«Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό»
Το ζητούμενο είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι του παρελθόντος διαμηνύει το μέγαρο Μαξίμου στις πολλές καθώς φαίνεται φωνές τόσο στο εσωτερικό της ΝΔ, όσο και μέσα στο ίδιο το υπουργικό συμβούλιο που ζητούσαν ο έκπτωτος μονάρχης Κωνσταντίνος να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους.
Το ζητούμενο
Είναι ενδεικτικό όλης αυτής της μουρμούρας που υπάρχει εντός του κυβερνώντος κόμματος που είναι διχασμένο γύρω από την κυβερνητική απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης ο έκπτωτος
βασιλιάς, ότι ο Γιάννης Οικονόμου κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών προέβη σε εκτενή ανάπτυξη του σκεπτικού της κυβέρνησης να διαχειριστεί με τον τρόπο που αποφάσισε η διυπουργική σύσκεψη το ζήτημα της κηδείας του «τέως βασιλιά» Κωνσταντίνου.Οι φράσεις και μόνο του κ. Οικονόμου για «εντάσεις», «εσωστρέφεια» και «διχασμούς» με «αναφορά στο παρελθόν» που δεν είναι της ώρας καθώς «το ζητούμενο για την κυβέρνηση είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος» δείχνουν και το μέγεθος του προβλήματος στο εσωτερικό της ΝΔ.
Σε σχετική ερώτηση που δέχτηκε ο κ. Οικονόμου με αφορμή τη δήλωση του Αντώνη Σαμαρά που ερμηνεύτηκε από πολλούς και ως διαφωνία με την κυβερνητική απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης ο Κωνσταντίνος προέβη σε ένα γενικότερο σχόλιο λέγοντας δεν αποτελεί σχόλιο για τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού.
Το συνολικό πάνω από το μερικό
Ειδικότερα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε: «Δεν έχω να κάνω κάποιο σχόλιο για τις απόψεις του πρώην πρωθυπουργού. Δεν σχολιάζω τις απόψεις τους, ξέρετε όμως με αφορμή το ερώτημά σας θέλω να πω το εξής: Η Ελληνική Δημοκρατία είναι μια ώριμη δημοκρατία, υπενθυμίζω μια δημοκρατία που θεμελίωσε η παράταξή μας και αυτό μας δίνει τη δυνατότητα να αντιμετωπίζουμε χωρίς κομπλεξισμούς και χωρίς δυσκολίες ζητήματα που άπτονται της ιστορίας. Το πολιτειακό στη χώρα μας έχει λυθεί οριστικά.
»Απ’ την άλλη είναι πολύ φυσιολογικό να υπάρχουνε στην ελληνική κοινωνία άνθρωποι που προσεγγίζουνε το θέμα αυτό μέσα από μία μερική οπτική ανάλογα με τις πεποιθήσεις τους, ανάλογα με τα συναισθήματά τους ή ανάλογα και με τις επιδιώξεις τους. Επαναλαμβάνω δεν αναφέρομαι στον πρώην πρωθυπουργό για να μη γίνει καμία παρανόηση, αλλά αναφέρομαι σε μια υπαρκτή κατάσταση που με αφορμή τον θάνατο του πρώην βασιλιά έχει έρθει στην επικαιρότητα το τελευταίο διάστημα.
»Η κυβέρνηση οφείλει να βλέπει το θέμα συνολικά, θεσμικά και ολιστικά. Να βάζει το συνολικό πάνω από το μερικό. Και επίσης δεν είναι καιρός για να αναζητήσουμε ή για να καλλιεργήσουμε εντάσεις, εσωστρέφεια και διχασμούς με αναφορά στο παρελθόν. Αυτό που είναι ζητούμενο, αυτό που επιδιώκει, αυτό στο οποίο είναι σταθερά προσηλωμένη η κυβέρνηση είναι η διαχείριση του μέλλοντος και όχι η διαχείριση του παρελθόντος».
Ερωτηθείς μάλιστα ο κ. Οικονόμου για τις διαφορετικές φωνές μέσα στη ΝΔ και στην ίδια την κυβέρνηση στο ζήτημα αυτό τόνισε ότι «η ελληνική δημοκρατία είναι μια πολύ ώριμη, πολύ σταθερή πολύ δυνατή, πολύ ανθεκτική, σύγχρονη, αστική, ευρωπαϊκή, φιλελεύθερη, δημοκρατία. Δεν κινδυνεύει από τίποτα και από κανέναν».
Οι υπουργοί πειθαρχούμε στις αποφάσεις
Από εκεί και πέρα ο κ. Οικονόμου απέφυγε να μπει σε ονόματα υπουργών όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις του Μάκη Βορίδη. Σημειώνεται άλλωστε ότι ο υπουργός Εσωτερικών που εξέφρασε τα συλλυπητήριά του στον «βασιλεύ Κωνσταντίνο» σαν να ήταν εν’ ενεργεία δεν είναι ο μόνος που έχει αυτήν την προσέγγιση εντός της κυβέρνησης.
Ο Άδωνις Γεωργιάδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει την απόφαση να ταφεί ως ιδιώτης ο έκπτωτος βασιλιάς είπε με νόημα ότι «δεν συμμετείχα σε αυτήν (σ.σ. διυπουργική), δεν συνηθίζω να σχολιάζω δημόσια κυβερνητικές αποφάσεις αλλά να πειθαρχώ σε αυτές. Ας ρωτήσετε τους αρμόδιους υπουργούς να σας πουν γιατί πήραν αυτήν την απόφαση» προσθέτοντας πως «οι υπουργοί πειθαρχούμε στις κυβερνητικές αποφάσεις».
Από εκεί και πέρα είναι χαρακτηριστικές όλου αυτού του κλίματος συλλυπητήριες δηλώσεις όπως του αναπληρωτή υπουργού Εσωτερικών Στέλιου Πέτσα ευθύς αμέσως στο άγγελμα του θανάτου του Κωνσταντίνου: «Τέλος εποχής. Υπήρξε Ολυμπιονίκης, Αξιωματικός, Βασιλιάς. Πάντα Έλληνας». Ή του Θάνου Πλεύρη ότι «επέλεξε να πεθάνει στην πατρίδα του».
Πολιτικό κεφάλαιο και παρελθόν
Αλλά και ο ίδιος ο Αντώνης Σαμαράς αν και φρόντισε να πάρει αποστάσεις από όσους μιλούν για τέλος εποχής με το θάνατο του Κωνσταντίνου υπογραμμίζοντας ότι το τέλος εποχής ήρθε με το δημοψήφισμα του 1974 λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «ο θάνατος του τελευταίου βασιλιά της Ελλάδας δεν είναι – ούτε μπορεί να είναι – πολιτική είδηση. Δεν κλείνει κανένα «πολιτικό κεφάλαιο» – αυτό έχει κλείσει εδώ και 49 χρόνια», εντούτοις σημείωσε ταυτόχρονα ότι «οι Δημοκρατίες δεν αποσιωπούν το παρελθόν τους».
Πιέσεις από την ακροδεξιά
Αξίζει επίσης να σημειωθεί ότι πιέσεις στην κυβέρνηση ασκήθηκαν και ασκούνται και εκτός ΝΔ. από εκπροσώπους της ακροδεξιάς. Ο Κυριάκος Βελόπουλος αρχηγός της «Ελληνικής Λύσης» τάχθηκε υπέρ της ταφής με απόδοση τιμών. Αλλά και οι Φαήλος Κρανιδιώτης, Θάνος Τζήμερος, καθώς και ο πρώην γαλάζιος και νυν ανεξάρτητος βουλευτής Κωνσταντίνος Μπογδάνος ζητούσαν επίσης να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους ο έκπτωτος μονάρχης.
Μάλιστα η ακροδεξιά ασκεί σκληρή κριτική στη ΝΔ ότι στέκεται με «κόμπλεξ» και «αμηχανία» απέναντι στην Αριστερά. Ενώ από τα δεξιά της η κυβέρνηση κριτικάρεται επίσης για ότι τις αποφάσεις της λαμβάνει η «εκσυγχρονιστική» προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ πτέρυγά της δείχνοντας προς την πλευρά του κ. Γεραπετρίτη που χειρίστηκε το θέμα.
Ευαισθησίες κάθε πλευράς
Από εκεί και πέρα σε ότι αφορά το τελετουργικό για την κηδεία του έκπτωτου βασιλιά Κωνσταντίνου ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου ρωτήθηκε αν τα παιδιά του εκλιπόντα ζήτησαν να ταφεί με τιμές αρχηγού κράτους σε δύο ραντεβού με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και απάντησε ως εξής:
«Πρώτα πρώτα να πω ότι ο πρωθυπουργός έχει συλλυπηθεί τα παιδιά του τέως βασιλιά και τη σύζυγο του. Δεύτερον το τελετουργικό έχει προκύψει μετά από συζητησεις και συννενόηση που έγιναν σε πολύ καλό κλίμα με την οικογένεια του τέως βασιλιά, σε ένα κλίμα που υπήρχε απόλυτη κατανόηση στις ευαισθησίες της κάθε πλευράς».
Γιατί θα εκπροσωπηθεί επισήμως η κυβέρνηση
Επιπλέον ο κ. Οικονόμου απαντώντας στο ερώτημα γιατί η η κυβέρνηση θα εκπροσωπηθεί επισήμως μέσω της υπουργού Πολιτισμού αφού ο Κωνσταντίνος θα κηδευτεί ως ιδιώτης απάντησε: «Ο τέως βασιλιάς κηδεύεται ως ιδιώτης, είναι ένα δημόσιο πρόσωπο και είναι πολύ πιθανό στην εξόδιο ακολουθία του να είναι παρόντες αρχηγοί ξένων κρατών. Θα τηρηθεί πλήρως το πρωτόκολλο που προβλέπεται στις περιπτώσεις αυτές. Όλα θα γίνουν με αξιοπρέπεια, με σεβασμό στους θεσμούς, με την ωριμότητα που έχουμε και που μας επιτρέπει να διαχειριζόμαστε την κατάσταση αυτή η ελληνική δημοκρατία. Σας είπα και προηγουμένως ποιος είναι ο τρόπος, ποιο είναι το πλαίσιο μέσα από το οποίο η κυβέρνηση προσεγγίζει το θέμα αυτό».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.