Σάββατο 17 Ιουνίου 2023

Οι εκλογικές πληγές του ΠΑΣΟΚ


 
Αττική και Α’ Θεσσαλονίκης προκαλούν «πονοκέφαλο» στη Χαριλάου Τρικούπη καθώς σε αυτές τις δύο περιοχές έμεινε στην τέταρτη θέση στις εκλογές της 21ης Μαΐου

Οι τελευταίες ημέρες πριν από τις κάλπες ενδείκνυνται για μαζέματα. Και στο ΠΑΣΟΚ γνωρίζουν ότι οι δύο μεγαλύτερες εκλογικές τους «πληγές» βρίσκονται γεωγραφικά στην Αττική, αλλά και στην Α’ Θεσσαλονίκης – γιατί αυτές είναι οι δύο περιοχές στις οποίες το κόμμα, παρότι τρίτο πανελλαδικά και δεύτερο σε έξι περιφέρειες, έμεινε στην τέταρτη θέση.

Αυτός είναι και ο λόγος που ο ίδιος ο Νίκος Ανδρουλάκης αποφάσισε να είναι υποψήφιος τόσο στην Α’ Θεσσαλονίκης όσο και στον Νότιο Τομέα της Αθήνας, για να ενισχύσει την επίδοση του ΠΑΣΟΚ τόσο στο ένα όσο και στο άλλο σημείο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
Επιστροφή στην προεκλογική μάχη το Σάββατο για τους αρχηγούς – Με το μεταναστευτικό «επ’ ώμου» ο Τσίπρας

Το Λεκανοπέδιο αποτελεί εδώ και χρόνια τη «μαύρη τρύπα» του ΠΑΣΟΚ, καθώς από το 2009 και έπειτα δεν έχει καταφέρει να ανακάμψει και να διεκδικήσει εκ νέου την επιρροή που είχε στα αστικά κέντρα της Αττικής. Στις εκλογές του Μαΐου, παρότι η άνοδος σε όλες τις περιφέρειες της περιοχής ήταν αξιοσημείωτη και ενδεικτική της ευρύτερης ανόδου του κόμματος, η Χαριλάου Τρικούπη θεωρεί πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης των ποσοστών: στις περισσότερες περιφέρειες της Αττικής η τρίτη θέση κερδήθηκε από το ΚΚΕ, ένδειξη και της αποδοτικότητας της καμπάνιας του Περισσού στην Αττική και κυρίως στις νεότερες παραγωγικές ηλικίες.

Η μοναδική περιφέρεια-εξαίρεση στον κανόνα ήταν αυτή της Ανατολικής Αττικής, στην οποία το ΠΑΣΟΚ διατηρεί από το ΚΚΕ μια διαφορά ασφαλείας στην τρίτη θέση, η οποία θεωρείται πως θα επιβεβαιωθεί στις επόμενες κάλπες.

Εξορμήσεις στελεχών

Με δεδομένο πως στα αστικά κέντρα οι κάτοικοι ασχολούνται περισσότερο και με την κεντρική πολιτική, τις επόμενες μέρες η Χαριλάου Τρικούπη ετοιμάζει όχι μόνο εξορμήσεις των πιο προβεβλημένων στελεχών σε όλες τις περιοχές ενδιαφέροντος, αλλά και παρεμβάσεις σε κεντρικό επίπεδο που θα αφήνουν το αποτύπωμα του κόμματος – το πώς θα πάει η προσπάθεια θα φανεί και στην κεντρική συγκέντρωση που ετοιμάζει το κόμμα στο κέντρο της Αθήνας, την ερχόμενη Τετάρτη.

Η κινητοποίηση των στελεχών αναπόφευκτα έχει και άλλα κίνητρα πέραν του αμιγώς πολιτικού, ειδικά για μερικούς εξ αυτών που δεν κατάφεραν να εκλεγούν: αν το ποσοστό του ΠΑΣΟΚ μεγαλώσει κι άλλο, τότε υπάρχει πιθανότητα επιπλέον έδρας σε τουλάχιστον δύο περιφέρειες στην Αθήνα, στον νότιο και τον βόρειο τομέα. Κι αυτό, με τη σειρά του, δίνει ένα επιπλέον κίνητρο στους βουλευτές που βρίσκονται στις δεύτερες θέσεις της λίστας ώστε να «τρέξουν» και σε αυτή την εκλογική αναμέτρηση, καθώς αποτελούν τους κυρίως ενδιαφερόμενους.

Πρόκειται για συγκεκριμένες περιπτώσεις και για «βαριά» πασοκικά ονόματα, που θα διεκδικήσουν μέχρι τελευταία στιγμή την είσοδό τους στη Βουλή, κάνοντας την προσπάθεια στο σύνολό της ακόμα πιο εντατική – ενώ πρώην υπουργοί και βουλευτές με ερείσματα στην Αττική τα αξιοποιούν και με φυσική παρουσία σε εκδηλώσεις αυτές τις μέρες.

Στην Α΄ Θεσσαλονίκης η τρίτη θέση δεν χάθηκε από το ΚΚΕ, αλλά από την Ελληνική Λύση, που έχει ιδιαίτερη δυναμική στην περιοχή. Σε μια συμβολική κίνηση για τη σημασία που δίνει στη βόρεια Ελλάδα, ο Ανδρουλάκης διάλεξε να κρατήσει και τη συγκεκριμένη περιφέρεια στη Βουλή των δύο ημερών, ενώ οι εξορμήσεις του ίδιου όσο και του στενού ηγετικού πυρήνα στην περιοχή είναι τακτικές όλο αυτό το διάστημα. Ενδεχόμενη αύξηση του ποσοστού δίνει πιθανότητα να βγει επιπλέον έδρα και στη συγκεκριμένη περιφέρεια, το οποίο αυτή τη στιγμή είναι το ζητούμενο και για τα τοπικά στελέχη. Η γενικότερη καμπάνια στη Μακεδονία, που «βρίσκει» σε αντιπάλους δεξιά της Δεξιάς, συντονίζεται από τον Στέφανο Παραστατίδη, υποψήφιο στο Κιλκίς.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου