Με κλειστά χαρτιά για τις συνεργασίες...
Δύο ζητήματα κυριάρχησαν στη χθεσινή, πρώτη συνέντευξη Τύπου του Νίκου Ανδρουλάκη στη ΔΕΘ ως προέδρου του ΠΑΣΟΚ, όπως άλλωστε... αναμενόταν: οι μετεκλογικές συνεργασίες και η υπόθεση των παρακολουθήσεων. Στο πρώτο πεδίο, παρά τις επίμονες ερωτήσεις που δέχτηκε, ο επικεφαλής της Χαρ. Τρικούπη δεν άνοιξε τα χαρτιά του: επανέλαβε ότι ζητεί «ισχυρή εντολή στο ΠΑΣΟΚ την πρώτη Κυριακή για σταθερή κυβέρνηση», ερωτηθείς όμως για το ποια κόμματα θα μπορούσαν να συγκροτήσουν αυτή την κυβέρνηση, παρέπεμψε στους συσχετισμούς που θα προκύψουν από τις κάλπες. «Δεν χρειάζεται να βιαζόμαστε για σενάρια συνεργασιών, ας κρίνει πρώτα ο λαός τον καθένα», είπε χαρακτηριστικά, χωρίς να αποσαφηνίσει αλλά ούτε και να αποκλείσει κάποιο ενδεχόμενο.
Σε γενικές γραμμές ο κ. Ανδρουλάκης κινήθηκε στη σταθερή γραμμή που τοποθετεί το ΠΑΣΟΚ ως «διακριτό πόλο, αλλά και της «αξιακής ταύτισης» Ν.Δ. και ΣΥΡΙΖΑ, απορρίπτοντας και πάλι τα διλήμματα που θέτει το Μαξίμου στο προεκλογικό τερέν. Παράλληλα, αρκετές ήταν και οι αποστροφές του με το βλέμμα στην εσωκομματική συσπείρωση, όπως οι θερμές αναφορές στους πρώην προέδρους του ΠΑΣΟΚ, ιδιαίτερα στον Ευ. Βενιζέλο. Ερωτηθείς, άλλωστε, για το ενδεχόμενο μετακινήσεων από το «πράσινο» στο «γαλάζιο» στρατόπεδο (στον απόηχο των όσων είπε ο πρωθυπουργός την Κυριακή για «αυτοδύναμη, αλλά όχι μονοκομματική κυβέρνηση») ξεκαθάρισε ότι δεν ηγείται «ενός κόμματος σούπερ μάρκετ», χρησιμοποιώντας και εδώ –όπως και σε άλλα σημεία των απαντήσεών του– τον όρο της «τερατογένεσης», με σαφή αποδέκτη τον κ. Μητσοτάκη.
Για το μέτωπο των παρακολουθήσεων, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ έστειλε εκ νέου το μήνυμα προς τον πρωθυπουργό να άρει το απόρρητο –ως πολιτικός προϊστάμενος της ΕΥΠ– προκειμένου, όπως είπε, η χώρα να πάει σε εκλογές υπό ομαλό πολιτικό κλίμα. «Είναι στο χέρι του», είπε χαρακτηριστικά, ενώ εκτίμησε ότι αν υπάρξει υπόνοια διασύνδεσης της υπόθεσης με το λογισμικό Predator, αυτό «θα αποτελέσει το τέλος για τον πρωθυπουργό». Προανήγγειλε, δε, ότι θα επιδιώξει να συναντήσει προσεχώς και την Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το ζήτημα.
Στο μεταναστευτικό, ο κ. Ανδρουλάκης τάχθηκε ξεκάθαρα κατά μιας πολιτικής «ανοιχτών συνόρων», αλλά υπέρ μιας ισορροπίας μεταξύ της «υπερήφανης προστασίας των συνόρων και της υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων». Ως προς την Τουρκία, ανέδειξε ως ελληνική στρατηγική τη διαμόρφωση ειδικής σχέσης Ε.Ε. – Αγκυρας και το εμπάργκο όπλων από την Ευρώπη, ενώ υποστήριξε ότι πρέπει να επανεκκινήσουν οι συνομιλίες για το Κυπριακό με-τά τις εκλογές στη Λευκωσία. Τέλος, για την ενεργειακή κρίση, μεταξύ άλλων, καταλόγισε στις προηγούμενες κυβερνήσεις «συνειδητά λάθη, διότι ήθελαν να ενισχύσουν το λόμπι του φυσικού αερίου»...
Μάριος Δανηλόπουλος
Η Καθημερινή
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου
Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.