Ο Νίκος Ανδρουλάκης απέρριψε εκ νέου την λογική του «κόμματος-παραρτήματος» ώστε να βγουν οι έδρες της πλειοψηφίας.
Τις τελευταίες μέρες ο Νίκος Ανδρουλάκης είπε τρία «όχι» – δυο εξ αυτών φωναχτά. Το πρώτο ήρθε με την αντίδραση του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στο νομοσχέδιο για τις αλλαγές της ΕΥΠ, που εισήχθη πριν από μερικές μέρες στην αρμόδια Επιτροπή της Βουλής. Παρότι το ύφος της κριτικής του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ κατά την τελευταία συνέντευξη Τύπου για το θέμα των υποκλοπών ήταν ήπιο, έγινε πολύ σαφές πως οι «κόκκινες γραμμές» για την ψήφιση του νομοσχεδίου ήταν απαράβατες -και μια εξ αυτών, ίσως η σημαντικότερη, ήταν η τριετής χρονική απόσταση μεταξύ της παρακολούθησης και της ενημέρωσης του ίδιου του παρακολουθούμενου.
Το «όχι», που ήρθε στην βάση θεσμικών διαφορών με την κυβέρνηση, επιβεβαιώθηκε από την χθεσινή αναφορά του Ανδρουλάκη στο θέμα, κατά την εκδήλωση για το κόστος ζωής: «Πως μπορείς να ισχυρίζεσαι ότι προασπίζεσαι το δημόσιο συμφέρον, όταν δεν σέβεσαι τα ανθρώπινα δικαιώματα και το κράτος δικαίου; Όταν ακόμη και σήμερα σου δίνεται η δυνατότητα να φέρεις νομοσχέδιο για να εμπεδώσεις τη διαφάνεια, να διορθώσεις το λάθος σου και εσύ εν αντιθέσει φέρνεις νομοσχέδιο για να μας πεις “ελάτε να ενημερωθείτε μετά από τρία χρόνια”. Η Δημοκρατική Παράταξη δεν πρόκειται να δεχθεί τέτοιες πρακτικές», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Διαβάστε επίσης: «Πράσινο» πρόγραμμα απέναντι στην πόλωση
Το δεύτερο «όχι»
Το δεύτερο «όχι» είχε ξεκάθαρο ιδεολογικό χαρακτήρα και αφορούσε τις αλλαγές στο ΕΣΥ. Μέσω του Μιχάλη Κατρίνη, στην Βουλή το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ άσκησε σκληρή κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου, μιλώντας για «κρυφή ατζέντα για την διάλυση και την ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ».
Το βράδυ -και έχοντας προηγηθεί, κατά την προσφιλή τακτική του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ, η αναφορά του Αλέξη Τσίπρα στον Ανδρέα Παπανδρέου- ο Ανδρουλάκης υπενθύμισε την ιστορία και την σύνδεση που έχει το ΠΑΣΟΚ με το Εθνικό Σύστημα Υγείας: «Ο δημόσιος χαρακτήρας του ΕΣΥ θυσιάζεται στο βωμό της εξυπηρέτησης των μικρών ή μεγαλύτερων οικονομικών συμφερόντων. Θυσιάζεται μαζί με την κοινωνική δικαιοσύνη και την ευημερία των πολιτών. Έπρεπε η Νέα Δημοκρατία να έχει κάνει άλλες επιλογές. Επιλογές που θα αξιοποιούσαν το Ταμείο Ανάκαψης ώστε, ακολουθώντας το υπόδειγμα άλλων ευρωπαϊκών χωρών, να κατατείνουν στην ενίσχυση της ανθεκτικότητας του δημόσιου συστήματος υγείας», ανέφερε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, μιλώντας για την παρακαταθήκη του Ανδρέα Παπανδρέου, του Παρασκευά Αυγερινού και του Γιώργου Γεννηματά, αλλά και για την εκτεταμένη πρόταση που κατέθεσε δημόσια η Χαριλάου Τρικούπη για το νέο ΕΣΥ.
Όχι και στους δύο
Το τρίτο «όχι» δεν απευθυνόταν μόνο στην κυβέρνηση και δεν αφορούσε νομοθετικές μεταρρυθμίσεις, αλλά την επομένη των εκλογών. Στην χθεσινή του ομιλία, ο Ανδρουλάκης υπενθύμισε πως για το ΠΑΣΟΚ το δίλημμα δεν είναι «Μητσοτάκης ή Τσίπρας» -με την ονομαστική αναφορά, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επιχείρησε να θέσει και τους δύο προ των ευθυνών τους για την νοοτροπία που επικρατούσε επί της προηγούμενης, αλλά και της σημερινής κυβέρνησης.
Ζητώντας, δε, «ισχυρή εντολή από τον ελληνικό λαό ώστε να είναι το πρόγραμμά μας, το κυβερνητικό πρόγραμμα της κυβερνητικής σοσιαλδημοκρατίας που θα κάνει την πατρίδα μας να γυρίσει σελίδα», ο Ανδρουλάκης απέρριψε εκ νέου την λογική του «κόμματος-παραρτήματος» ώστε να βγουν οι έδρες της πλειοψηφίας.
Η ειδική αναφορά στον πρώην και τον νυν πρωθυπουργό έκανε πολλούς εξ όσων βρέθηκαν στο κοινό του Κάραβελ χθες βράδυ να εκτιμούν πως το τελευταίο αυτό «όχι» επεκτείνεται και στο πρόσωπο του πρωθυπουργού, όπως ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έχει πει πιο ξεκάθαρα στο παρελθόν -εφόσον, βέβαια, το ποσοστό είναι αρκετά ισχυρό που εκτός από πολιτικές, επιτρέπει στην Χαριλάου Τρικούπη να επιβάλει και πρόσωπα.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.