Χάσμα και επί της ουσίας...
Το χάσμα που χωρίζει την κυβέρνηση με τον ΣΥΡΙΖΑ για το νομοσχέδιο για την ΕΥΠ αναδείχθηκε από τις τοποθετήσεις του... Κυριάκου Μητσοτάκη και του Αλέξη Τσίπρα. Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε στις επτά μεγάλες τομές που προωθούνται. «Ο διοικητής της ΕΥΠ από εδώ και στο εξής θα μπορεί να είναι μόνο διπλωμάτης ή ανώτατος αξιωματικός. Λόγος εθνικής ασφάλειας που θα δικαιολογεί νόμιμη συνακρόαση θα πρέπει να έχει σχέση με την άμυνα, την εξωτερική πολιτική της χώρας, με την κυβερνοασφάλεια, με την ενέργεια και την προστασία κρίσιμων υποδομών και δικτύων της».
Ο Αλέξης Τσίπρας, αφού άσκησε κριτική πως το νομοσχέδιο έχει αποδομηθεί πλήρως από την επιστημονική κοινότητα και τη νομική υπηρεσία της Βουλής, απαντώντας στον πρωθυπουργό τόνισε πως υιοθετήθηκε για την εθνική ασφάλεια ένας «ορισμός-λάστιχο». «Η εθνική ασφάλεια οφείλει να είναι ορισμένη με τρόπο σαφή και συγκεκριμένο στη βάση των αποφάσεων του ΕΔΔΑ και όχι να στηρίζεται σε αόριστες και ενδεικτικές, δηλαδή ανοιχτές σε αυθαιρεσίες, έννοιες».
Ενα από τα βασικά σημεία διαφωνίας ήταν τα φίλτρα ελέγχου για κάθε νόμιμη άρση του απορρήτου. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επισήμανε πως αυτήν θα μπορούν πλέον να τη ζητούν μόνο η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών και η Αντιτρομοκρατική, και όχι άλλες δημόσιες αρχές όπως ίσχυε μέχρι σήμερα. Συμπλήρωσε πως το αίτημα πρέπει να προσδιορίζει με σαφήνεια την αναγκαιότητα της άρσης και θα πρέπει, προφανώς, να συμφωνούν δύο και όχι ένας εισαγγελέας.
Οταν η άρση του απορρήτου αφορά αιρετά πρόσωπα, θα πρέπει να συνοδεύεται από την έγκριση του τρίτου πολιτειακού θεσμού της χώρας, όχι δηλαδή ενός εκπροσώπου της εκτελεστικής εξουσίας, αλλά του προέδρου της Βουλής. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ αντιπρότεινε πως η πλειοψηφία θα έπρεπε να είχε νομοθετήσει την ύπαρξη ενός πολυπρόσωπου ανεξάρτητου δικαστικού οργάνου που θα κρίνει τα αιτήματα και όχι να επιμένει στους δύο εισαγγελείς. Η κόντρα των δύο αρχηγών επεκτάθηκε και για την κατάργηση του ενός εισαγγελέα επί ημερών διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δεύτερο άρθρο του νομοσχεδίου στο οποίο καταγράφηκε η διαφορετική οπτική Ν.Δ. – ΣΥΡΙΖΑ αφορούσε το χρονικό όριο πέραν του οποίου θα ενημερώνεται ο νόμιμα παρακολουθούμενος. «Υπάρχουν χώρες στην Ευρώπη που έχουν μεγαλύτερο χρονικό όριο», τόνισε ο πρωθυπουργός σε σχέση με τα τρία έτη. Σημείωσε μάλιστα πως για να γίνει αυτό θα λαμβάνεται υπόψη η κρίση από δύο εισαγγελείς και από τον πρόεδρο της Αρχής Διασφάλισης του Απορρήτου των Επικοινωνιών. Για το συγκεκριμένο θέμα ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ζήτησε μια προσθήκη: «Ψηφίστε μια τροπολογία που να επαναφέρει τη δυνατότητα ενημέρωσης από την ΑΔΑΕ των προσώπων που έχουν τεθεί σε παρακολούθηση σε παρόντα χρόνο, τώρα, όχι μετά από τρία χρόνια».
Διαφωνία καταγράφηκε και σε σχέση με την καταστροφή των αρχείων στους έξι μήνες, παρά το γεγονός ότι ο φάκελος με το υλικό της τεκμηρίωσης της άρσης του απορρήτου θα κρατείται για δέκα χρόνια. «Η δημοσιοποίηση υποθέσεων αυτού του χαρακτήρα στην πατρίδα μας δεν πρέπει να γίνεται ούτε ανεύθυνα ούτε επιπόλαια», συμπλήρωσε ο πρωθυπουργός...
Αντώνης Αντζολέτος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.