Παρασκευή 25 Νοεμβρίου 2022

Ασφαλιστικό: 10 ξεχασμένες (από τις αυξήσεις) κατηγορίες Χιλιάδες συνταξιούχοι είναι οι ξεχασμένοι των ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

 


Μπορεί η κυβέρνηση να… θριαμβολογεί για τις αυξήσεις στους συνταξιούχους, ωστόσο αυτές είναι κατώτερες από τον πληθωρισμό, δεν αφορούν όλους τους δικαιούχους, ενώ χιλιάδες άλλοι είναι οι ξεχασμένοι των ασφαλιστικών ρυθμίσεων.

Αναλυτικά:

1. Όταν λέμε αυξήσεις, εννοούμε ότι οι πολίτες θα έχουν περισσότερο διαθέσιμο εισόδημα. Με τον επίσημα (μέσο) πληθωρισμό στο9.9% (προϋπολογισμός 2023) οι αυξήσεις θα κυμανθούν στο 7,75% (μείον 2,15 μονάδες αγοραστικής δύναμης).

2. Οι συγκεκριμένες αναπροσαρμογές είναι κατώτερες της ακρίβειας ενός φτωχού ή μέσου νοικοκυριού. Το οποίο, με εισπράξεις 800 ή 1.000 ευρώ, δαπανά το σύνολο των εσόδων του σε τρόφιμα (συν 30% μέσα σε ένα χρόνο), ρεύμα (συν 50%) και καύσιμα (συν 40%). Κατά συνέπεια, οι συνταξιούχοι έχουν πολύ μεγαλύτερες απώλειες στο διιαθέσιμο εισόδημά τους…

3. Σχεδόν οι μισοί συνταξιούχοι δεν θα πάρουν την αύξηση του 7,75% ή θα λάβουν μικρότερο ποσό γιατί έχουν «προσωπική διαφορά» (λαμβάνουν, δήθεν, περισσότερα από τα αναλογούντα με βάση τα ποσοστά του νόμου Κατρούγκαλου).

4. Δεν υπάρχει κατώφλι (κατώτατο όριο) στις αποδοχές με αποτέλεσμα ορισμένοι να διαβιούν με ποσά κάτω από 400 ευρώ, για τους οποίους δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι θα λάβουν αύξηση (σ.σ. πλην του χριστουγεννιάτικου «Δώρου» των 250 ευρώ). Φυσικά δεν προβλέπεται επαναφορά του ΕΚΑΣ…

5. Οι (νέοι) συνταξιούχοι αγρότες εξακολουθούν να λαμβάνουν 359 ευρώ το μήνα με 30 ή 32 χρόνια ασφάλισης, ενώ οι ανασφάλιστοι πολίτες στην ίδια ηλικία (67 ετών) λαμβάνουν, τουλάχιστον, 360 ευρώ…

6. Σχεδόν 1,1 εκ ελεύθεροι επαγγελματίες και αγρότες θα πληρώσουν αυξημένες κατά 9,9% ασφαλιστικές εισφορές το 2023 (σ.σ. αλλά τα εκκαθαριστικά θα αποσταλούν μετά τις εκλογές…)

7. Όσοι οφείλουν στον (πρώην) ΟΓΑ 6.000 ευρώ και 20.000 ευρώ στον ΟΑΕΕ δεν λαμβάνουν σύνταξη.

8. Όσοι έχουν λιγότερα από 4.500 έτη, ακόμη και μετά το 67ο έτος της ηλικίας, δεν λαμβάνουν (αναλογική-ανταποδοτική) σύνταξη.

9. Οι αγρότες και όσοι ξεκίνησαν να εργάζονται προ του 23ου έτους της ηλικίας, πρέπει να συμπληρώσουν 42 και 45 πραγματικά έτη ασφάλισης για να λάβουν σύνταξη (62ο έτος).

10. Οι νοσηλεύτριες και νοσηλευτές εξακολουθούν να μην είναι ενταγμένες/οι στα Βαρέα και Ανθυγιεινά παρά τις πρωθυπουργικές εξαγγελίες…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου