Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου 2023

 Άνοιγμα ΣΥΡΙΖΑ σε συντηρητικό ακροατήριο...


Ταξίδι «αστραπή» πραγματοποίησε στο Παρίσι χθες ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ. Και μάλιστα απροειδοποίητο, κατά την προσφιλή του τακτική...Ο Στέφανος Κασσελάκης βρέθηκε στη Γαλλική πρωτεύουσα, συνοδευόμενος από τον σύζυγο του Τάιλερ Μακμπεθ, για «επαγγελματικό λόγο» όπως ενημέρωσαν συνεργάτες του, χωρίς περαιτέρω διευκρινίσεις. Η επιστροφή του αναμένεται σήμερα στην Αθήνα σύμφωνα με τις ίδιες πηγές. Είναι άγνωστο εάν η αναβολή της προγραμματισμένης για χθες πρώτης συνεδρίασης της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής του συνεδρίου σχετίζεται με την επίσκεψη του προέδρου στην Πόλη του φωτός. Οι γκρίνιες από μέλη της ΚΟΕΣ για την ξαφνική αναβολή πάντως δεν έλειψαν.

Άνοιγμα στους συντηρητικούς ψηφοφόρους ή βιασύνη;

Όσο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ βρισκόταν στο Παρίσι, ένα βίντεο που ανέβηκε στους λογαριασμούς του στα social media προκάλεσε ερωτήματα. Παρέθεσε ένα tweet του ανάρτηση του κ. Jawad Sohran, υπουργού Επικρατείας του Πακιστάν μετά την συνάντηση του με τον Άδωνι Γεωργιάδη στο οποίο ανέφερε: «(...) ήταν εξαιρετικά παραγωγική για τη διερεύνηση ισχυρών συνεργασιών. Εστιάζουμε στην κάλυψη της ανάγκης της Ελλάδας για 500.000 ειδικευμένους εργάτες, ιδιαίτερα στον τομέα των κατασκευών». 

Ο Στέφανος Κασσελάκης στη βιντεοσκοπημένη παρέμβαση του τόνισε: «ο υπουργός Επικρατείας του Πακιστάν μάς λέει ότι συμφώνησε με τον υπουργό Εργασίας Άδωνι Γεωργιάδη να έρθουν 500.000 Πακιστανοί στη χώρα μας για να εργαστούν στον τομέα των κατασκευών» και καλεί τον πρωθυπουργό να «επιβεβαιώσει ή να διαψεύσει την επίσημη ανάρτηση του Υπουργού Επικρατείας του Πακιστάν». Παράλληλα, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «πούλησε φράχτες, μίσος και μισαλλοδοξία προεκλογικά, με σκοπό να εκμεταλλευτεί τον φόβο πολλών συμπολιτών μας και με αποτέλεσμα να υφαρπάξει την ψήφο τους». «Το μόνο που αποδεικνύεται για άλλη μια φορά είναι ότι ο ΣΥΡΙΖΑ είναι το κόμμα που λέει την αλήθεια», κατέληγε. 

Εντύπωση προκάλεσε η ρητορική για «500.000 Πακιστανούς που θα έρθουν να δουλέψουν στην Ελλάδα»- δεν είναι σύνηθες για ένα αριστερό κόμμα- αλλά και η λάθος μετάφραση. Ακόμα μεγαλύτερη εντύπωση ωστόσο προκαλεί ότι ο υπουργός επικρατείας του Πακιστάν είχε νωρίτερα διευκρινίσει ότι δεν υφίσταται συμφωνία. Άγνοια, βιασύνη ή μια άτυχη προσπάθεια ανταγωνισμού για τα πιο συντηρητικά, από τα παραδοσιακά της αριστεράς- κεντροαριστεράς, ακροατήρια;

Θολή η θέση για τα μη κρατικά πανεπιστήμια
Με αντιφάσεις υποδέχτηκε ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ τις ανακοινώσεις του υπουργικού συμβουλίου για ίδρυση μη κρατικών πανεπιστημίων. Η τοποθέτηση του κόμματος εκφράστηκε από την εκπρόσωπο τύπου Δώρα Αυγέρη: «Ούτε δημόσιο ούτε ελεύθερο θέλει το ελληνικό πανεπιστήμιο ο πρωθυπουργός. Καμία έγνοια δεν έχει για τη δημόσια παιδεία, όπως δεν έχει και για τη δημόσια υγεία», καταλήγοντας: «Να κερδοσκοπήσουν συγκεκριμένοι επιχειρηματίες θέλει. Όλα είναι επιχείρηση για τον κ. Μητσοτάκη». Νωρίτερα όμως δύο βουλευτές που έχουν βρεθεί κοντά στον Στέφανο Κασσελάκη, άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ να συμφωνήσει με την λειτουργία μη κρατικών πανεπιστημίων. Πρώτος ο Χάρης Μαμουλάκης που ανέφερε στον ΣΚΑΙ: «Δεν είμαστε αρνητικοί εκ προοιμίου. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να είναι χρήσιμος. Και είναι σημαντικό όταν νομοθετείς κάτι να βλέπεις σε έναν ορίζοντα πολλών ετών μπροστά σου» ενώ σημείωσε πως το κρίσιμο «δεν είναι η ίδρυση ad hoc μη κρατικών ΑΕΙ αλλά η σύνδεσή τους με την αγορά εργασίας». Ακολούθησε ο Πέτρος Παππάς: 

“Η άποψή μου είναι ότι πρέπει ο ΣΥΡΙΖΑ να μπει στη συζήτηση για τα μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια και για το πώς και με ποιες προϋποθέσεις μπορούν να λειτουργήσουν στη χώρα”, δήλωσε στο ραδιόφωνο των Παραπολιτικών. Ο Στέφανος Κασσελάκης έχει τοποθετηθεί κατά των ιδιωτικών πανεπιστημίων, αλλά υπέρ των συμπράξεων ξένων ιδιωτικών ιδρυμάτων με τα δημόσια ΑΕΙ της Ελλάδας και «βραχίονες ημιαυτόνομους από την διοίκηση του Πανεπιστημίου». Σε κάθε περίπτωση, αναμένεται με ενδιαφέρον η επίσημη και σαφέστερη θέση της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το θέμα...

Σπύρος Ραπανάκης

ethnos.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου