελληνική οικογένεια» είπε ο Παύλος Γερουλάνος. Και συνέχισε λέγοντας: «Και να την πείσουμε. Και ζητώ να ηγηθώ της ευθύνης της ενότητας. Μια ενότητα που θα ξανακάνει το ΠΑΣΟΚ σίγουρο για τον εαυτό του, έτοιμο, για μια ακόμα φορά, να ανοίξει, με ειλικρίνεια, την αγκαλιά του σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις, από την Αριστερά και το Κέντρο μέχρι τις παρυφές της Δεξιάς, για να διεκδικήσουμε μαζί και να κερδίσουμε την εμπιστοσύνη των πολιτών και τη διακυβέρνηση της Πατρίδας μας».

Διαμαντοπούλου: Με ενδιαφέρει η όλη διαδικασία

Όλο και πληθαίνουν τις τελευταίες ώρες οι πληροφορίες που θέλουν υποψήφια και την Άννα Διαμαντοπούλου. Η Πρόεδρος του Δικτύου για τη Μεταρρύθμιση στην Ελλάδα και την Ευρώπη, Πρόεδρος της Επιτροπής της ΕΕ για το μέλλον του Κοινωνικού Κράτους και πρώην Επίτροπος στην Κομισιόν ρωτήθηκε σήμερα για το αν θα είναι τελικά υποψήφια για την ηγεσία του ΠΑΣΟΚ.

«Θα σας πω ότι με ενδιαφέρει πάρα πολύ η όλη διαδικασία, γιατί πιστεύω ότι είναι μια κρίσιμη στιγμή. Η διαδικασία της μέχρι τις 3 και 16 τη βλέπω μια φυσιολογική και θα οργανωθεί πολιτικά όπως έχει μεγάλη εμπειρία το ΠΑΣΟΚ σε αυτές τις διαδικασίες. Το καλοκαίρι θα είναι νεκρός χρόνος, μην έχουμε ψευδαισθήσεις. Θα έχουμε έναν πολύ ενδιαφέροντα Σεπτέμβρη και Οκτώβρη», είπε μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα.

Τι δίνουν οι στοιχηματικές εταιρείες για Ανδρουλάκη, Δούκα και Γερουλάνο

Στο «παιχνίδι» για τον νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ μπήκαν και οι στοιχηματικές εταιρίες, οι οποίες ανακοίνωσαν αποδώσεις μετά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος, στη Χαριλάου Τρικούπη.

Σύμφωνα με τη Stoiximan, το επικρατέστερο σενάριο είναι να δούμε τον Χάρη Δούκα ως νέο πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, καθώς η υποψηφιότητά του παίζεται με απόδοση μόλις 1,45.

Δηλαδή αν κάποιος ποντάρει ένα ευρώ και αναδειχθεί νικητής ο δήμαρχος Αθηναίων στις εσωκομματικές κάλπες, τότε θα πάρει πίσω 1 ευρώ και 45 λεπτά.

Αντίθετα, η υποψηφιότητα του Νίκου Ανδρουλάκη δίνει απόδοση 3,50, ενώ αυτή του Παύλου Γερουλάνου δίνει 6,00 που είναι και η υψηλότερη.

Τις ίδιες ακριβώς αποδόσεις έχει και η Novibet για τους τρεις υποψήφιους προέδρους του ΠΑΣΟΚ, ενώ τις επόμενες ώρες αναμένεται να προστεθούν και τα ονόματα της Μιλένας Αποστολάκη και του Μιχάλη Κατρίνη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου