Κυριακή 30 Ιουλίου 2023

Oι 40 παράξενες μέρες της κυβέρνησης: Από την «παρέλαση» στο δρόμο με τα αυτογκόλ

 


μόλις εβδομάδες χρειάστηκαν για να αποδειχθεί περίτρανα ότι το νέο κυβερνητικό σχήμα που συγκρότησε ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης, με τον ασύλληπτο αέρα του 41%, μπάζει από παντού!

Ο εξαναγκασμός σε παραίτηση του κ. Νότη Μηταράκη από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη, μετά από δύο κίτρινες κάρτες, για την πανεπιστημιακή και την έφιππη αστυνομία και μια «κόκκινη» για την επιλογή του να πάει οικογενειακές διακοπές, ενώ η Ελλάδα ήταν παραδομένη στις φλόγες και η χώρα θρηνούσε την απώλεια πέντε ανθρώπινων ζωών, είναι απλώς η κορυφή του παγόβουνου.

Από τα πρώτα εικοσιτετράωρα της νέας κυβερνητικής θητείας, τα σημάδια στον ορίζοντα ήταν δυσοίωνα. Ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης, ανοικτά και χωρίς περιστροφές, εναντιώθηκε δημόσια στην προαναγγελία του πρωθυπουργού Κυρ. Μητσοτάκη για θεσμοθέτηση του γάμου μεταξύ ομόφυλων ζευγαριών. Ακολούθησαν οι δύο άστοχες παρεμβάσεις του κ. Μηταράκη, και πολλά μικρότερα και καθημερινά επεισόδια, τα οποία καταμαρτυρούσαν αδυναμία συντονισμού μιας κυβέρνησης που στις πρώτες μέρες του βίου της, δείχνει να περνάει κάτω από τον πήχη των προσδοκιών που δημιουργεί μία τόσο εντυπωσιακή νίκη, όπως αυτή που κατήγαγε η ΝΔ στις δύο αλλεπάλληλες εκλογικές αναμετρήσεις.

Στάχτη το αφήγημα της ολοκληρωμένης προετοιμασίας για τις φωτιές

Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, ήρθε η λαίλαπα των καταστροφικών πυρκαγιών να γκρεμίσει το αφήγημα της ορθής, έγκαιρης και ολοκληρωμένης προετοιμασίας για την αντιπυρική περίοδο και να αναδείξει με τρόπο βίαιο και κραυγαλέο την απόλυτη αδυναμία συντονισμού. Ένα από τα πλεον εμβληματικά νησιά της χώρας, η Ρόδος ήταν παραδομένη για δέκα και πλέον ημέρες στις φλόγες, η Αττική μέτρησε για πολλοστή φορά τις πληγές της, ενώ η πυρκαγιά στην αποθήκη πυρομαχικών στη Νέα Αγχίαλο, έδωσε τροφή για δηλητηριώδη σχόλια από ευρωπαϊκά και διεθνή ΜΜΕ, ενώ ενίσχυσε σημαντικά την αγωνία της κοινωνίας για ελλιπή προστασία ακόμα και από τα αυτονόητα.

Από χθες, στο κάδρο μπήκε και το ζεϊμπέκικο του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη, εν μέσω εθνικής καταστροφής και εθνικού πένθους, το οποίο προκάλεσε οργή στον κ. Κ. Μητσοτάκη, σύμφωνα με διαρροές από το περιβάλλον του πρωθυπουργού και φαίνεται να οδηγεί στην απόσυρση της «γαλάζιας» στήριξης.

Το τοπίο, άλλωστε έχει ήδη σκιαστεί δραματικά από τις καταστροφικές πυρκαγιές και τις βαριές συνέπειές τους στην οικονομία, τις περιουσίες των πολιτών και το περιβάλλον.

«Σε μόλις έναν μήνα, η βεβαιότητα για νέα, σαρωτική επικράτηση και επαναβεβαίωση της πολιτικής κυριαρχίας της ΝΔ, έχει μετατραπεί σε συγκρατημένη αισιοδοξία» εκτιμούν έμπειρα κομματικά στελέχη, που φοβούνται, ότι ιδιαίτερα στις περιοχές που οι φωτιές προκάλεσαν μεγάλες καταστροφές, οι κάλπες των αυτοδιοικητικών εκλογών μπορεί να λειτουργήσουν ως ευκαιρία έκφρασης δυσαρέσκειας, μεταβάλλοντας, έστω και μερικώς, τους υπάρχοντες συσχετισμούς.

Ενδεικτικό του κλίματος είναι ότι παρά την εντυπωσιακή και παρατεταμένη αδυναμία του ΣΥΡΙΖΑ να καταλήξει στα πρόσωπα που θα υποστηρίξει σε κρίσιμες περιφέρειες και δήμους της χώρας, αλλά και το διαφαινόμενο ναυάγιο κάθε προσπάθειας για συνεννόηση με το ΠΑΣΟΚ, στην Πειραιώς, επικρατεί αυξημένη εγρήγορση, καθώς, όπως λένε στελέχη της, ο μέχρι σήμερα σχεδιασμός, περνάει αναγκαστικά «μέσα από τα καμένα».

Η μονοπώληση της επικαιρότητας από τις φωτιές είχε ως αποτέλεσμα να ανοίξει μόνο εν μέρει η ατζέντα με τα ζητήματα που δρομολογούσε να αναδείξει η κυβέρνηση ως τον ερχόμενο Οκτώβριο, οπότε και θα στηθούν οι αυτοδιοικητικές κάλπες. «Μπορεί να είχαμε και τη βούληση και το σχέδιο να τρέξουμε, αλλά τόσο η κυβέρνηση όσο και ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναγκάζονται σε διαρκείς ανασχεδιασμούς δράσεων, αναβολές, έκτακτες αποφάσεις.

Μέσα σε αυτό το κλίμα, από χθες προστέθηκε στο αυτοδιοικητικό παζλ και το κομμάτι με πρωταγωνιστή τον φυλακισμένο νεοναζί Κασσιδιάρη, ο οποίος θα κατέλθει υποψήφιος για τον Δήμο της Αθήνας. Η κυβέρνηση, σε μία αιφνίδια στροφή εκατόν ογδόντα μοιρών, ανακοίνωσε χθες δια του εκπροσώπου της Παύλου Μαρινάκη ότι δεν θα καταθέσει νομοθετική ρύθμιση προκειμένου να μπει μπλόκο στην κάθοδό του, με το επιχείρημα ότι σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, λόγω της πρωτόδικης καταδίκης του, εκπίπτει από όποιο αξίωμα κι αν λάβει στην αυτοδιοίκηση. Βεβαίως, η νομοθεσία που επικαλέστηκε η κυβέρνηση προϋπήρχε των διαρροών περί επικείμενης νομοθετικής πρωτοβουλίας και ως εκ τούτου, η νέα στάση του Μεγάρου Μαξίμου προκαλεί εύλογα ερωτηματικά στα γαλάζια στελέχη αλλά και πονοκέφαλο στον νυν δήμαρχο Κώστα Μπακογιάννη, αφού η συγκεκριμένη υποψηφιότητα θεωρείται ότι θα έχει σημαντική δυναμική.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου