Με αέρα αισιοδοξίας επέστρεψε από το ολιγόωρο ταξίδι του στην Ελλάδα ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν που πραγματοποίησε στο πλαίσιο της πέμπτης συνεδρίασης του Συμβουλίου Υψηλού Επιπέδου Συνεργασίας Τουρκίας-Ελλάδας.
Στην επιστροφή με το προεδρικό αεροπλάνο, ο Τούρκος πρόεδρος, απάντησε σε ερωτήσεις δημοσιογράφων για όλα τα θέματα που έθεσε επί τάπητος με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αφού έβγαλε την καθιερωμένη φωτογραφία μέσα από το αεροσκάφος.
Εκτός από τη Διακήρυξη της Αθήνας που υπογράφηκε χθες καθώς και τις διαφορές των δύο χωρών στην Ανατολική Μεσόγειο, το Αιγαίο και τους εξοπλισμούς, σχολίασε και τη στάση της Ελλάδας απέναντι στον πόλεμο της Γάζας.
«Ολοκληρώσαμε με επιτυχία την επίσημη επίσκεψή μας στην Αθήνα στο πλαίσιο της πρόσκλησης του Έλληνα πρωθυπουργού κ. Μητσοτάκη. Όπως γνωρίζετε, μετά από ένα χάσμα 65 ετών μεταξύ των δύο χωρών, πραγματοποιήσαμε την πρώτη επίσημη επίσκεψη σε επίπεδο αρχηγού κράτους το 2017», ανέφερε αρχικά.
Τόνισε πως ήταν ιδιαίτερο χαρούμενος που βρέθηκε ξανά στην Αθήνα, «αυτή τη φορά με την ευκαιρία του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου», όπου, όπως χαρακτηριστικά είπε, «πραγματοποιήσαμε την τελευταία συνεδρίαση του Συμβουλίου Συνεργασίας Υψηλού Επιπέδου, το οποίο ιδρύσαμε κατά τη θητεία μου ως Πρωθυπουργός, το 2016».
Αναφερόμενος στις διμερείς σχέσεις είπε πως: «εξετάσαμε όλες τις διαστάσεις των διμερών μας σχέσεων. Αξιολογήσαμε τα βήματα που μπορούν να γίνουν για την περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μας στη βάση μιας θετικής ατζέντας. Οι περιφερειακές και παγκόσμιες εξελίξεις ήταν επίσης στην ατζέντα μας. Φέραμε στην ημερήσια διάταξη την καταπίεση που λαμβάνει χώρα στα κατεχόμενα παλαιστινιακά εδάφη , ιδιαίτερα στη Γάζα . Μοιραστήκαμε την άποψή μας ότι η διεθνής κοινότητα δεν πρέπει να μείνει σιωπηλή μπροστά στις σφαγές που διαπράττονται. Συζητήσαμε τι μπορεί να γίνει για την καθιέρωση μόνιμης κατάπαυσης του πυρός και την αποκατάσταση της αδιάκοπης ροής ανθρωπιστικής βοήθειας».
Το θετικό κλίμα που επικράτησε κατά τη χθεσινή επίσκεψη στην Ελλάδα φάνηκε και στη φράση που χρησιμοποίησε ο Ερντογάν: «Θα ανοίξει μια νέα σελίδα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις».
«Οι δύο χώρες έχουν τη γνώση, την εμπειρία και τη βούληση να λύσουν τα προβλήματά τους ειρηνικά χωρίς την παρέμβαση τρίτων».
Σε επίπεδο συνεργασιών ανέφερε πως η Τουρκία είναι έτοιμη, «να παρέχει στην Ελλάδα ενέργεια από τον πυρηνικό σταθμό που θα κατασκευαστεί στη Σινώπη», λέγοντας πως: «δεν εποφθαλμιούμε το δίκαιο κανενός, αλλά παράλληλα η βούλησή μας να μην επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων μας είναι ισχυρή».
«Οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο επηρεάζουν ως επί το πλείστον αρνητικά την Τουρκία και την Ελλάδα, που είναι οι σημαντικές χώρες της περιοχής. Για το λόγο αυτό, πρέπει να εξετάσουμε και να αγωνιστούμε για το ποιες ευκαιρίες μπορούμε να αποκτήσουμε από εδώ, ποιες ευκαιρίες μπορούμε να δημιουργήσουμε προς όφελος των χωρών μας», ανέφερε ο Τούρκος πρόεδρος και συνέχισε:
«Μπορώ να πω ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει θετική προσέγγιση σε αυτό το θέμα. Η επιθυμία μας είναι ότι να ασχοληθούμε με το μισογεμάτο ποτήρι, όχι με την άδεια του πλευρά. Η στάση μας απέναντι στη δίκαιη κατανομή των φυσικών πλούτων της περιοχής μας ήταν η ίδια από την αρχή. Έχουμε ισχυρή θέληση να μην επιτρέψουμε σε κανέναν να παραβιάσει τα δικαιώματά μας. Επιπλέον, είναι δυνατή μια δίκαιη και χωρίς αποκλεισμούς κοινή χρήση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αρκεί να χτίσουμε τις βάσεις που θα το διασφαλίσουν, να δημιουργήσουμε σωστούς οδικούς χάρτες και να μην επιτρέψουμε προκλήσεις. Αυτό το συνέδριο που προτείνουμε να διοργανώσουμε θα είναι η σωστή προσέγγιση για τη δημιουργία αυτής της βάσης», σημείωσε χαρακτηριστικά.
Για τις αμυντικές δαπάνες
Μιλώντας για τις αμυντικές δαπάνες, τόνισε πως επιθυμεί ηρεμία στο Αιγαίο «χωρίς κυνομαχίες».
«Ως χώρα με πληθυσμό περίπου 85 εκατ., προσέχουμε τις αμυντικές μας δαπάνες σε επίπεδο που δεν συγκρίνεται με την Ελλάδα. Η γείτονα χώρα ξοδεύει διαφορετικά σε σύγκριση με εμάς στον συγκεκριμένα τομέα. Η Ευρωπαϊκή Ένωση και οι Ηνωμένες Πολιτείες υποστηρίζουν σοβαρά αυτές τις αμυντικές δαπάνες. Για τις «κυνομαχίες» στο Αιγαίο είπε να κλείσουμε αυτή τη σελίδα και να το τελειώσουμε».
Και έκλεισε το κεφάλαιο Ελλάδα λέγοντας, πως «η αμυντική βιομηχανία της Ελλάδας δεν έχει παραγωγή σαν τη δική μας. Έχουμε καταστεί πλέον σε θέση να παράγουμε σε επίπεδο που ανταποκρίνεται σε μεγάλο βαθμό στις ανάγκες μας σε αυτόν τον τομέα. Για το λόγο αυτό, οι δαπάνες της Τουρκίας για αγορές όπλων είναι ασύγκριτα χαμηλότερες από την Ελλάδα. Είμαστε μια χώρα που παράγει τις δικές της δαπάνες αμυντικής βιομηχανίας και έχει μειώσει σημαντικά το κόστος. Επί του παρόντος δεν παράγουμε F-16, αλλά είμαστε επίσης σε θέση να τα επισκευάσουμε και να τα συντηρήσουμε», πρόσθεσε.
Αναφορικά με τη στάση της Ελλάδας στον πόλεμο Ισραήλ - Χαμάς, ο Τούρκος πρόεδρος είπε στους δημοσιογράφους πως σχολίασε τη στάση της Ελλάδας στην ψηφοφορία του ΟΗΕ για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα.
«Είπα στον Μητσοτάκη πως θα θέλαμε να σε δούμε στο πλευρό της Παλαιστίνης. Μακάρι να μην ήσασταν ανάμεσα σε αυτούς που απείχαν και να είχατε ταχθεί στο πλευρό αυτών των 121 χωρών», ανέφερε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.