«Κόκκινο» χτυπά ο υδράργυρος, με τους μετεωρολόγους να κρούουν «καμπανάκι» για έναν πανμεσογειακό καύσωνα που αναμένεται να κάνει την εμφανίσή του σε αρκετές χώρες.
Ολόκληρος ο πλανήτης «φλέγεται». Η μέση θερμοκρασία της Γης τη Δευτέρα (3/7) ήταν η υψηλότερη που έχει καταγραφεί ποτέ. Στη συνέχεια η Τρίτη (4/7) ήρθε για να «σπάσει» αυτό το ρεκόρ, με την Τετάρτη (4/7) να έρχεται στη συνέχεια ισόπαλη.
Όμως, τα πράγματα δεν σταματούν εκεί. Ο περασμένος μήνας ήταν επίσης ο πιο καυτός Ιούνιος που έχει καταγραφεί στην ιστορία. Οι ακραίες θερμοκρασίες είναι πιθανό να συνεχιστούν, ειδικά μέσα στον Ιούλιο, ο οποίος είναι συνήθως ο πιο ζεστός μήνας του χρόνου.
Τι προκαλεί όμως την υπερβολική ζέστη; «Το φαινόμενο καθοδηγείται από τον συνδυασμό του Ελ Νίνιο πάνω από την υπερθέρμανση του πλανήτη και έτσι μπορεί κάλλιστα να δούμε μερικές ακόμη θερμότερες μέρες τις επόμενες 6 εβδομάδες», έγραψε στο Twitter ο Robert Rohde, επικεφαλής επιστήμονας στο Berkeley Earth.
Τμήματα του Καναδά, των Ηνωμένων Πολιτειών, του Μεξικού, της Ασίας και της ανατολικής Αυστραλίας παρατηρήθηκαν πολύ θερμότερα από το κανονικό, ανέφερε σε ανάρτησή της η Υπηρεσία Κλιματικής Αλλαγής Copernicus.
«Η παρακολούθηση του κλίματος μας είναι πιο σημαντική από ποτέ για να προσδιοριστεί πόσο συχνά και για πόσο καιρό οι αυξήσεις της παγκόσμιας θερμοκρασίας ξεπερνούν τον 1,5 βαθμούς Κελσίου (στόχος που έχει τεθεί στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα)», δήλωσε η Samantha Burgess, αναπληρώτρια διευθύντρια της Υπηρεσίας Κλιματικής Αλλαγής Copernicus. «Κάθε κλάσμα του βαθμού είναι σημαντικό για να αποφευχθούν ακόμη πιο σοβαρές συνέπειες της κλιματικής κρίσης».
Ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε πρόσφατα ότι είναι σχεδόν βέβαιο ότι ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα είναι το θερμότερο που έχει καταγραφεί, ξεπερνώντας το 2016.
Ένας από τους κύριους λόγους που τα επόμενα χρόνια αναμένεται να είναι τόσο καυτά είναι το Ελ Νίνιο, ένα φυσικό κλιματικό φαινόμενο.
«Η έναρξη του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας και έτσι να προκαλέσει περισσότερη ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου, αλλά και στους ωκεανούς», δήλωσε ο Πέτρι Ταάλας, γενικός γραμματέας του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού.
Σημειώνεται, ότι η πιο καυτή χρονιά που έχει καταγραφεί - το 2016 - ήταν κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου Ελ Νίνιο. Ακόμη πιο ανησυχητικό είναι ότι το Ελ Νίνιο αναμένεται να ενισχυθεί κατά τη διάρκεια του χειμώνα και, πιθανότατα, να προσφέρει άλλη μια χρονιά ρεκόρ το 2024.
Ο παράγοντας κλιματική αλλαγή
Ο άλλος κύριος λόγος για τις θερμοκρασίες που σπάνε ρεκόρ είναι η κλιματική αλλαγή. Είναι πιθανό ότι οι μέσες παγκόσμιες θερμοκρασίες για ένα από τα επόμενα πέντε χρόνια θα ξεπεράσουν το όριο του 1,5 βαθμού Κελσίου που ορίζεται στη συμφωνία του Παρισιού για το κλίμα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Μετεωρολογικό Οργανισμό.
«Αυτή η έκθεση δεν σημαίνει ότι θα υπερβούμε μόνιμα το επίπεδο των 1,5 βαθμών, σημείωσε ο Ταάλας. «Ωστόσο, η WMO κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι θα ξεπεράσουμε το επίπεδο αυτό σε προσωρινή βάση με αυξανόμενη συχνότητα. Είναι ένα σημάδι ότι η κλιματική αλλαγή στέλνει τους ανθρώπους σε αχαρτογράφητη περιοχή», υπογράμμισε.
Η κλιματική αλλαγή οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην καύση ορυκτών καυσίμων, η οποία οδηγεί σε αυξημένη θέρμανση των ωκεανών, τήξη των θαλάσσιων πάγων και των παγετώνων, άνοδο της στάθμης της θάλασσας και σε ακραίες καιρικές συνθήκες.
SOS από τους επιτήμονες
Η ζέστη είναι μόνο ένας από τους τρόπους με τους οποίους ο πλανήτης μας λέει ότι κάτι δεν πάει καλά, προειδοποιούν οι ειδικοί. Αναφέρουν πως μέσα στο εκρηκρικό «κοκτέιλ» που καθιστά τον πλανήτη σε κρίση, βρίσκεται - εκτός από τα προαναφερθέντα - ο καπνός από τις δασικές φωτιές.
Φέτος, μεγάλη ποσότητα καπνού από πυρκαγιές προέρχεται από τον Καναδά, που κατέστησαν επικίνδυνα τα επίπεδα ποιότητας του αέρα στην ανατολική Βόρεια Αμερική. Οι επιστήμονες ανησυχούν ότι τα πράγματα από τις δασικές φωτιές και τον καπνό θα χειροτερέψουν.
Νέα ελπίδα στη Μεσόγειο: Τα κοράλλια σε μεγαλύτερο βάθος αντέχουν τα κύματα καύσωνα
Οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα μαλακά, διακλαδισμένα κοράλλια βαθιά στη Μεσόγειο Θάλασσα έχουν παραμείνει αλώβητα από το θερμικό στρες, μια αρκετά αισιόδοξη ανακάλυψη εν μέσω της ακραίας ζέστης στην περιοχή. Αντίθετα, τα κοράλλια στα ρηχά νερά έχουν υποφέρει αισθητά καθώς οι θερμοκρασίες έχουν αυξηθεί σημαντικά.
Την τελευταία δεκαετία, η Μεσόγειος Θάλασσα γνώρισε συχνούς, καταστροφικούς θαλάσσιους καύσωνες που έχουν επηρεάσει τεράστιες εκτάσεις της επιφάνειας της Μεσογείου. Οι θερμοκρασίες της επιφάνειας της θάλασσας έχουν ανέβει στο παρελθόν έως και 5 βαθμούς Κελσίου πάνω από την κανονική, σκοτώνοντας ζώα από 50 ταξινομικές ομάδες.
Ένα είδος που επηρεάζεται είναι το Paramuricea clavata, γνωστό και ως θαλάσσιο μαστίγιο, ένα είδος μαλακών κοραλλιών που «κατασκευάζει» το τοπικό οικοσύστημα δημιουργώντας τρισδιάστατους οικοτόπους που προσελκύουν μια σειρά από βιοποικιλότητα.
«Από τη μία πλευρά, είναι καλά νέα γιατί γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι πληθυσμοί που δεν επηρεάζονται», είπε ο Lorenzo Bramanti, ερευνητής στο εργαστήριο LECOB-CNRS που ηγήθηκε της αποστολής, στο Mongabay. «Από την άλλη πλευρά, γνωρίζουμε ότι αυτή η αύξηση της συχνότητας και της ισχύος των κυμάτων καύσωνα θα φέρει επίσης τη θέρμανση του νερού σε αυτό το βάθος. Φαντάζομαι ότι έχουμε κερδίσει χρόνο… για να καταλάβουμε πώς λειτουργεί ο πληθυσμός και να κάνουμε κάτι για να σταματήσουμε την καταστροφή του».
Πολλά κοράλλια στη Μεσόγειο είναι ιδιαίτερα ευάλωτα στο θερμικό στρες λόγω της αργής ανάπτυξής τους. Μια μελέτη του 2021 διαπίστωσε ότι οι κοινότητες των κοραλλιογενών υφάλων στη Μεσόγειο δεν είχαν ακόμη ανακάμψει από ένα θαλάσσιο κύμα καύσωνα το 2003 λόγω των επακόλουθων γεγονότων καύσωνα που συνέβησαν σε σχεδόν ετήσια βάση.
«Αυτή η νέα ανακάλυψη μας δίνει πραγματική ελπίδα για το μέλλον αυτού του επιστημονικού προγράμματος και, ευρύτερα, για μια ολόκληρη περιοχή θαλάσσιας βιοποικιλότητας», δήλωσε ο Alexis Rosenfeld από το 1 Ocean, μέλος της ομάδας που βούτηξαν κοντά στην περιοχή Saint-Raphaël του Var στη Γαλλία, φθάνοντας σε βάθος έως και 70 μέτρα για να εκτιμήσουν την υγεία των Paramuricea clavata.
(Με πληροφορίες από: Usnews.com,
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.