Τρίτη 24 Οκτωβρίου 2023

 Επικίνδυνα μονοπάτια...


Το παλαιστινιακό ζήτημα δεν είναι σημερινό. Υπάρχει πάνω από εβδομήντα χρόνια, από τότε που ο ΟΗΕ με την 181 απόφασή του επέβαλε τη διχοτόμηση της Παλαιστίνης σε δύο κράτη. Από τότε «έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι», αλλά κυρίως έχει χυθεί πολύ αίμα.

Το γεγονός ότι το παλαιστινιακό ζήτημα δεν έχει... λυθεί είναι ντροπή για την ανθρωπότητα. Κι αυτή η ντροπή οδηγεί σε απάνθρωπες εξελίξεις. Τη Χαμάς και τις πρακτικές της τις δημιούργησε αυτή η κατάσταση. Δηλαδή, η μη επίλυση του Παλαιστινιακού και η αμέριστη στήριξη στο Ισραήλ, στις απαιτήσεις του, τις στοχεύσεις του και τη μακρόχρονη κατοχή και εξοντωτική καταπίεση ενός λαού, βασιζόμενο στην υπεροπλία και τη διεθνή στήριξη που του διασφαλίζουν η Δύση και κυρίως οι ΗΠΑ.

Είμαστε ενάντια στην τρομοκρατία. Και του Ισραήλ και της Χαμάς. Είμαστε ενάντια σε κάθε μορφή αυτού που ονομάζεται ισλαμοφασισμός. Αλλά και κατά της κρατικής τρομοκρατίας που ασκεί το Ισραήλ εις βάρος του παλαιστινιακού λαού.

Είμαστε υπέρ της ύπαρξης του κράτους του Ισραήλ. Κι ακριβώς γι' αυτόν τον λόγο ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε υπέρ της ύπαρξης παλαιστινιακού κράτους που ακόμα δεν υπάρχει. Εκεί βρίσκεται η λύση. Διαφορετικά η πορεία θα είναι από το κακό στο χειρότερο.

Αυτές οι βασικές αρχές ήταν κάποτε ο πυρήνας της ελληνικής εξωτερικής πολιτικής που σταδιακά εξασθένησε με τη σύσφιγξη των σχέσεων με το Ισραήλ (κάτι που δεν ήταν εξ ορισμού κακό), για να καταλήξουμε σήμερα στην πολιτική Μητσοτάκη που ανατρέπει τα πάντα και βάζει τη χώρα σε πολύ επικίνδυνα μονοπάτια. Εκθέτει τη χώρα στον κίνδυνο άμεσης ή έμμεσης εμπλοκής σε μια ευρύτερη ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή.

Ο πρωθυπουργός πήγε χθες στο Ισραήλ και συνάντησε τον Νετανιάχου για να του πει ότι τον στηρίζει, ελπίζοντας «πως ό,τι κι αν συμβεί πρέπει να συμβεί χωρίς μεγάλο ανθρωπιστικό κόστος». Ούτε λέξη για τα δικαιώματα των Παλαιστινίων και για το δικαίωμά τους να αποκτήσουν κράτος.

Αλήθεια, πόσοι πρέπει να σκοτωθούν, κατά τον κ. Μητσοτάκη, για να μην είναι «μεγάλο το ανθρωπιστικό κόστος»; Πόσο ανάλγητος μπορεί να είναι ο ηγέτης που μιλάει κατ' αυτόν τον τρόπο; Και πόσο κυνισμό πρέπει να διαθέτει αναλαμβάνοντας το ρίσκο να εμπλέξει τη χώρα και τον λαό -ερήμην του- σε έναν άδικο και εντελώς ξένο προς τα εθνικά συμφέροντα πόλεμο;...

efsyn.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου