Παρασκευή 19 Αυγούστου 2022

«Χαμός» με την Εξεταστική: Αρχές της εβδομάδας καταθέτει πρόταση το ΠΑΣΟΚ - Γιατί πιέζει η ΝΔ

 


Σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες αναδεικνύεται ο τρόπος που θα οδηγηθούμε στην Εξεταστική για το μείζον σκάνδαλο των παρακολουθήσεων.

Σύμφωνα με τους έως τώρα σχεδιασμούς, έχουμε και λέμε:

  1. Το ΠΑΣΟΚ θα καταθέσει πρόταση για σύσταση Εξεταστικής Επιτροπής για το σκάνδαλο των παρακολουθήσεων, με επίκεντρο την παρακολούθηση του αρχηγού του Νίκου Ανδρουλάκη από την ΕΥΠ, με τις υπογραφές δέκα βουλευτών του. Η πρόταση θα κατατεθεί αρχές της εβδομάδας και σε κάθε περίπτωση πριν τη συζήτηση σε επίπεδο αρχηγών την Τετάρτη στη Βουλή. Ο ακριβής σχεδιασμός θα γίνει από αύριο, καθώς σήμερα επιστρέφει από το ταξίδι του στο Μόντρεαλ του Καναδά ο Νίκος Ανδρουλάκης.
  2. Η Νέα Δημοκρατία φέρεται διατεθειμένη στην παρούσα φάση να μην καταθέσει δική της πρόταση για τη συγκρότηση Εξεταστικής. Ήδη, όμως, στο παρασκήνιο, πιέζει τη Χαριλάου Τρικούπη να δεχθεί στην πρότασή της η Εξεταστική να ξεκινάει από το 2012, ώστε να την υπερψηφίσει και η κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Στην κατεύθυνση αυτή, μάλιστα, σύμφωνα με πληροφορίες της στήλης, ο πρωθυπουργός προτίθεται να καταθέσει στη Βουλή περιπτώσεις παρακολουθήσεων –όπως ισχυρίζεται- επί διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να δεχθεί η ηγεσία της Χαριλάου Τρικούπη να επεκτείνει και πέραν του σήμερα τον ορίζοντα της πρότασής της για την περίοδο που θα διερευνήσει η Εξεταστική.
  3. Ο ΣΥΡΙΖΑ προσανατολίζεται να στηρίξει την πρόταση του ΠΑΣΟΚ, με τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλεί τις αμέσως προσεχείς ημέρες το Εκτελεστικό Γραφείοκαι, εν συνεχεία, τα άλλα κεντρικά όργανα του κόμματός του.
  4. Για να συμπληρωθεί η απαιτούμενη μίνιμουμ πλειοψηφία των 2/5 του όλου αριθμού των βουλευτών ώστε να συγκροτηθεί Εξεταστική με τις ψήφους της αντιπολίτευσης, δεν αρκεί το άθροισμα των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. Η Κουμουνδούρου διαθέτει 85 βουλευτές (συν ο «ανεξάρτητος» Π. Κουρουμπλής) και η Χαριλάου Τρικούπη 22-σύνολο, δηλαδή, 108. Έως τους 120 που απαιτούνται χρειάζονται οι 15 βουλευτές του ΚΚΕ, ενώ πιθανό να ψηφίσουν και οι 7 του ΜέΡΑ25 –υπάρχουν άλλοι δυο ανεξάρτητοι από το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη που ενδεχομένως θα υπερψηφίσουν την πρόταση.

Ούτως ή άλλως το επόμενο διάστημα προβλέπεται κρίσιμο, με τις ζυμώσεις στο παρασκήνιο να εντείνονται.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.

Αρχειοθήκη ιστολογίου