Με συντριπτική πλειοψηφία η Γενική Συνέλευση (των 193 μελών) του Οργανισμού των Ηνωμένων Εθνών υπερψήφισε την επέκταση «των δικαιωμάτων και προνομίων» της Παλαιστίνης. Ουσιαστικά, το ψήφισμα αναγνωρίζει ότι η Παλαιστίνη πληροί τις προϋποθέσεις για να γίνει πλήρες μέλος του Οργανισμού...
Υπέρ ψήφισαν 143 χώρες, κατά 9, ενώ 25 χώρες απείχαν. Μεταξύ των χωρών που τάχθηκαν κατά του ψηφίσματος, ήταν το Ισραήλ αλλά και οι Ηνωμένες Πολιτείες.
Παράλληλα, η Συνέλευση κάλεσε το Συμβούλιο Ασφαλείας να επανεξετάσει ευνοϊκά το αίτημά του να γίνει η Παλαιστίνη το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών.
Με το ψήφισμα αυτό, η Παλαιστίνη έχει πλέον το δικαίωμα –μεταξύ άλλων– να εισάγει και να συνυπογράφει προτάσεις καθώς και τροπολογίες εντός της Συνέλευσης του ΟΗΕ, να τοποθετείται μεταξύ των κρατών-μελών και να εγείρει διαδικαστικές προτάσεις.
Το ψήφισμα αυτό έρχεται τη στιγμή που έχουν ναυαγήσει οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός στη Λωρίδα της Γάζας κι ενώ το Ισραήλ έχει ξεκινήσει τις επιθέσεις στην πόλη Ράφα όπου βρίσκονται εγκλωβισμένοι 1,3 εκατ. άμαχοι Παλαιστίνιοι.
Το μπλόκο των ΗΠΑ
Υπενθυμίζεται ότι πριν από περίπου τρεις εβδομάδες, οι Ηνωμένες Πολιτείες άσκησαν βέτο σε ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας (των 15 μελών) του ΟΗΕ, το οποίο θα άνοιγε τον δρόμο για την πλήρη ένταξη του κράτους της Παλαιστίνης στα Ηνωμένα Έθνη. Στο τότε ψήφισμα (που ήταν πρωτοβουλία της Αλγερίας), υπέρ είχαν ψηφίσει 12 χώρες, κατά 1 (οι ΗΠΑ), ενώ υπήρχαν και 2 αποχές.
Το ψήφισμα θα συνιστούσε στη Γενική Συνέλευση ΟΗΕ –όπου δεν υπάρχουν βέτο– να δώσει την έγκριση για να γίνει η Παλαιστίνη το 194ο μέλος των Ηνωμένων Εθνών. Περίπου 140 χώρες έχουν ήδη αναγνωρίσει το κράτος της Παλαιστίνης, επομένως το ψήφισμα ήταν σχεδόν σίγουρο πως θα είχε εγκριθεί εάν περνούσε από το Σ.Α.
Αυτή ήταν η δεύτερη προσπάθεια των Παλαιστινίων για πλήρη ένταξη στον ΟΗΕ. Η Παλαιστίνη έγινε κράτος παρατηρητής (μη μέλος του ΟΗΕ) το 2012.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.