Τετάρτη 31 Μαΐου 2023

Εκλογές με πόλεμο για την οικονομία


 
Η αντιπαράθεση των κομμάτων για τη φορολογική πολιτική

Φωτιά στο πολιτικό σκηνικό, στον δρόμο προς τις εκλογές της 25ης Ιουνίου, βάζουν θέματα που έχουν να κάνουν με την οικονομία και συγκεκριμένα τη φορολογική πολιτική. Οι δηλώσεις των Διονύση Τεμπονέρα και Νίκου Φαραντούρη από τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και της Ελένης Χρονοπούλου, του Παναγιώτη Δουδωνή αλλά και του ίδιου του Νίκου Ανδρουλάκη από το ΠΑΣΟΚ, πυροδότησαν μια σκληρή κόντρα, με αιχμηρές απαντήσεις από Κωστή Χατζηδάκη και τον Άκη Σκέρτσο.

Γκάφες; Σαρδάμ; Χρήση της μονταζιέρας των κομμάτων; Παρουσίαση του πραγματικού προγράμματος, το οποίο έτσι κι αλλιώς είναι δημόσιο από όλα τα κόμματα; Ή μήπως οι πολιτικοί αντίπαλοι αναζητούν έναν νέο… Κατρούγκαλο προκειμένου να προκαλέσουν ζημιά;

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ
«Κοστίζει 45 δισ. στην τετραετία» – Στην «πρέσα» της ΝΔ το πρόγραμμα του ΠΑΣΟΚ για τα μάτια των κεντρώων

Ο,τι κι αν συμβαίνει, η οικονομία έχει μπει για τα καλά στο προεκλογικό σκηνικό και θα αποτελέσει ασφαλώς το βασικό θέμα συζήτησης.

Μια κόντρα που αναμένεται να έχει και συνέχεια, μετά τις δηλώσεις σήμερα της Πόπης Τσαπανίδου ότι το κυβερνητικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ περιλαμβάνει έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων αλλά και αυτές που έκανε ο Στέφανος Παραστατίδης από το ΠΑΣΟΚ για τον ΕΝΦΙΑ, για τις οποίες η Χαριλάου Τρικούπη, χρειάστηκε να βγάλει διευκρινιστική ανακοίνωση.

«Τους ενδιαφέρει ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση»

Στο θέμα αναφέρθηκε και ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, μιλώντας σήμερα σε συγκέντρωση στο Ρέθυμνο:

«Οι αντίπαλοί μας είναι αυτοί που έχουν «χάσει τα αυγά και τα πασχάλια» και τη μία μέρα μας λένε ότι θα αυξήσουν ξανά τη φορολόγηση στις εισφορές, τώρα έρχεται και το ΠΑΣΟΚ και μας λέει ότι περίπου θα αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ, θα αυξήσει τη φορολόγηση στα μερίσματα. Κάθε μέρα μας λένε κάτι διαφορετικό.

Ίσως έχουν την πολυτέλεια να το κάνουν, ξέρετε, επειδή οι ίδιοι έχουν αποποιηθεί της ευθύνης να κυβερνήσουν τη χώρα. Τι μας λένε; «Ενδιαφερόμαστε για το ποιος θα είναι πρώτος στην αντιπολίτευση». Δεν ενδιαφέρει αυτό τους πολίτες, οι πολίτες ψηφίζουν για κυβέρνηση, όχι για αντιπολίτευση», σχολίασε καυστικά ο κ. Μητσοτάκης.

Η κόντρα Τσαπανίδου – Σκέρτσου

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Πόπη Τσαπανίδου, μιλώντας στον Σκάι, μίλησε για τον φόρο στα υπερέσοδα των επιχειρήσεων.

Ειδικότερα, στην ερώτηση «πού θα βρει ο ΣΥΡΙΖΑ τα χρήματα για να χρηματοδοτήσει τις τρεις κοινωνικές παρεμβάσεις, τις οποίες ανακοίνωσε πως θα περάσει με πράξη νομοθετικού περιεχομένου τις πρώτες 50 ημέρες διακυβέρνησης», η κ. Τσαπανίδου, απάντησε «με έκτακτη φορολόγηση στα υπερέσοδα επιχειρήσεων», με τον Άκη Σκέρτσο που ήταν στο πάνελ να μην το αφήνει να πέσει κάτω και να σχολιάζει:

«Δηλαδή 3,5 δισ. ευρώ φορολόγηση στις επιχειρήσεις στις πρώτες 100 ημέρες διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. 3,5 δισ. ευρώ φόρο, χαράτσι. Αυτό ξέρετε τι σημαίνει; Φυγή επενδύσεων, φυγή επιχειρήσεων και ανεργία».

Νωρίτερα ο κ. Σκέρτσος ανέφερε πως οι παρεμβάσεις για τις οποίες μιλάει ο ΣΥΡΙΖΑ έχουν κόστος 3,5 δισ. ευρώ. Συγκεκριμένα, είπε πως το κόστος μείωσης στον ΦΠΑ των τροφίμων από 13% σε 6% είναι 1,5 δισ. ευρώ, το κόστος μείωσης του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα στους χαμηλότερους συντελεστές είναι 2 δισ. ευρώ. Συνολικό κόστος δύο βασικών μέτρων του ΣΥΡΙΖΑ είναι 3,5 δισ. ευρώ.

Ο Ανδρουλάκης και οι διευκρινίσεις ΠΑΣΟΚ για Παραστρατίδη

Ο Νίκος Ανδρουλάκης χθες από τη Χίο επέμεινε ότι οι προτάσεις του ΠΑΣΟΚ για τη φορολογία, όπως για τους μερισματούχους είναι υπέρ της μεσαίας τάξης, ενώ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ και Άκης Σκέρτσος τόνιζε ότι η Χαριλάου Τρικούπη έχει στο πρόγραμμά της τρεις νέους φόρους, που καταλήγουν σε αύξηση της φορολογίας σε μερίσματα, επιχειρήσεις και γονικές παροχές.

«Το νέο πουλέν του κ. Μητσοτάκη, ο κ. Σκέρτσος, υποστηρίζει ότι η φορολογική πολιτική του ΠΑΣΟΚ για τα μερίσματα είναι άδικη, χτυπάει τη μεσαία τάξη και αφελληνίζει την ελληνική οικονομία. Η Νέα Δημοκρατία έχει επιβάλει 5% φόρο οριζόντια στα μερίσματα. Είτε έχεις 10.000 μέρισμα είτε 70.000 είτε 2 εκατομμύρια», είπε χαρακτηριστικά ο αρχηγός του ΠΑΣΟΚ και ανέφερε ένα παράδειγμα για μέρισμα 70.000 ευρώ.

Την ίδια ώρα ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, Στέφανος Παραστατίδης, άναψε φωτιές με τις δηλώσεις του για τον ΕΝΦΙΑ.  Ερωτηθείς για το αν το ΠΑΣΟΚ θα διατηρήσει τον ΕΝΦΙΑ, απάντησε: «Βεβαίως, αυτοί πρέπει να ενισχυθούν για να γίνει η αναδιανομή κι αυτό που πρέπει να γίνει, είναι μειωθούν οι έμμεσοι φόροι».

«Οι άμεσοι φόροι οι οποίοι αφορούν στο φόρο γονικής κληρονομιάς, στο φόρο ακίνητης περιουσίας, αυτός είναι ο ΕΝΦΙΑ, είναι φόροι που ουσιαστικά αφορούν τους έχοντες, αυτοί είναι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να κρατηθούν, και οι φόροι οι οποίοι θα πρέπει να μειωθούν είναι οι έμμεσοι φόροι», κατέληξε ο υποψήφιος βουλευτής του ΠΑΣΟΚ, προκαλώντας την αντίδραση των συνομιλητών του στο πάνελ.

Κατόπιν αυτού το ΠΑΣΟΚ έσπευσε να βγάλει ανακοίνωση διευκρινίζοντας ότι «πουθενά στο πρόγραμμα του δεν μιλά για αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Θέση μας είναι η προοδευτική του μείωση.Με προτεραιότητα την προστασία των πιο αδύναμων Ελλήνων και της μεσαίας τάξης. Όπως άλλωστε προτείνουμε για τους φόρους, που κυρίως πλήττουν τη μεσαία τάξη και τους ευάλωτους όπως είναι η μείωση έμμεσων φόρων, η μείωση φόρων στη μισθωτή εργασία και η μείωση φόρων στις οικογένειες με παιδιά».

Ο ίδιος ο κ. Παραστατίδης σε ανάρτησή του στο Facebook κάνει λόγο για μονταζιέρα: «Διαβάζω τη «γραμμή» ΝΔ στα ΜΜΕ, με αφορμή την τοποθέτησή μου στην πρωινή εκπομπή του OPEN, πως έχω πει ότι «θα ενισχύσουμε τον ΕΝΦΙΑ ως ΠΑΣΟΚ». Έχουν κάνει τη γνωστή επαγωγή #μονταζιερα, επειδή μίλησα για ενίσχυση άμεσων φόρων και μείωση έμμεσων φόρων, πως αυτό αφορά σε ενίσχυση του ΕΝΦΙΑ».

Η Χρονοπούλου και ο Δουδωνής

Συζητήσεις προκάλεσε και η δήλωση του Γραμματέα Πολιτικού Σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Παναγιώτη Δουδωνή όσον αφορά την φορολογία των κερδών, μετά και τη σχετική δήλωση της υποψήφιας στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του κόμματος, Ελένης Χρονοπούλου.

Συγκεκριμένα, ο κ. Δουδωνής, μιλώντας στη τηλεόραση του Σκάι ανέφερε ότι θα υπάρξει φορολόγηση με κλίμακα, δηλαδή θα επιβληθεί φόρος 5% για ποσά έως 50.000 ευρώ, 10% για ποσά από 50.000 μέχρι 100.000 και 10% με 15% για ποσά από 100.000 και άνω.

Προηγήθηκε το «σαρδάμ», όπως το χαρακτήρισε η ίδια, της  Ελένης Χρονοπούλου, η οποία κατά τη διάρκεια συνέντευξης στην ΕΡΤ, σε μια αποστροφή του λόγου της και θέλοντας να απαντήσει σε σχετική ερώτηση για την φορολογία, ανέφερε ότι το πρόγραμμα του κόμματός της στοχεύει στην αύξηση της φορολογίας για τη μεσαία τάξη.
«Παιδιά ευχαριστώ θερμά για το πρώτο μου viral αλλά δυστυχώς -για εσάς- δεν υπάρχει είδηση, έπαθα σαρδάμ. Να μειώσουμε ήθελα να πω προφανώς, όχι να αυξήσουμε», έγραψε στο twitter η κ. Χρονοπούλου.
Το θέμα σχολίασε εκ μέρους της ΝΔ ο Άκης Σκέρτσος κάνοντας λόγο για «μαρτυριάρηδες νο2» μετά την υπόθεση του ΣΥΡΙΖΑ βάζοντας μέσα στο κάδρο εκτός από την κ. Χρονοπούλου και τον βουλευτή επικρατείας του ΠΑΣΟΚ Παναγιώτη Δουδωνή. Ο κ. Δουδωνής σε τηλεοπτική του συνέντευξη αναφέρθηκε στο ζήτημα της φορολόγησης των μερισμάτων.

Τα χρέη στον ΕΦΚΑ

Αντιπαράθεση πυροδότησε και η δήλωση του Διονύση Τεμπονέρα σύμφωνα με την οποία στο στόχαστρο της ΝΔ μπήκε και η περίθαλψη των πολιτών που έχουν χρέη στον ΕΦΚΑ.

«Από την ερχόμενη Πέμπτη 1η Ιουνίου χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω λήξης της προθεσμίας ρύθμισης ή εξόφλησης των οφειλών τους στον ΕΦΚΑ», υπογράμμισε σε δήλωσή του ο Διονύσης Τεμπονέρας, επικεφαλής της εκλογικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, προσθέτοντας:

«Μετά την κινητή και ακίνητη περιουσία των μικρομεσαίων, η κυβέρνηση έβαλε στο στόχαστρο ακόμα και την περίθαλψή τους επιδεικνύοντας μέγιστη αναλγησία. Εδώ και μήνες είχαμε προειδοποιήσει ότι επαγγελματίες και αγρότες πρέπει να πάρουν ανάσα, με μια νέα ρύθμιση οφειλών, με κούρεμα βασικής οφειλής και μακρά περίοδο αποπληρωμής, λύση που θα απαντούσε και στο θέμα της περίθαλψής τους».

Άμεση ήταν η απάντηση του Άκη Σκέρτσου ο οποίος έκανε λόγο για «υποκριτικό θόρυβο του ΣΥΡΙΖΑ για την υγειονομική κάλυψη των μη ασφαλιστικά ενήμερων Ελεύθερων Επαγγελματιών» αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι «καινούριο φούρνο έφτιαξαν, ίδια κουλούρια πλάθουν».

Χατζηδάκης vs Φαραντούρης

Απάντηση έδωσε και ο Κωστής Χατζηδάκης, που στηλίτευσε ταυτόχρονα και τις δηλώσεις του υποψήφιου βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Νίκου Φαραντούρη, ότι τα επιδόματα έχουν επικουρικό ρόλο.

Ο Κωστής Χατζηδάκης σε ανάρτησή του σχολίασε τις δηλώσεις που έκαναν οι δύο πολιτικοί τονίζοντας ότι η  «νέα ομάδα» του ΣΥΡΙΖΑ αποδεικνύεται ακόμη χειρότερη και προσθέτοντας ότι «Μετά τον κ. Φαραντούρη που είπε ότι η επιδότηση για τα τιμολόγια του ρεύματος ήταν “λάθος προτεραιότητα”, ο κ. Τεμπονέρας επιτέθηκε σε ευνοϊκή διάταξη για την ασφαλιστική ικανότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, που έχει υπερψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ! Από την τρικυμία στο vertigo».

 Νωρίτερα, είχε χαρακτηρίσει τον Νίκο Φαραντούρη ως Κατρούγκαλο Νούμερο 2.
«Κατρούγκαλος Noύμερο 2 μάς προέκυψε χθες! Ο κ. Φαραντούρης. Χαρακτήρισε τα επιδόματα στην ενέργεια για τα τιμολόγια του ρεύματος «λάθος προτεραιότητα». Δηλαδή μας είπε, με άλλα λόγια, ότι κακώς τα δώσαμε. Και ότι δηλαδή θα ήταν καλύτερο να αφήσουμε απροστάτευτους τους ευάλωτους συμπολίτες μας πχ στο Περιστέρι, στο Αιγάλεω, στη Νέα Ιωνία, κατά τη διάρκεια της ενεργειακής κρίσης!», έγραψε ο κ. Χατζηδάκης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου