Οξύμωρο, μεν, αλλά υπαρκτό. Την ώρα που ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται μπροστά στη μεγαλύτερη κρίση από τη σύστασή του και η απουσία απειλητικής αντιπολίτευσης παραμένει κραυγαλέα, η κυβέρνηση «ανταγωνίζεται τον εαυτό της» και για πρώτη φορά εδώ και μία πενταετία, το αποτέλεσμα αυτής της μάχης, δεν φαντάζει αυτονόητο.
Η χθεσινή δημοσκόπηση της Metron Analysis (Mega) αποτυπώνει με ανάγλυφο τρόπο όσα στο γαλάζιο παρασκήνιο καταγράφονται ως προβληματισμοί, φόβοι και αγωνία για το
αποτέλεσμα των Ευρωεκλογών του ερχόμενου Ιουνίου: Ότι δηλαδή, παρά την αίσθηση πολιτικής κυριαρχίας που προκύπτει από τη χαοτική διαφορά της ΝΔ από το δεύτερο κόμμα, η κυβέρνηση είναι πλέον αντιμέτωπη με μία ιδιότυπη κοινωνική αντιπολίτευση, την οποία συναπαρτίζουν διαφορετικά στρώματα και ομάδες, με διαφορετικά αιτήματα, αλλά με μία κλιμακούμενη διάθεση αντίδρασης σε πολιτικές που δρομολογούνται ή υλοποιούνται.Φόβοι για εκρηκτικό μείγμα αντίδρασης
Αυτό, συν τω χρόνω, μπορεί να οδηγήσει σε ένα εκρηκτικό μείγμα αντίδρασης καθ οδόν προς τις κάλπες. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνολική αποτίμηση της κατάστασης της χώρας, το 60% επιμένει ότι τα πράγματα πηγαίνουν σε λάθος κατεύθυνση, ενώ μόνο το 34% θεωρεί ότι πηγαίνουν προς τη σωστή.
Πρωταγωνιστής στην κούρσα της δυσαρέσκειας είναι φυσικά η ακρίβεια, η οποία εξακολουθεί να αποτελεί τον μεγαλύτερο πονοκέφαλο των πολιτών, ανεξαρτήτως κομματικών καταβολών. Δεν είναι όμως το μοναδικό ζήτημα το οποίο προκαλεί ενόχληση και δυσθυμία στην κοινή γνώμη. Η διαφθορά, η ελλιπής παρουσία του κράτους στην αντιμετώπιση των φυσικών καταστροφών, η εγκληματικότητα κα βρίσκονται ψηλά στην κλίμακα δυσαρέσκειας των πολιτών.
Ενδεικτικά, η κυβέρνηση έχει 73% αρνητικές γνώμες στο θέμα της εγκληματικότητας, 72% στο θέμα του πληθωρισμού, και 70% στο θέμα των φυσικών καταστροφών και της διαφθοράς.
Αρνητικό πρόσημο για τους χειρισμούς στην Παιδεία
Ένα στοιχείο που προκαλεί έκπληξη και ενδεχομένως αμηχανία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι ότι η αξιολόγηση των πολιτών έχει αρνητικό πρόσημο και για πρωτοβουλίες που η κυβέρνηση χαρακτηρίζει εμβληματικές, όπως αυτή για την ίδρυση μη κρατικών, μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων, με το 65% των πολιτών να έχει αρνητική γνώμη για τις επιδόσεις της κυβέρνησης στον χώρο της παιδείας. Ειδικότερα για το εν λόγω νομοσχέδιο, η κοινή γνώμη παραμένει διχασμένη, με το 51% να δηλώνει υπέρ της ίδρυσης παραρτημάτων ξένων πανεπιστημίων και το 45% κατά.
Και φυσικά αποτελεί ηχηρό μήνυμα προς την κυβέρνηση, η ηχηρή στήριξη της κοινωνίας στους αγρότες, με το 82% (!) των ερωτηθέντων να θεωρεί δίκαια τα αιτήματά τους και το 62% να τάσσεται υπέρ των κινητοποιήσεών τους.
Τα μηνύματα έχουν αρχίσει να καταφτάνουν και ηχηρά. Το δικό μας στοίχημα είναι αν και πόσο γρήγορα θα τα πάρουμε, λένε κυβερνητικά και κομματικά στελέχη που φοβούνται ότι με τις συνθήκες που διαμορφώνονται, ο πήχης του 33% στις Ευρωεκλογές μπορεί και να αποδειχθεί υπεραισιόδοξος…
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.