Η πρώτη του εμφάνιση ενώπιον της ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ -πλέον ως πρόεδρος- κάθε άλλο παρά πανηγυρική ήταν για τον Στέφανο Κασσελάκη. Το ρήγμα που έχει δημιουργηθεί από την αναγγελία της υποψηφιότητάς του μέχρι και πριν λίγα 24ωρα, τελικά περισσότερο βαθαίνει, παρά έχει ελπίδες να συγκρατήσει την ήδη πολύ εύθραυστη ενότητα.
Ο Στέφανος Κασσελάκης παρακολούθησε την Πολιτική Γραμματεία από τη Νέα
Υόρκη όπου και βρίσκεται για τον επικείμενο γάμο του με τον Τάιλερ Μάκμπεθ, κάτι που ξένισε μερίδα των μελών του οργάνου, επειδή, ειδικά ως νέος και καθόλου γνωστός προς τον κόσμο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, θα περίμενε κανείς να είναι εκεί με τη φυσική του παρουσία.«Έτσι θα προχωρήσουμε συντεταγμένα και στο συνέδριό μας. Το οποίο πρέπει να γίνει αφού έχει προηγηθεί ένας συγκροτημένος και αναλυτικός διάλογος».
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη μεταφέρει το Έκτακτο συνέδριο στα τέλη του Φεβρουαρίου, αλλά τίποτε δεν μπορεί να εγγυηθεί ότι το τραύμα της εσωκομματικής ζωής θα έχει κάπως ιαθεί έως τότε. Η πρόταση Κασσελάκη υπερψηφίστηκε με 20 υπέρ, 10 κατά και 8 λευκά. Συμπεριλαμβάνει, μεταξύ άλλο, 13 περιφερειακά συνέδρια για τη διαμόρφωση του νέου προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Ιδεολογική ρήξη
Οι δύο βασικές διαφωνίες ήταν γύρω από τα ζητήματα της κομματικής λειτουργίας και της στάσης που κράτησε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ απέναντι στις επιθέσεις του Ισραήλ προς την Γάζα. Μάλιστα, πληροφορίες λένε ότι ο Στέφανος Κασσελάκης είπε πως “μέχρι στιγμής δεν ξέρουμε αν βομβάρδισε το Ισραήλ το νοσοκομείο στην Γάζα”, κάτι που πυροδότησε εκ νέου αντιδράσεις.
Από την πλευρά των στελεχών που στήριξαν την Έφη Αχτσιόγλου τέθηκαν -σε κοινή βάση επί του συνόλου των τοποθετήσεων- διαφωνίες για την τοποθέτηση του Κασσελάκη στον ΣΕΒ, οι οποίες είναι επί των ίδιων των προγραμματικών θέσεων του κόμματος, όπως επίσης η “σιγή” για τις επιθέσεις στην Γάζα -επί των κεντρικών πολιτικών ζητημάτων.
Η πρόταση του Στέφανου Κασσελάκη μεταφέρει το Έκτακτο συνέδριο στα τέλη του Φεβρουαρίου
Σκληρή κριτική ασκήθηκε και επί των εσωκομματικών πολιτικών ζητημάτων. Πρόκειται για την στάση των στελεχών που στήριξαν δεξιούς υποψηφίους δημάρχους, ενώ σχολιάστηκε ως αρνητικό το αποτέλεσμα των αυτοδιοικητικών εκλογών, παρά το μάλλον ενθουσιώδες μήνυμα του Στέφανου Κασσελάκη από τη Νέα Υόρκη. Τέλος, σκληρά κρίθηκε και η απόφαση περί “υπονομευτών της ενότητας”, οι οποίοι δεν θα είναι υποψήφιοι ή υποψήφιες με απόφαση -κατά την κρίση- Κασσελάκη.
Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτησή του είπε ότι “η υπόθεση της ενότητας θα κριθεί τις επόμενες εβδομάδες”, σημειώνοντας ότι δεν είναι αισιόδοξος μετά από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας. Μάλιστα, άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο της αποχώρησης, αναφέροντας ότι το επόμενο διάστημα θα κριθεί αν η υπόθεση της ανανεωτικής Αριστεράς θα έχει μέλλον εντός του ΣΥΡΙΖΑ.
Υψηλοί ήταν και οι τόνοι για τις δημόσιες απειλές και επιθέσεις από πλευράς των νέων προεδρικών, μεταχειριζόμενοι -συμπεριλαμβανομένου και του ίδιου του προέδρου” φράσης περί “αριστερόμετρων” και “ξινίλας”.
Πολάκης κατά (σχεδόν) πάντων
“Κλειδί” για την ανάγνωση της σοβαρότητας της ρήξης, είναι ο νέος “υπερσυντονιτής” ΕΠΕΚΕ, Παύλος Πολάκης. Από το πρωί της Τετάρτης ο κος Πολάκης έκρινε ως ανεπαρκές το κοινοβουλευτικό έργο του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ σχετικά με την αυξημένη τιμολόγηση του ρεύματος, κάτι που προκάλεσε την αντίδραση του Αλέξη Χαρίτση, πρώην τομεάρχη Ανάπτυξης.
Η σκληρή κριτική του Παύλου Πολάκη συνεχίστηκε και εντός της ΠΓ, αυτήν την φορά με αφορμή τις λίστες με τις εταιρίες που λαμβάνουν χρήματα από το Ταμείο Ανάκαμψης. Έτσι, η κριτική για τη μη επαρκή ανάδειξη του θέματος, βάρυνε τους αντίστοιχους Τομεάρχες.
Πράγμα που προκάλεσε αντιδράσεις από στελέχη της ΠΓ, που ανέφεραν ότι για το συγκεκριμένο θέμα υπήρξε “λαϊκή κατακραυγή”. Κατηγόρησαν δε τον Παύλο Πολάκη πως η στάση του κόστισε στο κόμμα, αφού καλούνταν να απολογηθούν κάθε φορά για τη συμπεριφορά του νυν υπερτομεάρχη. Του χρεώνουν ότι η συμπεριφορά του κόστισε εκλογικά στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ “και έρχεται τώρα και παριστάνει τον τιμητή”.
Ο Παύλος Πολάκης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, αναφέρθηκε αρνητικά στην στάση του κόμματος και για το ζήτημα των εμβολίων, αυτήν την φορά κατηγορώντας -έμμεσα- τον κο Ξανθό.
Γιατί έχει σημασία η στάση του Παύλου Πολάκη; Γιατί ο ρόλος του έχει αναβαθμιστεί σε έναν από τους σημαντικότερους ανθρώπους του προέδρου. Ο υπερτομεάρχης Παύλος Πολάκης, ίσως ο πιο ένθερμος υποστηρικτής του Στέφανου Κασσελάκη, ανέλαβε πια τη θέση που κατείχε στο παρελθόν ο Αλέκος Φλαμπουράρης δίπλα στον Αλέξη Τσίπρα. Δηλαδή, την θέση του προσώπου – κλειδί σε ό,τι αφορά και την εσωκομματική λειτουργία και την κομματική παρουσία και τις πολιτικές θέσεις του κόμματος.
Το γεγονός ότι ο ίδιος φαίνεται περισσότερο πρόθυμος να έρθει σε σύγκρουση παρά να επιχειρήσει ενότητα, είναι το πλέον αντιπροσωπευτικό του κλίματος της πλευράς των νέων προεδρικών.
Ασυμφωνία χαρακτήρων
Όλα δείχνουν πως ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ βρίσκεται πριν από ένα καθόλου βελούδινο διαζύγιο. Από τις αυτονομημένες κινήσεις του προέδρου, ως το τις καταστατικές του παραβιάσεις, ως την υποτίμηση ή ακόμη και τον τραμπουκισμό που υφίστανται μέλη και στελέχη, ο δρόμος κάθε άλλο παρά ανθόσπαρτος παραμένει.
Αν προστεθεί στην εξίσωση το απόλυτα ουσιώδες ιδεολογικό χάσμα μεταξύ του προέδρου και των αριστερών στελεχών, το συνέδριο του Φεβρουαρίου προβλέπεται να είναι το σημαντικότερο πολιτικό γεγονός στην ιστορία της μεταπολιτευτικής Αριστεράς.
Μέχρι τότε, πληθαίνουν οι καταγγελίες προς το πρόσωπο του Στέφανου Κασσελάκη ακόμη και για τις πολιτικές του θέσεις στα εργασιακά, τα εσωκομματικά και, αισίως, στο ζήτημα της πολεμικής σύρραξης στην Γάζα. Προς υπεράσπιση του νέου πρόεδρου, όμως, ισχυρίστηκε ότι “μαθαίνει γρήγορα”. Ουδέποτε, όμως, ισχυρίστηκε ότι μαθαίνει και… “αριστερά”.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.