Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

ΣΥΡΙΖΑ: Ενώπιον δεύτερης διάσπασης και της δημοσκοπικής κατάρρευσης

 


Με τον ΣΥΡΙΖΑ βυθισμένο της δίνη της εσωστρέφειας η ομάδα της Έφης Αχτσιόγλου φαίνεται πως βαδίζει στον δρόμο που οδηγεί στη δεύτερη και μεγαλύτερη διάσπαση του κόμματος. Το κλίμα της πανελλαδικής τηλεδιάσκεψης των «6+6» βάρυναν οι αναφορές του Στέφανου Κασσελάκη για αποστασία.

Η συνεδρίαση της ομάδας Αχτσιόγλου πραγματοποιήθηκε στον απόηχο του θερμού επεισοδίου μεταξύ Παύλου Πολάκη και Σίας Αναγνωστοπούλου, η οποία από στελέχη του κόμματος ερμηνεύτηκε και ως πίεση για έξοδο από το κόμμα.

Ο Παύλος Πολάκης, βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ μέσω της σελίδας στο facebook ανήρτησε: «Συντρόφισσα Σία Αναγνωστοπούλου, πράγματι «δεν κάνω για επιτελικές θέσεις». Το απέδειξα και τον Μάρτιο του 2022 όταν μετά τη δημόσια επίθεση μου στον Πλεύρη και τη Γκάγκα, λάβατε αμέσως εσύ και ο σύζυγός σου την αντιϊκή θεραπεία με paxlovid που δικαιούσασταν αλλά δεν σας χορηγούσαν».

«Δεν θα μπω σε προσωπική αντιπαράθεση με τον σ. Πολάκη. Γνωριζόμαστε πολύ καλά και γνωρίζουμε και οι δύο καλά τι σημαίνει πολιτική αντιπαράθεση και τι προσωπική επίθεση», σχολίασε η Σία Αναγνωστοπούλου.

Ο Στέφανος Κασσελάκης επικοινώνησε τηλεφωνικά και με τον Παύλο Πολάκη όσο και με τη Σία Αναγνωστοπούλου προκειμένου να πέσουν οι τόνοι.

Το «κύμα» αποχωρήσεων καλά κρατεί καθώς την έξοδο από τον ΣΥΡΙΖΑ ανακοίνωσε η πλειοψηφία της νεολαίας του ΣΥΡΙΖΑ της Θεσσαλονίκης.

Δημοσκοπικές «αναταράξεις»

Η αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών που αποτυπώνεται σε δύο δημοσκοπικές μετρήσεις προκαλούν αναταράξεις. Παρά τη σταθερή επικράτηση με διαφορά της ΝΔ φαίνεται πως το ΠΑΣΟΚ εδραιώνεται στη δεύτερη θέση αφήνοντας πίσω του τον ΣΥΡΙΖΑ.

Η GPO για την εφημερίδα «Παραπολιτικά» δίνει στη ΝΔ 36% στην πρόθεση ψήφου. Το ΠΑΣΟΚ καταλαμβάνει 12,1% και ο ΣΥΡΙΖΑ 11 %. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,9%, Ελληνική Λύση με 5,4% , Νίκη με 2,8% , Πλεύση ελευθερίας με 3,1%, ΜέΡΑ25 με 1,2% και Σπαρτιάτες με 3,6%, ενώ η δεξαμενή των αναποφάσιστων αγγίζει το 10,3%.

«Με 10% δεν είσαι μεγάλο κόμμα. Είσαι τρίτο κόμμα πρέπει να προχωρήσουμε μπροστά. Η χώρα όντως χρειάζεται μια αντιπολίτευση που θα δώσει υγεία και σωστά επιχειρήματα στο δημόσιο διάλογο», σχολίασε ο υφυπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

Παράλληλα η Marc για το «Πρώτο θέμα» δίνει στη ΝΔ 34,1%, στο ΠΑΣΟΚ 12,4% και στον ΣΥΡΙΖΑ 12% στην πρόθεση ψήφου. Ακολουθούν ΚΚΕ με 8,3%, Ελληνική λύση με 4,9%, Σπαρτιάτες με 2,9%, Πλεύση ελευθερίας με 2,9%, ΜέΡΑ25 με 2,8%, Νίκη με 2,5%, ενώ οι αναποφάσιστοι φτάνουν το 8,6%.

Η δημοσκοπική άνοδος του ΠΑΣΟΚ ανοίγει ξανά την συζήτηση μέσα στο κόμμα για διεύρυνση με τον πρόεδρο του κόμματος όμως να κλείνει την πόρτα σε κομματικές μεταγραφές.

«Το ΠΑΣΟΚ όλων μας δεν έχει απλά ένα στόχο να περάσει τον ΣΥΡΙΖΑ. Έχει ένα πολύ μεγαλύτερο στόχο, να κερδίσει τη ΝΔ. Το ΠΑΣΟΚ η ανανεωτική αριστερά τα οικολογικά κινήματα, κάθε πολίτης ο αδύναμος ελληνικός λαός η μεσαία τάξη σε μια ευρεία πολιτική και κοινωνική συμμαχία απέναντι στη συντήρηση. Όλοι μαζί ενωμένοι και δεσμεύομαι για νίκες. Πολλές νίκες», δήλωσε ο Νίκος Ανδρουλάκης.

Μέσα στο ΠΑΣΟΚ οι διεργασίες συνεχίζονται, ενώ στην συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής υπήρξαν και αιχμηρές παρεμβάσεις που άσκησαν σκληρή κριτική στις επιλογές του Νίκου Ανδρουλάκη.

Η σύνθεση του ευρωψηφοδελτίου του ΠΑΣΟΚ αποτελεί άλλο ένα στοίχημα για τον Νίκο Ανδρουλάκη, καθώς θα δείξει τα σχέδια του για την διεύρυνση του κόμματος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου