Δευτέρα 30 Ιανουαρίου 2023

Η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών

 


Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε η κοπή της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών την Παρασκευή 27 Ιανουαρίου 2023 το απόγευμα στην Λέσχη του Συνδέσμου Συριανών στην Αθήνα (Γ' Σεπτεμβρίου 56).

Προηγήθηκε εισήγηση του Προέδρου της Εταιρείας Καθηγητή κ. Δημητρίου Κορρέ και ακολούθησε αξιόλογη ομιλία από το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας συγγραφέα κ. Κώστα Δανούση με το ενδιαφέρον θρησκευτικό και ιστορικό θέμα "1823-2023. 200 χρόνια από την εύρεση της εικόνας του Ευαγγελισμού".
Ο κ. Δανούσης αναφέρθηκε στη λατρεία της Παναγίας σε όλο τον χριστιανικό κόσμο, στο ιστορικό των οραμάτων και εν τέλει της εύρεσης της τιμίας εικόνας της Μεγαλόχαρης της Τήνου (που αποτελεί πλέον και πανελλήνιο και παγκόσμιο θρησκευτικό προσκύνημα) και στην επίδραση, από αρχιτεκτονικής απόψεως, του Ι.Ναού της Μεγαλόχαρης σε άλλους Ι.Ναούς της Ελλάδας και της Ανατολής.
Επίσης τόνισε και τη σπουδαία θέση που είχε το νησί της Τήνου κατά τους προεπανασταστικούς και επαναστατικούς χρόνους στο Αιγαίο.
Την ομιλία ακολούθησε η τελετή της κοπής της πρωτοχρονιάτικης πίτας της Εταιρείας. Την πίτα ευλόγησαν οι Κυκλαδίτες Πρωτοπρεσβύτεροι π. Θωμάς Συνοδινός και π. Χρήστος Λογαράς. Ο πατήρ Συνοδινός απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό και ευχήθηκε επιτυχία στο έργο της Εταιρείας. Στη συνέχεια έγινε η κοπή της πίτας και μοιράστηκε στους παρευρεθέντες.
Το συντονισμό του προγράμματος της εκδήλωσης είχε ο Γενικός Γραμματέας της Εταιρείας, αρχαιολόγος κ. Γιώργος Γαβαλάς με τη συμπαράσταση και στελεχών του Συνδέσμου Συριανών.
Στο τέλος προσφέρθηκε πλούσιο κέρασμα στους παρευρεθέντες.
Παρέστησαν αρκετοί Κυκλαδίτες και φίλοι των Κυκλάδων, Καθηγητές Πανεπιστημίων, λοιποί επιστήμονες, στελέχη της Αυτοδιοίκησης, εκπρόσωποι Συλλόγων, άλλοι επίσημοι και λοιποί πολίτες.
Ας σημειωθεί ότι κατά την εκδήλωση διανεμήθηκε ο 24ος Τόμος της Επετηρίδας της Εταιρείας Κυκλαδικών Μελετών (που αποτελεί και το Α΄ μέρος των Πρακτικών του Δ΄ Διεθνούς Κυκλαδολογικού Συνεδρίου με τίτλο «Οι Κυκλάδες στη διαχρονία: Χώρος-Άνθρωποι» που πραγματοποιήθηκε στη Χώρα της Τήνου από 22-26 Σεπτεμβρίου 2021. Η Επετηρίδα της Εταιρείας είναι μια πολυετής έκδοση σπουδαίου επιστημονικού κύρους και πολύ σημαντικά είναι και τα διεθνή Συνέδρια καθώς και ημερίδες και λοιπές εκδηλώσεις που διοργανώνει η Εταιρεία, που αποτελεί πλέον ένα καταξιωμένο επιστημονικό φορέα και ευχόμαστε να συνεχίσει με συνεχείς επιτυχίες το σπουδαίο έργο της.
Γιάννης Λογαράς
Φιλόλογος


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου