Δευτέρα 15 Ιανουαρίου 2024

 Όταν αδειάζει τους... «πρωτο-Κασσελακικούς»...


Σε τροχιά μεγάλων αλλαγών μπαίνει η Κουμουνδούρου, στον απόηχο των ανακατατάξεων στους εσωτερικούς συσχετισμούς που ...αναδείχτηκαν στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής, αλλά και με φόντο την ρήξη κορυφή Κασσελάκη – Πολάκη, που σηματοδοτεί αναμόρφωση του λεγόμενου προεδρικού μπλοκ στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Παρότι όπως λένε πολλά στελέχη από όλες τις τάσεις, η συνεδρίαση του περασμένου Σαββατοκύριακου θα μπορούσε να πάει και πολύ χειρότερα και να αναδείξει μεγάλες ρήξεις και βαθιές αντιθέσεις, είναι σαφές ότι το εσωκομματικό σκηνικό του ΣΥΡΙΖΑ παραμένει ναρκοπέδιο και η αίσθηση εσωτερικής συνοχής στο κόμμα έχει διαρραγεί. Εξάλλου, από τις τοποθετήσεις πολλών στελεχών ήταν σαφές ότι δεν είναι λίγοι στην Κουμουνδούρου όσοι θεωρούν ότι ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε μία μεταβατική περίοδο, η οποία τελειώνει το βράδυ της 9ης Ιουνίου, αναλόγως του αποτελέσματος των ευρωεκλογών. Σε απλά ελληνικά, δεν είναι λίγοι όσοι περιμένουν στη γωνία για να θέσουν ζήτημα ηγεσίας και να αμφισβητήσουν τον πρόεδρο του κόμματος– κάτι που Στέφανος Κασελάκης γνωρίζει, εξ ού και διαμηνύει σε όλες του τις συνεντεύξεις ότι δε σκοπεύει να πάει πουθενά και πως θα είναι ο ίδιος που θα δώσει τη μάχη των εθνικών εκλογών σε τριάμισι χρόνια από τώρα. Συν τοις άλλοις, το παράδοξο ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα κάνει συνέδριο χωρίς να εκλέξει νέα όργανα σημαίνει ότι δεν θα διαμορφωθούν εξ υπαρχής συσχετισμοί  και δεν θα δοκιμαστεί η κυριαρχία της νέας ηγεσίας στην επόμενη κεντρική επιτροπή.

Αναδιάταξη

Όπως και να έχει, το βασικό είναι ότι ο Στέφανος Κασσελάκης, ο οποίος τόσο καιρό βρισκόταν σε διαρκή επαφές και ζυμώσεις με πολλά στελέχη του κόμματος, έχει καταλήξει στα συμπεράσματά του: έχει συνάψει συμφωνίες, έχει συνομολογήσει νέες συμμαχίες, έχει βαθμολογήσει τα στελέχη του πρώτου προεδρικού μπλοκ και στο μυαλό του έχει ήδη διεκπεραιώσει τον πρώτο ανασχηματισμό μετά την ανάληψη της ηγεσίας του κόμματος. Η ρήξη του με τον Παύλο Πολάκη, ακόμη κι αν οι δύο πλευρές δεν κλιμακώσουν, είναι σαφές ότι θα επιταχύνει τις εξελίξεις. Με απλά λόγια, όλα αλλάζουν στο προεδρικό μπλοκ και ειδικά στο σκληρό πυρήνα του επιτελείου των συνεργατών του κυρίου Κασσελάκη. Όπως και να ‘χει, το παζλ των εσωκομματικών συσχετισμών στο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει εξαιρετικά σύνθετο. Ακόμα και οι... «newcomers» στον κύκλο Κασσελάκη, έχουν συμβιβαστεί με τις ενδείξεις ιδιοκτησιακής αντίληψης για το κόμμα, τις οποίες ουδόλως κρύβει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ. Από την άλλη πλευρά, ακόμη και στελέχη με θεσμικό ρόλο έχουν καταλάβει ότι ο Στέφανος Κασσελάκης τους υπολογίζει πολύ λιγότεροαπ’ όσο ίδιοι θα περίμεναν ή απ’ όσο επηρέαζαν στο πρόσφατο παρελθόν.

Καταλυτική κόντρα

Και, σαν να μην έφτανε αυτό, εκτός από την ρήξη Κασσελάκη – Πολάκη, στο παρασκήνιο τις εξελίξεις επηρεάζει και η υπόγεια κόντρα Πολάκη – Παππά για τον επί της ουσίας έλεγχο του προεδρικού μπλοκ και των εναπομεινάντων οργάνων του ΣΥΡΙΖΑ. Ως προς αυτό, ο Νίκος Παππάς έχει ένα σαφές προβάδισμα και στην επιτροπή θέσεων και καταστατικού και στην κεντρική οργανωτική επιτροπή συνεδρίου. Το κατά πόσον αυτό, βεβαίως, μπορεί να κεφαλαιοποιηθεί από τον τομεάρχη Οικονομικών την επόμενη μέρα μένει να φανεί, αφού το επόμενο συνέδριο δεν θα εκλέξει κεντρική επιτροπή και, άρα, δεν θα διαμορφώσει νέους συσχετισμούς στα όργανα. Όπως και να ‘χει, σε αυτή τη συγκυρία, ακόμη κα τομεάρχες οι οποίοι επεδείκνυαν στάση στήριξης στον Στέφανο Κασσελάκη δεν έκρυψαν το προηγούμενο διάστημα τις πολιτικές τους διαφωνίες είτε με την κομματική πειθαρχία, είτε με το τριήμερο των Σπετσών. Με άλλα λόγια, οι συσχετισμοί μεταξύ προσώπων ξαναγράφονται από την αρχή και οι εστίες εσωστρέφειας στο ΣΥΡΙΖΑ έχουν πολλαπλασιαστεί. Επίσης, σε πέντε ημέρες ξεκινάω το περίφημο τριήμερο των Σπετσών και εκεί θα φανεί εάν στο κοσμοπολίτικο νησί του Αργοσαρωνικού θα επισφραγιστεί η διάρρηξη των σχέσεων στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης ή απλώς η δημιουργία μίας νέας προεδρικής φρουράς από το Στέφανο Κασσελάκη. Πάντως, είναι σαφές ότι δεν πηγαίνει με ατζέντα στην Σπέτσες μόνο ίδιος ο Κασσελάκης, αλλά και μία μεγάλη μερίδα στελεχών που δεν κρύβουν την δυσφορία τους για το... «all inclusive» τριήμερο στο νησί του προέδρου…

matrix24.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου