Συγκρούσεις από τα παλιά...
«Η μόνη τάση θα είναι η δημοκρατική τάση», είχε δηλώσει μεταξύ αποθέωσης και αποδοκιμασίας ο Στέφανος Κασσελάκης στην επεισοδιακή ...συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής τον Νοέμβριο όπου διακήρυξε την έναρξη της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Στην πραγματικότητα όμως στον «πλανήτη ΣΥΡΙΖΑ» τα πράγματα είναι πιο σύνθετα.
Η πορεία προς το συνέδριο του Φεβρουαρίου δεν θα είναι ανέφελη αφού ήδη στο εσωτερικό του κόμματος όπου διαμορφώνεται ένα νέο τοπίο, με νέους συσχετισμούς και ισορροπίες που αναζητούνται. Ως εκ τούτου, οι χριστουγεννιάτικες διακοπές του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ στις ΗΠΑ- σε Τέξας και Μισισιπή όπου βρίσκονται η δική του οικογένεια και του συζύγου του- αλλά και η περιοδεία που προγραμματίζεται σε Ευρώπη, Αμερική, Αυστραλία, Νότια Αφρική δεν θα είναι χωρίς άγχος για τα τεκταινόμενα στην Αθήνα και πιο συγκεκριμένα στην πλατεία Κουμουνδούρου. Ο πρόεδρος θα λείψει για καιρό, το ζήτημα είναι τι θα βρει όταν επιστρέψει.
Το 3ο συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ θα διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου. Ημερολογιακά σύντομα, όμως ο πολιτικός χρόνος θα είναι πυκνός. Σύμφωνα με πληροφορίες οι πρώτες γκρίνιες έχουν ήδη ξεκινήσει στην Κουμουνδούρου όπου διεξάγεται ένα άτυπο παιχνίδι ισχύος, με αφορμή την συγκρότηση της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής και της Επιτροπής Θέσεων. Στελέχη που τάχθηκαν από την αρχή με τον Στέφανο Κασσελάκη και άλλα που συμπορεύτηκαν μετά την πρώτη Κυριακή και συγκροτούν αυτό που ατύπως χαρακτηρίζεται ως «νεοπροεδρικοί», στελέχη της επιρροής Πολάκη, δεν κρύβουν την ενόχληση τους για την σύνθεση των δυο επιτροπών. Μόλις τρεις εκ των τριάντα που υπέγραψαν για την υποψηφιότητα Κασσελάκη συμμετέχουν στην ΚΟΕΣ ενώ μόλις δυο στην Επιτροπή Θέσεων. Για πολλούς που γνωρίζουν την ανθρωπογεωγραφία και τον εσωκομματικό χάρτη, ερμηνεύεται ως πριμοδότηση της πάλαι ποτέ Κίνησης Μελών, των στελεχών που θεωρούνται επιρροής Νίκου Παππά αλλά και του Χρήστου Σπίρτζη ο οποίος επανέρχεται, σύμφωνα με πληροφορίες, δυναμικά στα πράγματα ενόψει συνεδρίου. Είναι εξάλλου γνωστό ότι οι δύο πρώην υπουργοί και επικεφαλής της τέως πλειοψηφικής τάσης, έχουν οργανωτική δύναμη να κινητοποιήσουν μέλη και στελέχη σε μεγάλες περιοχές της Αττικής, όπως τα Ανατολικά και τα Νότια. Και φυσικά έχουν μεγάλη εμπειρία να δίνουν τη μάχη σε συνέδρια.
Ομάδα κρούσης βγάζει μπροστά ο Κασσελάκης
Την ίδια στιγμή, η πλευρά Κασσελάκη διαρρέει τη νέα «ομάδα κρούσης» που θα στελεχώσει τον πρόεδρο και θα αναλάβει την ευθύνη της πολιτικής δουλειάς και της εκπροσώπησης του κόμματος. Πρόκειται για στελέχη που έχουν ταχθεί ανοιχτά από την πρώτη στιγμή με τον Στέφανο Κασσελάκη, αρκετά νέα σε ηλικία, πολλά εκ των οποίων εντάσσονται στην ομάδα των «νεοπροεδρικών» αλλά και στελέχη που πρόσκειντο στην προηγούμενη φάση στην Κίνηση Μελών αλλά μετά την εκλογή Κασσελάκη ακολούθησαν τον πρόεδρο. Όλοι και όλες βέβαια με προυπηρεσία στον ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, δεν αναδεικνύεται προς ώρας κάποιο από τα νέα βιογραφικά. Πρόκειται για τους: Θανάση Οικονόμου στον συντονισμό της Στεγαστικής Πολιτικής, την Λίλα Σουλελέ, αναπληρώτρια συντονίστρια δικαιοσύνης, την Τζένη Αρσένη στα θέματα πολιτισμού, την Αγγελική Λεβέντη στην κοινωνική πολιτική και την αλληλεγγύη, τη Χρύσα Καραγιάννη στον Τουρισμό, την Έφη Μιχελάκη από την Κοζάνη και τον Θοδωρή Δουλουμπέκης από το Ρέθυμνο. Στην πρώτη γραμμή θα βρεθούν ακόμη η Κατερίνα Μπέρδου και η Νατάσα Γκαρά στον Έβρο αλλά και δυο γυναίκες που έχουν βρεθεί δίπλα στον Στέφανο Κασσελάκη με το «καλημέρα», η Κλειώ Αγγουράκη και η Μυρτώ Κοροβέση.
Το επόμενο δίμηνο θα είναι κρίσιμο για τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Η απουσία του προέδρου που εκ των πραγμάτων θα διαρκέσει εφόσον επιβεβαιωθεί η… παγκόσμια τουρνέ μπορεί να λειτουργήσει ως η παροιμία με τον γάτο και τα ποντίκια, αφού το εσωκομματικό στρατόπεδο θα ανασυντίθεται. Εάν, δε, οι δημοσκοπικές καταγραφές δεν είναι θετικές, εφόσον το πολιτικό τοπίο ξεκαθαρίζει, δεν αποκλείεται τα σύννεφα να πυκνώσουν. Στην διαδικασία της αναδιανομής ισχύος και ανασύνθεσης εντάσσεται φυσικά και ο Διονύσης Τεμπονέρας που όσο κι αν ο ίδιος δηλώνει πως δεν το επιδιώκει, οι παρεμβάσεις εντός και εκτός οργάνων, διαμορφώνουν διακριτή πολιτική πλατφόρμα.
Υπάρχουν, επίσης, τα στελέχη της ΔΗΜΑΡ που έχουν ασκήσει κριτική σε επιλογές και δηλώσεις του προέδρου, πρώην πασοκογενείς που κινούνται πλέον αυτόνομα όπως ο Γιάννης Ραγκούσης με επίσης οξεία κριτική ακόμα και στην τελευταία Κ.Ε., και άλλα στελέχη της παλιάς φρουράς όπως ο Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος παραιτήθηκε -από την ΚΕ και όχι από το κόμμα- με σοβαρές αιχμές για την ηγεσία Κασσελάκη ενώ μεταξύ άλλων δήλωσε: «Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν είναι αξιόπιστος φορέας εναλλακτικής κυβερνητικής πρότασης» και ότι «με τη σημερινή του ηγεσία δεν μπορεί να ανταποκριθεί -ακόμη κι αν ήθελε, δεν ξέρω αν θέλει- στους ιδρυτικούς στόχους του και στις ανάγκες της».
Παράλληλα τόνισε, «η σκέψη μου πάει εμένα κατευθείαν στο τρίτο ημίχρονο. Τι κάνουμε μετά; Τι κάνουμε σε ένα πολιτικό σκηνικό όπου ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να παίξει τον ρόλο του, όπου έχουμε κι άλλον φορέα ή φορείς στον ευρύτερο χώρο, αλλά κανείς από τους φορείς δεν μπορεί να απειλήσει την κυριαρχία Μητσοτάκη»...
Σπύρος Ραπανάκης
ethnos.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.