Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

 Η ομάδα… πίεσης του Μαξίμου...


Ηδη από την Τετάρτη το βράδυ που ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης πάτησε το κουμπί για να αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση για ...την ψήφιση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, στενοί συνεργάτες του έχουν ξεκινήσει την επιχείρηση πειθούς των βουλευτών, η οποία δεν είναι πάντα η πιο εύκολη υπόθεση. Τον ρόλο αυτό έχουν αναλάβει ο υφυπουργός παρά τω Πρωθυπουργώ Γιάννης Μπρατάκος, ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης, η γραμματέας του κόμματος Μαρία Συρεγγέλα και επικουρικά, όπου χρειάζεται, και ο Παύλος Μαρινάκης, καθώς ήταν ο προηγούμενος γραμματέας.

Σύνδεσμος ο Μπρατάκος
Από εκεί και πέρα υπάρχει και ένα ακόμη κρίσιμο κομμάτι που είναι εκτός κυβέρνησης και απαιτεί λεπτούς χειρισμούς. Αναφέρομαι στις επαφές που είναι δεδομένο ότι θα γίνουν μεταξύ Μαξίμου και Αρχιεπισκοπής για το θέμα του γάμου. Επαφή έως τώρα δεν έχει υπάρξει, αλλά όταν χρειαστεί να γίνει –που θα χρειαστεί– το τηλέφωνο θα σηκώσει ο Γιάννης Μπρατάκος. Τώρα, εάν θα δούμε κάποια στιγμή και ραντεβού Μητσοτάκη – Αρχιεπισκόπου, είναι κάτι πολύ πρόωρο που κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει από τώρα.

«Ο,τι πει ο… Βορίδης»
Μέσα στις πολλές ζυμώσεις που γίνονται για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών, αναδεικνύονται και πολλές υπόγειες σχέσεις που έχουν αναπτυχθεί μεταξύ βουλευτών και πρωτοκλασάτων υπουργών. Χαρακτηριστική είναι η ατάκα που ακούστηκε για τον βουλευτή Δράμας Δημήτρη Κυριαζίδη. Ρώτησε κάποιος τι θα κάνει ο βουλευτής στο θέμα του γάμου των ομόφυλων ζευγαριών και η απάντηση που πήρε ήταν «ό,τι του πει ο Βορίδης».

Μεγαλύτερη αποχή
Την Τρίτη το απόγευμα θα λάβει χώρα η συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΠΑΣΟΚ με θέμα τα ομόφυλα ζευγάρια. Βουλευτής του κόμματος που γνωρίζει καλά τις ισορροπίες εντός της Κ.Ο. έλεγε στη στήλη πως το θέμα από μόνο του δεν πρόκειται να δημιουργήσει ιδιαίτερα προβλήματα στο ΠΑΣΟΚ, παρά τις διαφορετικές απόψεις, αλλά το γεγονός ότι ο Ανδρουλάκης δεν πρόκειται να θέσει κομματική πειθαρχία μπορεί να οδηγήσει αρκετούς προς την αποχή, ιδιαίτερα από την επαρχία.

Παραδείγματα
Πλην του βουλευτή Σταύρου Μιχαηλίδη από τη Χίο που έχει δηλώσει δημόσια πως θα καταψηφίσει το νομοσχέδιο, προς την ίδια κατεύθυνση προσανατολίζονται και ο Παναγιώτης Παρασκευαΐδης αλλά και ο Βασίλης Νικολαΐδης, αμφότεροι βουλευτές επαρχίας, καθώς εκλέγονται σε Λέσβο και Δράμα αντιστοίχως. Εδώ βέβαια υπάρχει και η τοπική παράμετρος, όπως έλεγε η ίδια πηγή, καθώς πολλοί βουλευτές του ΠΑΣΟΚ θα δουν πώς θα κινηθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. και θα πράξουν αναλόγως, για ψηφοθηρικούς λόγους. Για παράδειγμα, «εάν ο βουλευτής Δράμας της Ν.Δ. καταψηφίσει, ποιος ο λόγος να υπερψηφίσει του ΠΑΣΟΚ ένα νομοσχέδιο που δεν είναι του κόμματός του;» έλεγε η ίδια πηγή. Την ίδια ώρα, κατά του νομοσχεδίου τάσσονται και οι μουσουλμάνοι βουλευτές, αλλά αυτοί το κάνουν για άλλους λόγους, αμιγώς θρησκευτικούς.

Τον έκοψε το… ΠΑΣΟΚ
Σας έχω και ένα παρασκήνιο από τον πρόσφατο ανασχηματισμό που μου μετέφερε πηγή που ήταν παρούσα στις ζυμώσεις του τελευταίου 24ώρου. Μια –ισχυρή– σκέψη για το υπουργείο Εργασίας ήταν και η αναβάθμιση Τσακλόγλου, καθώς ο πρωθυπουργός τον εκτιμά πολύ για την αθόρυβη δουλειά του. Αυτό που εμπόδισε τελικά την αναβάθμιση ήταν το… ΠΑΣΟΚ, καθώς κρίθηκε πως δεν υπήρχε λόγος, τουλάχιστον σε αυτή τη φάση, για αναβάθμιση σε θέση υπουργού ενός ακόμη στελέχους με πράσινο παρελθόν.

Ο φόβος του Χατζηδάκη
Ενας από τους φόβους του Χατζηδάκη, τον οποίο εκφράζει σε στενό κύκλο, είναι ο εκτροχιασμός του προϋπολογισμού σε πολλά νοσοκομεία. Μάλιστα προσφάτως εξέφραζε αυτή την άποψη σε συνομιλητή του λέγοντας πως ο συγκεκριμένος τομέας θέλει προσοχή, ώστε και τα νοσοκομεία να λειτουργούν καλά αλλά και τα οικονομικά τους να είναι νοικοκυρεμένα. Η διαχείριση των οικονομικών αναμένεται να αποτελέσει και κριτήριο για τις διοικήσεις, καθώς η αναλυτική ματιά δείχνει πως μερικά νοσοκομεία, όπως το Ασκληπιείο, έχουν κάνει πολύ καλή οικονομική διαχείριση, ενώ άλλα έχουν εκτροχιαστεί.

Πρώτη αιχμή
Ο Γιώργος Τσίπρας ήταν από τους πρώτους που στήριξε αναφανδόν τον Στέφανο Κασσελάκη. Το γεγονός ότι πριν από λίγες ημέρες άφησε για πρώτη φορά αιχμή για τον πρόεδρο του κόμματος δεν μπορεί να περάσει απαρατήρητο και συζητήθηκε έντονα στο εσωτερικό του ΣΥΡΙΖΑ. Συγκεκριμένα, είπε, έμαθε για την κομματική πειθαρχία που έθεσε ο πρόεδρος στο θέμα του γάμου των ομοφύλων από την τηλεόραση, αφήνοντας αιχμή για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος.

Οι έμπιστοι του Πατέλη
Ο Αλέξης Πατέλης όλο αυτό το διάστημα είχε πολύ σημαντικό ρόλο στην προώθηση του νομοσχεδίου για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Αλλά δεν ήταν μόνος. Ο ίδιος με κάθε ευκαιρία δίνει τα εύσημα στους συνεργάτες του, Πρόδρομο Πύρρο και Βασίλη Καραμητσόπουλο, οι οποίοι βοήθησαν στην έρευνα και τεκμηρίωση του νομοσχεδίου, ο πρώτος κατά την πρώτη τετραετία και ο δεύτερος στην τρέχουσα.

Ενας πρύτανης στο Υγείας
Σας πάω πάλι πίσω στον ανασχηματισμό, αλλά μου το επισήμαναν και το βρήκα ιδιαίτερα ενδιαφέρον. Στην τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Υγείας από τον Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στον Αδωνι Γεωργιάδη, το «παρών» έδωσε ο πρύτανης του ΕΚΠΑ Γεράσιμος Σιάσος. Ο λόγος; Η στενή φιλία που τον συνδέει με τον νέο υπουργό Υγείας, με πολλούς να εκπλήσσονται που τον είδαν εκεί.

Διαφορετική ανάγνωση
Θα φανεί στο άμεσο μέλλον, όταν αρχίσει να αποκρυσταλλώνεται πλήρως το πού θα κινηθούν οι βουλευτές της Ν.Δ. Αυτή τη στιγμή, ωστόσο, έμπειρη πηγή μού έλεγε πως η διαφορετική ανάγνωση για το πώς κινούνται οι βουλευτές της Ν.Δ. δείχνει πως όσοι έχουν δηλώσει δημοσίως πως θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο είναι όσοι είναι βέβαιοι πως δεν πρόκειται να μπουν ποτέ σε υπουργικό συμβούλιο.

Η επιστολή Γαβριήλ στον Βόρειο Τομέα
Ιδιαίτερα μετριοπαθείς θέσεις λαμβάνει ο μητροπολίτης Νέας Ιωνίας και Φιλαδελφείας Γαβριήλ, κάτι που αποδείχθηκε και στην επιστολή που έστειλε προς τους βουλευτές του Βόρειου Τομέα, με την οποία ουσιαστικά εκφράζει τη θέση του για τον γάμο των ομόφυλων ζευγαριών. Ο μητροπολίτης τάσσεται υπέρ της επέκτασης του συμφώνου συμβίωσης, ώστε να μείνει η «οικογένεια ανέπαφη» και «τα παιδιά να μεγαλώνουν και με τα δύο πρότυπα, δηλαδή της μάνας και του πατέρα». Το αξιοσημείωτο πάντως στην επιστολή Γαβριήλ είναι το ύφος της, που είναι ιδιαίτερα προσεκτικό και ήπιο, κάτι που έκανε θετική εντύπωση και στους παραλήπτες της επιστολής, πολλοί από τους οποίους πρέπει να σας πω ότι συμφωνούν και με το περιεχόμενο...

Θεωρείο

Η Καθημερινή

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου