Πέμπτη 26 Ιανουαρίου 2023

 Πετάνε την μπάλα στην εξέδρα...


Πιο έκθετο και πιο στριμωγμένο από ποτέ είναι το μέγαρο Μαξίμου μετά την επισημοποίηση από τους ελέγχους της ΑΔΑΕ των παρακολουθήσεων... από την ΕΥΠ των πολιτικών και στρατιωτικών προσώπων που απαρίθμησε από το βήμα της Βουλής ο Αλέξης Τσίπρας, καταθέτοντας πρόταση δυσπιστίας κατά της κυβέρνησης. Το Μαξίμου, μετά την αποτυχία του να συγκαλύψει το σκάνδαλο των υποκλοπών, και μετά την προχθεσινή πρωτοφανή επίθεσή του σε πρόεδρο ανεξάρτητης αρχής, τον Χρήστο Ράμμο -απλώς και μόνο επειδή ο τελευταίος έκανε το καθήκον του προκειμένου να χυθεί φως στην υπόθεση- ομολογώντας έτσι στην πραγματικότητα την ενοχή της κυβέρνησης, τώρα ψάχνει τρόπους ανασύνταξης και το πώς θα βγάλει την μπάλα από τη μικρή της περιοχή.

Σε αυτό το πλαίσιο στην κυβέρνηση λένε ότι η πρόταση δυσπιστίας του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ είναι «καλοδεχούμενη», με το επιχείρημα ότι θα δείξει πόσο συμπαγής είναι η κυβερνητική πλειοψηφία. Οταν βέβαια είναι γνωστό το βαθύ ρήγμα που υπάρχει στο εσωτερικό της «γαλάζιας» παράταξης λόγω του σκανδάλου των υποκλοπών, κάτι που είναι ασφαλώς ανεξάρτητο από την ψήφο των κυβερνητικών βουλευτών, οι οποίοι δύσκολα θα ενεργούσαν με τρόπο κατά τον οποίο θα χρεώνονταν την πτώση της κυβέρνησης.

Η τακτική
Στο Μαξίμου λοιπόν, κατά την τριήμερη συζήτηση στη Βουλή, θα επιχειρήσουν να αλλάξουν την ατζέντα από τις υποκλοπές και να στρέψουν τα πυρά τους στον ΣΥΡΙΖΑ και σε αυτό το πλαίσιο κυβερνητικές πηγές λένε ότι θα υπάρξει σύγκριση τετραετιών μεταξύ της σημερινής και της προηγούμενης κυβέρνησης.

Λένε ακόμα ότι θα συζητηθούν ζητήματα κράτους δικαίου, αλλά και οικονομίας και εξωτερικής πολιτικής, ενώ είναι σαφές ότι από την κυβέρνηση θα προσπαθήσουν να μετατοπίσουν τη συζήτηση σε θέματα όπως η υπόθεση του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες και η κατηγορία του πλημμελήματος της παράβασης καθήκοντος κατά του Νίκου Παππά ή το θέμα του Εβρου.

Στο ίδιο πλαίσιο ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά την περιοδεία του στο Ηράκλειο Κρήτης, δείχνοντας και τη γραμμή που θα ακολουθήσει η κυβέρνηση στη Βουλή, υποστήριξε ότι «ο κ. Τσίπρας έγραψε μόνος του τον πρόλογο της ήττας του» και ότι η πρόταση δυσπιστίας «θα μετατραπεί σε πρόταση της δικής του απιστίας προς τον λαό», ενώ αναφερόμενος στη φράση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ ότι «υπάρχουν ακόμα δικασταί εις τας Αθήνας», υποστήριξε ότι «υπάρχουν αλλά δικάζουν τον κ. Παππά και τον κ. Παπαγγελόπουλο».

Ταυτόχρονα ο πρωθυπουργός επιτέθηκε και ο ίδιος -μετά τον κυβερνητικό εκπρόσωπο- στον πρόεδρο της ΑΔΑΕ Χρ. Ράμμο, λέγοντας «ότι για τον πρόεδρο της ανεξάρτητης αρχής θα δούμε στην πορεία πόσο ανεξάρτητος είναι αυτός και οι συνεργάτες του». Οπως γίνεται φανερό, για το μέγαρο Μαξίμου ανεξάρτητος θα ήταν ένας πρόεδρος που αψηφά τον ελεγκτικό ρόλο της Αρχής του και υποτάσσεται στη γραμμή της συγκάλυψης και της συσκότισης που θέλει να επιβάλει η κυβέρνηση...

Γιάννης Μπασκάκης

Η Εφημερίδα των Συντακτών

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου